Dodaj do ulubionych

Windows & LINUX

08.01.05, 11:37
CZy na jednym kopmuterze mozna miec zainstalowanego Linuxa (AUROX 10.1 PL)
Windowsa XP i Windowsa 98??? Czy może to dobrze funkcjonowac???
Obserwuj wątek
    • Gość: narzędzie przemocy Re: Windows & LINUX IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.01.05, 11:47
      tak
    • user0001 Re: Windows & LINUX 08.01.05, 11:47
      Można, ja kiedyś miałem na jednym dysku DRDOS, Windows NT, i GNU/Linuksa.

IIRC zrobiłem to tak:
      pierwsza (primary) partycja dla DOS'a (FAT).
      druga (primary) partycja dla Windows (NTFS),
      partycje rozszerzone dla GNU/Linuksa (zaczynały się od partycji Linux Extended,
      aby w trakcie instalacji windowsów były zupełnie niewidoczne).

Najpierw instalacja Windowsa NT na partycji NTFS
      Potem instalacja DOS'a (Windowsa 9x) na partycji FAT (nie widzi Windowsa NT,
      zamaże MBR z windowsa NT),
      I teraz instalacja GNU/Linuksa, i ustawienie w LILO opcji dla startu 3 różnych
      systemów.

To było trudne do zrobienia!
      • kosmos_b Re: Windows & LINUX 08.01.05, 12:01
        > To było trudne do zrobienia!

Rzeczywiście sporo kłopotu, dlatego polecałbym użycie programu BootIt NG, którym
        można by założyć 3 partycje primary a następnie w prosty sposób wybrać które
        mają być widoczne dla których. Przy instalacji każedego systemu niech widzi
        tylko tę jedną, potem to można poustawiać. Kolejność instalacji nie ma też
        znaczenia, bo o ile Windows 98 (i reszta pewnie też) na bank bez pytania
        przejmie MBR, to potem BootIt odpalony z dyskietki umożliwi znowu odzyskanie
        kontroli nad mbrem, odpalenie xp albo Linuksa i konfigurację lilo jak tam sobie
        chcemy. Można też zostawić BootIta i zrobić nim menu (polecam) Program jest
        shareware, tak więc przynajmniej do partycjonowania i instalacji systemów mozna
        go spokojnie użyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka