Dodaj do ulubionych

Pytanie do uzytkowników laptopów

10.03.05, 19:08
Od wielu lat pracuje na PC-tach i mniej wiecej wiem jak sobie z nimi radzic w razie awarii, wymiany dysku, procesora, ramu itp. Zdecydowałem sie ostatnio sie na zakup laptopa w miejsce PC-ta. Pytanie moje jest banalne: jakie sa mozliwosci ingerowania w jego wnetrza tj. zmiana proc, dysku, ramu? Jaka jest zywotnosc laptopow? Czy moga one pracowac calymi dniami tak jak teraz moj PC? Dodam tylko, ze laptop ma byc nowy na gwarancji. Prosze o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: obcy Re: Pytanie do uzytkowników laptopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 22:47
      Procesora nie wymienisz - dysk i pamięć jest tak samo łatwa do wymiany jak w
      blaszaku. Laptop ma oprogramowanie oszczędzające baterię i kiedy go zostawisz i
      nie używasz to po ustawionym przez Ciebie czasie usypia i nic się z nim nie
      dzieje (wyłącza się ekran, dysk itp.) Co do żywotności to ja mojego compaqa
      używam dość intensywnie od czterech lat i mam nadzieję że prędzej się stanie
      przestarzały niż popsuje się. Kupuj laptopa - to olbrzymia wygoda a wpisy o
      wyższości jednych nad drugimi olej bo to bzdury - liczy się to co Ci bardziej
      pasuje.
      • Gość: czario Re: Pytanie do uzytkowników laptopów IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:01
        ...od pięciu lat używam (od nowości ) laptopa della i jest ok, jest już można
        powiedzieć staruszkiem, choć wtedy był drogi i najnowszy.... działa do dziś...
        ale używam go jednak jako nr 2 w domowej sieci... jeśli się przemieszczasz i
        pracujesz w terenie, a cenisz niezależny sprzęt, to nie ma się co zastanawiać.
        Dziś "środek" laptopa jest już o parametrach na najwyższym poziomie... więć :-)
        wybór należy do Ciebie
    • Gość: galilleo Re: Pytanie do uzytkowników laptopów IP: *.west.biz.rr.com 11.03.05, 09:00
      l_nino napisał:

> Od wielu lat pracuje na PC-tach i mniej wiecej wiem jak sobie z nimi radzic w
      > razie awarii, wymiany dysku, procesora, ramu itp. Zdecydowałem sie ostatnio
      > sie na zakup laptopa w miejsce PC-ta. Pytanie moje jest banalne: jakie sa
      >mozliwosc i ingerowania w jego wnetrza tj. zmiana proc, dysku, ramu? Jaka jest
      >zywotnosc laptopow? Czy moga one pracowac calymi dniami tak jak teraz moj PC?
      >Dodam tylko , ze laptop ma byc nowy na gwarancji. Prosze o opinie.

W zaleznosci od tego jakiej firmy kupisz laptop bedziesz mial rozne
      alternatywy.

Wsrod laptopow jest pelno ZLOMU.

Najgorsze firmy to Toshiba, Dell, Compaq, Hewlett-Packard, Acer ... sprzet
      sie sypie, zawiasy i obudowy pekaja! (przecietne zycie tych laptopow
      pomiedzy 2.5 do 3 lat!)

Najlepsze i jedyne dobre sa IBM (T-42 i teraz T-43) i ASUS!

Sytuacja jest taka ze praktycznie w NOTEBOOK mozesz wynienic dysk
      twardy,pamiec i baterie.

Jak kupisz laptop MODULARNY to mozesz wymieniac inne kompomenty, ale to
      finansowo sie nie oplaca.

Procesory w niektorych nowych notebookach mOzna wymienic ale sie nie oplaca.

Uwazaj na ludzi ktorzy polecaja zlom DELL czy Compaq, jakzwykle nie wiedza o
      czym pisza!

MOTEBOOK dziela sie na dwie kategorie:

Home User i przemyslowe BUSINESS . roznica jest NIESAMOWITA w ich jakosci.

Dobry laptop kosztuje od U$ 2,000 w gore!

Dobrego laptopa nie kupisz taniej niz U$ 2,000, nie ludz sie!

Obecnie warto zaczekac z zakupem na Windows 64 bit ktore wyjdzie na rynek
      29 Kwietnia!
    • Gość: lem Re: Pytanie do uzytkowników laptopów IP: *.intertel.net.pl 11.03.05, 10:54
      a po co masz go rozkrecać i procka wymieniać? Megaherców ci potrzeba?
      Jak kupisz dobry sprzęt bedzie ci słuzył lata!
      Mam Della z Pentium III jako drugi komp w domu już od 4 lat.
      Nic nie wymieniam dodałem tylko CD-ROM Combo...wiekszy dysk wsadziłem... RAMu
      dodałem i zaktualizowałem BIOS-a.
      Nigdy zadnych problemów ani awarii a dość intensywnie i codziennie jest używany.
      Nigdzie go nie noszę,uzywam jako stacjonarny.Nie wyobrażam sobie lepszego
      kompa.Jest cichutki,wentylatorek b. rzadko sie włącza a HDD w ogóle nie słychać
      ,że działa!
      No i co smieszne...taki notebook teraz mozna kupić za mniej niż...2000,00 zł!!!
    • dekar Re: Pytanie do uzytkowników laptopów 11.03.05, 12:40
      Na temat wymiany częsci już inni się wypowiedzieli. Ja tylko dorzucę, że
      spokojnie można pracować przez kilka dni z rzędu (oczywiście na zasilaczu),
      jedyne problemy to możliwe "zamulenie się" systemu, ale to jest niezależne od
      sprzętu. Najlepiej, ze względu na zaawansowane systemy oszczędzania energii,
      weź coś na Centrino.
      • Gość: obcy Re: Pytanie do uzytkowników laptopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:05
        galilleo - jak zwykle mnie nie zaskoczyłeś Twoje argumenty przypominają rozmowy
        dziadków taksówkarzy na ławeczce w parku, który to olej do silnika jest lepszy -
        Aż się boję jaka się z tego zrobi dyskusja - najgłupsze wątki mają najwięcej
        wpisów. W compaqach najczęściej można butem uszkodzić wyświetlacz, tylko po
        jaką cholerę wtykać tam nogę.
        • l_nino Re: Pytanie do uzytkowników laptopów 11.03.05, 19:01
          Reasumując: ani jednej osoby, ktora powiedzilaby, ze lepiej nie wymieniac PC na laptopa. Wlasciwie juz od pewnego czasu bylem nastawiony na wymiane, mysle ze to bedzie dobre posuniecie. I o to chodzilo ;). Dziekuje za opinie i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka