Dodaj do ulubionych

Komputronik

IP: *.icpnet.pl 03.02.05, 21:47
Kupilem w salonie Komputronika komputer. Po jakimś czasie twardy dysk
przestał działać. Otworzyłem obudowe i zobaczyłem, że... dysk nie jest nowy –
jest oznaczony jako "Refurbished", czyli regenerowany. Takie postepowanie
sklepu - mówiąc oględnie - nie jest uczciwe. Wkurzony pobiegłem z dyskiem do
sklepu złożyć reklamację. Zażądałem na piśmie odzyskania danych oraz wymiany
dysku. Liczyłem na szybkie załatwienie sprawy, zwłaszcza, że byłem ich stałym
klientem, a na dysku miałem ważne dane. Po jakimś czasie przyszla odpowiedź -
nie uznają reklamacji, bo... dysk "samodzielnie wymontowałem z komputera"
i "Klient traci przyslugujace mu uprawnienia w przypadku zerwania plomb lub
samodzielnego montowania czy tez demontowania czesci komputera". Wiadomo, że
jest osobna gwarancja na zestaw, osobna na części. Zresztą - gwarancja nie ma
tu nic do rzeczy, sprzedali mi dysk "Refurbished" jako nowy. Po prostu ręce
opadają. Ostrzegam wszystkich.
Refurbished
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Komputronik IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 22:39
      sekunda!!!
      TRACI GWARANCJE!!!! OK spkko
      zarekalmuj ponownie z pismem że reklamujesz z tytułu niezgodnosci towaru z umową
      (masz do tego prawo 24 miesięce od daty sprzedaży)
      • Gość: Cornolio Re: Komputronik IP: *.provider.pl 03.02.05, 23:55
        Ja bym zareklamował tak jak jak radzi kolega, ale jeszcze z adnotacją, że
        ponowne odzrzucenie reklamacji spowoduje wystąpienie na drogę sądową z powodu
        rażącego naruszenia warunków umowy sprzedaży komputera. Wszak komputer miał być
        nowy a jest stary. Sprawę powinieneś rozstrzygnąć na swoją korzyść z pominięciem
        sądu, ale z gwarancją na komputer się możesz najprawdopodobniej pożegnać.

Może warto jednak skorzystać z usług jakiegoś prawnika. Są przecież różne
        federacje konsumenckie. Jeśli zawalczysz to nie dość, że odzyskasz pieniądze, a
        jeszcze "wyprostujesz" trochę pokrętną logikę nieuczciwego sklepu/dostawcy.
        Przynajmniej będą mieli nauczkę na przyszłość, że nie są bezkarni.

I na koniec dla Ciebie nauczka, na przyszłość bierz gwarancję na części, nie na
        cały komputer.
        Pozdrawiam. Hejas.
        • Gość: Refurbished Re: Komputronik IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 00:07
          Dzięki za opinie. Dzisiaj w tym duchu odpowiedziałem na ich pismo.
          Co do gwarancji, to jest tak jak pisze Rob - Komputronik niby daje ją zarówno
          na zestaw, jak i na podzespoły. A mimo to "rżną głupa" i nie chcą jej uznać.
          Pozdrawiam
    • Gość: Rob Re: Komputronik IP: *.devs.futuro.pl 03.02.05, 23:29
      W tym przypadku czyli po zerwaniu plomb tracisz jedynie gwarancje na komputer,
      nie tracisz gwarancji na części , tak jest we wszystkich składakach nie wiem jak
      rzecz się ma z firmowymi komputerami ale na 99% tak samo, na części masz
      gwarancje nadal, różnica w przypadku nie zerwania plomb odsyłasz całą skrzynkę i
      serwis sprawdza w ramach gwarancji co jest uszkodzone w drugim oddajesz popsutą
      część sam dochodząc co jest popsute lub płacisz za prace serwisanta który
      dojdzie który element jest uszkodzony w twoim przypadku wiesz co jest padnięte,
      a więc walcz!.
    • Gość: robert Re: Komputronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:55
      Co do Komputronika to bym uważał,
      a dokładniej chodzi mi o komentarze, w zdecydowanej większości są to bardzo
      pochlebne opinie,
      otóż wyjaśniło mi się dlaczego po tym gdy wystawiłem niekorzystny komentarz
      pewnej myszy,
      niestety nie pojawił on się na stronie, czyli fachowcy z Komputronika cenzurują
      komentarze i umieszczają na stronie tylko te które są po ich myśli,
      ja w każdym razie postanowiłem sobie, że nigdy nic u nich nie kupię, choćby
      niewiem jak była kozystna cena
      • Gość: komp Re: Komputronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 01:22
        co do komentarzy to mogą się pojawić dopiero po kilku dniach więc bym nie
        dramatyzował za bardzo, jeśli wystawiłeś go np. wczoraj to poczej trochę a na
        pewno się pojawi
    • Gość: superbuczko Re: Komputronik IP: 195.242.232.* 04.02.05, 01:08
      komputronik to jedno wielkie matactwo :))
      wiem co mowie, znam wlascicieli.
      superbuczko was porobil ;)
      • k_r_m Re: Komputronik 04.02.05, 01:10
        nie wiem kto wogóle tam kupuje, chodzi mi o zakupy przez internet, ja
        przynajmniej znajduję zazwyczaj niższe ceny w normalnych sklepach
        • Gość: bordo Re: Komputronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:27
          A gdzie radziłbyś mi kupić palmtopa, bo pytałem w kilkudziesięciu sklepach i
          najtaniej mają w Komputroniku.
          Może ktoś zna jakieś dobre namiary - będę wdzięczny.
    • Gość: jan57 Re: Komputronik IP: 213.17.223.* 04.02.05, 07:27
      jak można zrywać plomby samemu jak coś ma gwarancje?
      obojętnie jaki to przedmiot,jak coś nie pasuje
      biore kompa pod pache i wale do serwisu,żle zrobiłeś
      straciłeś niestety gwarancje.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Greg Re: Komputronik IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 12.02.05, 23:00
        No cóż, nie będę leciał z byle wymianą napędu do serwisu... Inna rzecz, że
        AFAIK to sklep nie ma prawa plombować całego komputera - gwarancja jest na
        poszczególne części, a nie cały komputer.
    • Gość: piastow Re: Komputronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 08:24
      Całe to wielkie prombowanie zestwów komputerowych to wielki przekręt i
      niepotrzebne zamieszanie. Pracuje w sklepie komputerowym i my wogóle nie
      plombujemy zestwów. Klient dostaje złożony komputer a gwarancje ma na
      poszczególne czesci, dysk, procek, karta itd...wszytsko wyszczególnione, data,
      czas trwania gwarancji, numery seryjne urzadzen. O rzadnym walku nie moze byc tu
      mowy. Nigdy nei zgodziłmbym się na zakup zaplombowanego komputera. W moim
      mieście jest jeszcze kilka sklepów, które to robią. Najgorsze jest to, że ludzie
      sie nie znają. Wchodzą do sklepu, widza jakoąs demówkę i mówią. Ja chce kupić
      ten komputer (bez zagladania do srodka), obled zwarzywszy na to ze takich osob
      jest najwiecej. A Komputronik ? Żle postapil i powinien poniesc tego
      konsekwencje. Udaj sie do nich z dyskiem, niech swoja gwarancje na zestw wsadza
      sobei w dupe, Twoje urzadzenia maja gwarancje wlasna lub producenta..na dysk
      masz 24 lub 36 miesiecy zaleznie od producenta bo to producent jest gwarantem w
      tym wypadku.
      • Gość: ppp Re: Komputronik IP: *.centertel.pl 05.02.05, 08:41
        Komputronik to jeden wielki s.h.i.t. ! . Niedawno zamówiłem u nich jedną rzecz ,
        niestety czekałem ponad tydzień i ciągle odpowiadali " nie ma w magazynie" -
        kupiłem w sklepie komputerowym na swoim osiedlu bez czekania i to w dodatku
        taniej. Ja zraziłem się do tej " firmy" . Co do opinii na stronie "
        komputronika" to widać że wystawiają je pracownicy albo klepie je nawet sam
        właściciel. Mają wielki " salon" w Warszawie na Marszałkowskiej który wygląda
        jak sklep mięsny w stanie wojennym. Słowem : syf,kiła,mogiła - nie polecam !!!
      • Gość: Mat Re: Komputronik IP: *.multilan.net 05.02.05, 15:02
        > Gość portalu: piastow napisał(a):
        >Pracuje w sklepie komputerowym i my wogóle nie
        > plombujemy zestwów.

Tzn ,ze albo nie masz pojecia o tym co robisz albo narazasz firme na olbrzymia
        kare, poniewaz od 1 maja kazdy komputer powinien byc zgodny z normami CE - czyli
        posiadac deklaracje zgodnosci...natomiast plomby sa po to zeby nikt nie pozmienial
        konfiguracji zestawu, albo dokonal nieautoryzowanych modyfikacji doprowadzajac
        do tego ze zestaw nie bedzie zgodny z normami...Powodem wlasnie zmian ktore
        nastapily po wejsciu do UE wiekszosc Dobrych firm komputerowych ktore sprzedaja
        sprzet legalny(czyt. zgodny z normami UE) plombuje swoje komputery, oprocz tego
        tez w wiekszosci przypadkow gwarancja obejmuje caly zestaw (czasem nawet 3 lata)
        natomaist gwarancja na czesci to jest calkowicie inna sprawa...
        co do dysku ktory byl stary - obowiazuje rekojmia - jezeli firma sprzedala czesc
        niezgodna ze specyfikacja mamy 2 lata zeby dochodzic swoich praw - niezlaeznie
        od gwarancji-nawet po utracie czasu gwarancji...
        • competer1 Re: Komputronik 05.02.05, 15:26

Gość portalu: Mat napisał(a):

> > Gość portalu: piastow napisał(a):
          > >Pracuje w sklepie komputerowym i my wogóle nie
          > > plombujemy zestwów.
          >ciach

I takie własnie powalone przepisy pozwalają na robienie przekrętów.
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Komputronik IP: *.toya.net.pl 05.02.05, 16:12
            nier do końca, własnie ZESTWA musio mieć CE ale co nazwe zestawem to moje i
            sklepu interpretacja!!!! każdą część na fakturze i gwarancja na każdy elelment
            tak handluje pół łodzi i mają racje
            na diabła mi ce
        • Gość: piastow Re: Komputronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 20:02
          Po co plomba skoro kazda czesc ma swoj wlasny Serial Number, ktory widnieje
          nadrukowany na płycie lub naklejce ? A normy ? To kolejny głupi wymysł wielkich.
          Czym sie rózni karta graficzna z plombą a bez plomby na obudowie w ktorej się
          znajduje ?? Pozaytm komputer mozna kupić niejako w częściach z ossobna i
          poprosić o złożenie, czy nie ? Normy zabraniaja ??
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Komputronik IP: *.toya.net.pl 12.02.05, 21:44
            właśnie nowe zabraniają
            jeśli chce wystawić fakture na zestaw to musze mieć na niego CE (dokładna
            konfiguracja a to kosztyuje ok 4000 na konfigurację a więc muszą byc plomby i
            niezmienna konfiguracja!!!!!)
            a jeśli na części to gwarancja na każdą część i luzik!!!!

ZERWANIE STICKERA kończy się PRZYJĘCIEM WARUNKOWYM!!!!!
        • Gość: galilleo Re: Komputronik IP: *.west.biz.rr.com 13.02.05, 03:20
          Mat napisał(a):

> > Gość portalu: piastow napisał(a):
          > >Pracuje w sklepie komputerowym i my wogóle nie
          > > plombujemy zestwów.

> Tzn ,ze albo nie masz pojecia o tym co robisz albo narazasz firme na olbrzymia
          > kare, poniewaz od 1 maja kazdy komputer powinien byc zgodny z normami CE -
          > czyli posiadac deklaracje zgodnosci...natomiast plomby sa po to zeby nikt nie
          > pozmienial konfiguracji zestawu, albo dokonal nieautoryzowanych modyfikacji
          > doprowadzajac do tego ze zestaw nie bedzie zgodny z normami...

Bzdury OPOWIADASZ!

Nigdzie w USA nikt nie plabuje komputerow bo wszystkie podzespoly sa
          USER UPGREDABLE! Prawa o ktorych mowisz sa NIE LEGALNE a daja tylko
          mozliwosc OSZUSTOM aby kantowali klientow!
          Wszystkie indywidualne zespoly mUSZA byc zgodne z normami bezpieczenstwa.
          Wlasciciel moze zmienic konfiguracje jak chce nie tracac gwarancji!

> Powodem wlasnie zmian ktore nastapily po wejsciu do UE wiekszosc Dobrych firm
          > komputerowych ktore sprzedaja sprzet legalny (czyt. zgodny z normami UE)
          > plombuje swoje komputery,

Zgodnosc z normami polega na fabrykacji podzespolow a nie komputera!

> oprocz tego tez w wiekszosci przypadkow gwarancja obejmuje caly zestaw
          > (czasem nawet 3 lata)

To fakt GWARANCJA computerow MARKOWYCH obejmuje caly sprzet!
          Wiekszosc podzespolow jest OEM, - OEM maja krotsza gwarancje po przez
          DYSTRYBUTOROW sprzetu a nie producentow czesci!

> natomaist gwarancja na czesci to jest calkowicie inna sprawa...
          > co do dysku ktory byl stary - obowiazuje rekojmia - jezeli firma sprzedala
          > czesc niezgodna ze specyfikacja mamy 2 lata zeby dochodzic swoich praw -
          > niezlaeznie od gwarancji-nawet po utracie czasu gwarancji...

Firmom NIE wolno sprzedawac sprzetu REFURBUISHED jako nowy! To OSZUSTWO!

Konfiguracje komputera masz prawo zmienic, najczesciej robisz to przez
          BIOS!
    • Gość: nie kupuje tam Re:nie kupuje w komputroniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:36
      bo oszukują
    • Gość: snoop Re: Komputronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:03
      Ludzie nie czytajcie tych komentarzy na stronie komputroniku bo to strata czasu. W większosci to nie sa opinie klientów tylko sprzedawców z komputronika!!! wiem to bo znam jednego kolesia który tam pracował.

Zresztą sam mam z nimi złe doswiadczenia. (marszalkowska, w-wa). Są bardzo pazerni i chciwi. Więc nie dziwie się że oszukują ludzi wstawiając im dyski po reperacjach które mają już duzo badów.

Widocznie uznali że lepiej wychodzą na kantowaniu niż na uczciwym zarobku. Ciekawe jak długo..
      • bokaj Re: Komputronik 12.02.05, 21:36
        mogę tylko powiedzieć, że sam napisałem dwa komentarze na tej stronie - oba bez
        zmian dalej na niej są.
        jeden BARDZO KRYTYCZNY o Lexmarku X2250, drufi bardzo pozytywny o Canonie Pixma
        2000.
        więc z pewnością nie tylko sprzedawcy tam piszą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka