b_durka 08.01.05, 11:37 CZy na jednym kopmuterze mozna miec zainstalowanego Linuxa (AUROX 10.1 PL) Windowsa XP i Windowsa 98??? Czy może to dobrze funkcjonowac??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: narzędzie przemocy Re: Windows & LINUX IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.01.05, 11:47 tak Link Zgłoś
user0001 Re: Windows & LINUX 08.01.05, 11:47 Można, ja kiedyś miałem na jednym dysku DRDOS, Windows NT, i GNU/Linuksa. IIRC zrobiłem to tak: pierwsza (primary) partycja dla DOS'a (FAT). druga (primary) partycja dla Windows (NTFS), partycje rozszerzone dla GNU/Linuksa (zaczynały się od partycji Linux Extended, aby w trakcie instalacji windowsów były zupełnie niewidoczne). Najpierw instalacja Windowsa NT na partycji NTFS Potem instalacja DOS'a (Windowsa 9x) na partycji FAT (nie widzi Windowsa NT, zamaże MBR z windowsa NT), I teraz instalacja GNU/Linuksa, i ustawienie w LILO opcji dla startu 3 różnych systemów. To było trudne do zrobienia! Link Zgłoś
kosmos_b Re: Windows & LINUX 08.01.05, 12:01 > To było trudne do zrobienia! Rzeczywiście sporo kłopotu, dlatego polecałbym użycie programu BootIt NG, którym można by założyć 3 partycje primary a następnie w prosty sposób wybrać które mają być widoczne dla których. Przy instalacji każedego systemu niech widzi tylko tę jedną, potem to można poustawiać. Kolejność instalacji nie ma też znaczenia, bo o ile Windows 98 (i reszta pewnie też) na bank bez pytania przejmie MBR, to potem BootIt odpalony z dyskietki umożliwi znowu odzyskanie kontroli nad mbrem, odpalenie xp albo Linuksa i konfigurację lilo jak tam sobie chcemy. Można też zostawić BootIta i zrobić nim menu (polecam) Program jest shareware, tak więc przynajmniej do partycjonowania i instalacji systemów mozna go spokojnie użyć. Link Zgłoś