Dodaj do ulubionych

jaki firewall dla firmy - windows 98

15.02.05, 22:30
U mojej matki w firmie zagościła wreszcie neostrada, a że kombinacją Windows
(w tym wypadku 98) + stałe łącze = zagrożenie mam pytanie. Czy jest darmowy
firewall do zastosowań w firmach ?! A jak nie ma to jaki polecacie z tych co
można kupić w Polsce na fakturę?
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: on Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 IP: *.chello.pl 15.02.05, 22:38

Sygate Personal Firewall Pro (do zastosowań komercyjnych) koszt ok. 160 zł.
      • maciej-d Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 15.02.05, 22:44
        a gdzie to można kupić w wersji z fakturą, płytą cd ?
        • Gość: on Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 IP: *.chello.pl 15.02.05, 23:21
          www.osc.bel.pl/sklep/index.php/cPath/58
          • maciej-d Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 15.02.05, 23:46
            off topic
            www.osc.bel.pl/sklep/index.php/cPath/39?osCsid=233ae2fa87108ba5c107f9c66738bbc9
            jak można nazwać osobe która płaci 268zł za produkt który legalnie i zadarmo
            można sciągnać z witryny producenta. ehhh
    • maciej-d chyba już mam 15.02.05, 23:52
      www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=396&t=55
      • Gość: on Re: chyba już mam IP: *.chello.pl 16.02.05, 07:06
        Tylko, że ten firewall jest do niczego.
        Sygate też ma darmową wersję.
        Pytałeś o Program do firmy większość tzw. darmowych programów można tylko
        zainstalować w domowym komputerze, jeśli zainstalujesz w firmowym komputerze
        masz kłopoty. W/g prawa każde oprogramowanie na które nie masz certyfikatu,
        rachunku itp jest oprogramowaniem pirackim.
        To dotyczy firewalla, OpenOffice`a też, jeśli chcesz stosować to oprogramowanie
        w firmie musisz zapłacić tzw. licencję komercyjną. A w warunkach domowych
        ściągasz z netu za darmo, lub kupujesz z czasopismem.
        • Gość: Andrzej Re: chyba już mam IP: 195.136.247.* 16.02.05, 16:25
          Z tego chyba wynika cos innego.

www.ux.pl/openoffice/?page=licencja
    • user0001 A może trochę inne rozwiązanie? 16.02.05, 07:16
      Proponuję rozejrzenie się za modemo-routerem ADSL. Takie urządzenie zapewni
      ochronę jaką daje firewall, pozwoli podzielić łącze i nie będzie obciążać
      komputerów.
      • maciej-d dobry pomysł 16.02.05, 10:25
        narazie jestem za kupnem kerio p.f. za 140zł, ale pomyśle nad
        www.pentagram.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=10&grupa=routery&id_produktu=2&no_cache=1108545813
        sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9589
        obydwa kosztują 249zł złoty. pzdr
      • broch Re: A może trochę inne rozwiązanie? 16.02.05, 16:34
        Jesli w firmie jest choc jedna osoba ze znajomoscia komputerow to polecam PF na
        BSD. Obecnie to najlepsza sciana (i darmowa). Potrzebny jest wylacznie stary
        komputer (128MB RAM - moze byc 64MB) z szyna PCI dna NIC.

Jesli nie ma kogos obeznanego z komputerami to faktycznie kupienie router'a jest
        najlepszym rozwiazaniem (oraz zrezygnowanie z tandemu IE/OE)
    • blitz667 Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 16.02.05, 16:53
      maciej-d napisał:

> U mojej matki w firmie zagościła wreszcie neostrada, a że kombinacją Windows
      > (w tym wypadku 98) + stałe łącze = zagrożenie mam pytanie. Czy jest darmowy
      > firewall do zastosowań w firmach ?! A jak nie ma to jaki polecacie z tych co
      > można kupić w Polsce na fakturę?
      > Pzdr
      router z firewallem sprzętowym, najlepsze rozwiązanie dla firmy, bo nie trzeba kontrolawać dziesiątek komputerów. Jeśli macie problemy z syfem z netu, to nawet najlepsze firewalle nie pomogą kiedy jest w nich dziura w postaci Internet Explorera.
      PS: a oni w tej firmie nie mają żadnego speca od sieci że tak spytam ?
      • maciej-d Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 16.02.05, 22:09
        eh to mała firma - zatrudnia 10 osób i jest jak narazie tylko jeden komputer :)
        ps. jak na razie to ja jestem tam "adminem" :) ps. urzywamy firefoxa, oraz na
        dniach przejdziemy z outlocka do kuriera poczty. tak sobie myśle czy jak będzie
        kurier i firefox to czy warto inwestować w soft v hardware ?! wkońcy win 98 nie
        jest tak narażony na ataki jak xpek.
      • maciej-d Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 16.02.05, 22:11
        z postawieniem serwera pod linuksem napewno bym sobie poradził - odczego jest
        google. tylko gdzie ja go postawie i czy wsumie warto dla jednego komputera
        stawiać serwer (prąd, halas itp)
        • blitz667 Re: jaki firewall dla firmy - windows 98 16.02.05, 22:23
          maciej-d napisał:

> z postawieniem serwera pod linuksem napewno bym sobie poradził - odczego jest
          > google. tylko gdzie ja go postawie i czy wsumie warto dla jednego komputera
          > stawiać serwer (prąd, halas itp)
          ktoś kto radzi Ci w firmie stawiać serwer na linuksie do robienia NAT jest... no... nieważne, bez sensu :) Dla jednego kompa... hmm... A co jeśli będzie więcej kompów? IMHO taniej(na dłuższą metę) będzie tak czy siak kupić dobry router ze sprzętpwym firewallem. Zauważ, że każdy kolejny komputer, to kolejna licencja po xxx zł. Z innej strony na router łatwiej dostać fakturę :) Żre mniej prądu niż serwer i łatwiej skonfigurować z reguły.
          • maciej-d chyba routero modem bedzie najepszy 16.02.05, 22:41
            "dobry router ze
            sprzętpwym firewallem" oraz modemem adsl będzie dobrym rozwiązaniem. nie ma co
            legalny soft to droga sprawa - za każdy komp trzeba wyłożyć x zł a po roku
            kolejne x zł za możliwość updatów. ps. a to ze nie jest to duża firma świadczy
            też łacze jakie ma - neo 128 :) a nie np. dsl. pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka