Dodaj do ulubionych

Linux razem z WindowsXP?

IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 11:01
Od paru lat używam WindowsXP i jestem zadowolony. Nic mnie do tej pory nie
zaskoczyło, wszystko działa mi dobrze. Ostatnio kupiłem książeczkę KŚ z
Mandrake 10.0 i zastanawiam się, czy zainstalować. Tyle pochwał słyszałem na
temat tego systemu... Mam wolne 15 GB wolne na dysku, a po instalacji
zostałoby mi już tylko niecałe 10. Czy warto?
Windows-a uruchamiam od pewnego czasu poprzez hibernację, bo przyspiesza mi
to start czteroktotnie. Czy z Linux-em u boku będę mógł to nadal robić?
Obserwuj wątek
    • innymacuser Re: Linux razem z WindowsXP? 14.03.05, 11:55
      Jesli masz backup wszystkich swoich prac, poczty itp to mozesz sie pokusic o
      instalacje, postepujac wg instrukcji w ksiazce. 10GB do dalej calkiem sporo
      miejsca ;)
      Co do uruchamiania, to przy starcie komputera wyswietla sie menu gdzie wybierasz
      jaki system ma sie ladowac. Hibernacja to zgranie stanu komputera do dzuego
      pliku i go wylaczenie. Czyli przy starcie po wybraniu XPkow powinien ci
      zaladowac dane z hibernate.sys

PS. Generalnie jakbys sie zabieral za instalacje to pamietaj zebys tez rozwazyl
      najgorszy scenariusz ze np cos sie powali przy instalacji i zebys mial jakas
      sprawdzona bootowalna plytke z jakims Linuxem Live pozwalajacym ci na np
      awaryjny dostep do sieci itp. Bo nie ma nic gorszego jak sytuacja gdzie
      koniecznie potrzebujesz dostac sie do sieci a twoj komputer wlasnie wywalil
      kompletnego fiflaka i nie masz mozliwosci np normalnie wystartowac czy Windowsa
      czy Linuxa... lepiej miec taka paranoje i CDka z Linuxem Live i BootDisk do XP
      niz koniecznosc stwierdzenia typu "no i moje 5GB pracy, rysunkow, tekstow szlag
      jasny trafil" i przyjemnosc formatowania dysku...
    • robertbenybanek Re: Linux razem z WindowsXP? 14.03.05, 12:18
      Bez problemu działa hibernacja.

Nigdy nie mialem żadnych problemów przy instalacji Linuxa by potem Windows nie
      działał, a robiąc to kilka temu nie miałem żadnego pojęcia o Linuxie...

pozdr.
      beny
      • innymacuser Re: Linux razem z WindowsXP? 14.03.05, 12:39
        Zakladanie ze wszystko pojdzie dobrze przy tak powaznych operacjach jak
        modyfikacje MasterBootrecordu czy BootSektorow wg mnie jest rzecza conajmniej
        dyskusyjna, tak samo nierobienie backupow... Mozna tak robic i wszystko moze byc
        ok, zas przy zlym zbiegu okolicznosci mozna poniesc dotkliwe konsekwencje...
        Prawa Murphyego lubia sie realizowac w takich chwilach mocno i zdecydowanie. Howgh.
        • Gość: swissman Re: Linux razem z WindowsXP? IP: *.usz.ch / *.unizh.ch 14.03.05, 15:47
          >>>Zakladanie ze wszystko pojdzie dobrze przy tak powaznych operacjach jak
          modyfikacje MasterBootrecordu czy BootSektorow wg mnie jest rzecza conajmniej
          dyskusyjna, tak samo nierobienie backupow...<<<

dobrze mowi, dac mu wodki!!!

masz racje chlopie... zawsze jak sie spieprzy to sie w najbardziej nieodpowiednim momencie spieprzy... znam to z wlasnego doswiadczenia i sobie robie backupy... mam dwa dyski po 160 GB i sobie na jeden przerzucam dane z pc oraz z laptopa... a jakby co to za dysk cd startujacy zrobiony na podstawie programu "bart pe" i sobie robie przywracanie systemu, zrobione ghostem nortona lub acronis true image i szafa gra...
    • Gość: Foxuser Re: Linux razem z WindowsXP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 12:21
      Nie polecam hibernacji WinXP podczas instalacji Linuxa na tym samym dysku
      fizycznym. U mnie Win nie znalazł potem pliku NTLDR i miałem reinstal. Potem
      wyczytałem w Enter_Power że nie można stosować hibernacji WinXP jeśli się używa
      Linuksa na tym samym dysku fizycznym.
      Napiszę Ci dziś póżno wieczorem, jakie znalazłem rozwiązanie, bo teraz nie mam
      czasu.
      Pozdrawiam. Zrób na razie backup najważniejszych danych i defragmentację.
      • swissman Re: Linux razem z WindowsXP? 15.03.05, 12:49
        Gość portalu: Foxuser napisał(a):

> Nie polecam hibernacji WinXP podczas instalacji Linuxa na tym samym dysku
        > fizycznym. U mnie Win nie znalazł potem pliku NTLDR i miałem reinstal. Potem
        > wyczytałem w Enter_Power że nie można stosować hibernacji WinXP jeśli się używa
        > Linuksa na tym samym dysku fizycznym.

wow!!! teraz juz wiem o co chodzi z moim laptopem.... a juz go nioslem do smietnika :)

u mnie to sie odbywa w ten sposob ze zamykam klape od laptopa a za nastepnym otwarciem mam niebieski ekran i duzo roznych madrych rzeczy na nim... musze wtedy restartowac i wszystko dziala... jako ze od paru tygodni walcze z trojanami i innym swinstwem oraz instaluje i deinstaluje ciagle co innego to mnie to specjalnie nie boli a tylko troche denerwowalo ze prawie nowego laptopa musze wywalic a w tym celu musze wstac z wygodnego skorzanego fotela na kolkach...

teraz sie juz uspokoilem bo sie dowiedzialem czegos nowego.... mam winxppro z sp2 i suse linux 9.2 na laptopie... jesli to kogos interesuje...
        • Gość: foxuser Re: Linux razem z WindowsXP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 13:34
          No właśnie. Ja mam winXP HE (obecnie Microsoft nazywa to chyba Family) i
          próbowałem wtedy Suse9.1 gdy miałem kłopoty.
          Do wieczora, wtedy szczegóły.
    • Gość: rozalia2003 Re: Linux razem z WindowsXP? IP: 195.117.108.* 17.03.05, 12:04
      najpierw defragmentacja. Potem instalacja Mandaryny.
      Nie powinieneś mieć problemów.
      Nie musisz robić partycji. Madaryna przy instalacji poprowadzi cię po polsku i
      spyta się ile miejsca zostawić dla wina a ile przeznaczyć na linuxa. Suwaczkiem
      pokazujesz ile potrzebujesz.
      Instalowałem kilku osobom i bez problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka