Dodaj do ulubionych

Problemy z instalowaniem programów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 20:50
Mam problem z komputerem.
Kupiłem 1,5 roku temu. Płyta ES-676B/VIA, Celeron1700, RAM 128 DIMM
Karta GEFORCE2MX, Napęd CD_ROM x52,Dysk twardy 40GB. Teraz postanowiłem go
zmodernizować i dodałem nagrywarkę oraz drugiego DIMM-a 128. I TU zaczął się
problem! Kiedy komputer działa z podwojonnym RAM-em, pojawia się cała masa
błędów w działaniu. Przede wszystkim chcąc zainstalować jakieś oprogramowanie
z płyty CD co chwila wyświetla informację że nie może odczytać pliku. Daje mu
ponów, przemieli trochę i koniec. Nic nie mogę zainstalować. Nadmienie że na
jednym DIMM-ie dzieła prawidłowo. Może ktoś wie jaka może być tego pzyczyna?
Oba DIMMy są tego samego producenta nynix. Przekładałem je raz ten pierwszy
raz drugi nic to nie dało. Każdy osobno też działa. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.toya.net.pl 04.03.05, 22:05
      ECS???!!! to ty[powe dla tych tanich płyt
      ZAMIEŃ DIMMY na 1 sztuke w jakimś sklepie i powinnno być OKI!!!
      • Gość: raptus Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:44
        Dzięki!
        Chyba tak zrobię, chociaż jeżeli uważasz że ta płyta jest słaba to może ją
        wymienić? Bo co będzie jak na jednej 256 będzie to samo! Teraz mogę przynajmiej
        działać na 128.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.toya.net.pl 04.03.05, 23:52
          najlepiej idź do sklepu z komputerem jeśli sprawdzą że działa na tej 256 to po
          prostu dokansz wymiany ( za dopłatą to jasne)

jeśli jesteś z Łodzi daj znać!!!!!

niktabc@vp.pl

A co do płyty - róznie to bywa nie lubie ECS ale mają też udane modele
          Wymień BIOS na najnowszy (lub niech to zrobi sklep )
          • Gość: raptus Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:19
            Jeszcze raz dzięki!
            Chyba udam się do fachowca(nie jestem z Łodzi)
            bo sam z tym biosem sobie chyba nie poradzę, chociaż ściągnołem najnowszy ze
            strony producenta. Boje sie że jednak wszystko mi sie zepsuje.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.03.05, 00:23
              A tylko z tą nową kością komputer dobrze działa? Jeśli nie, to walnięta.
              • Gość: raptus Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 08:29
                Działa dobrze na jednej 128 obojętnie czy jedna jest założona czy druga.
                Działa i na obu, tylko bardzo szybko pojawiają się błędy. Typu - po włączeniu
                komputera karta graficzna działa tylko w niskej rozdzielczości trzeba
                odinstalować sterownik, po restarcie zainstaluje sam i niby wszystko jest dobrze
                , ale mam wrażenie że coś zaraz siądzie ,I np. przestaje uruchamiać się jakiś
                program. postanawiam go zainstalować ponownie z CDRomu ,a on zaczyna wyświetlać
                komunikaty że nie można odczytać czy błąd w pliku. Bład może się zdażyć . TYlko
                dlaczego ,kiedy wyjmę tą kość i pozostawię go na 128 czyta wszystko prawidłowo.
    • Gość: raptus Re: Problemy z instalowaniem programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:46
      Przetestowałem te dwie pamięci "memtestem" i każda włożona osobno jest w porządku,
      Natomiast włożone razem - to masa błędów. Są to DIMMy hynyxa PC133.
      Czy oznacza to że nie mogą ze sobą współpracować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka