Dodaj do ulubionych

Czy jest taki linux?

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.03.05, 13:02
Chodzi mi o linuxa, ktory po pierwsze dzialal by na slabym PC (tzn. P120),
posiadal edytor tekstu (w stylu worda), przegladarke internetowa, i managera
plikow, no i oczywiscie wszystkie najpotrzebniejsze programy. Czy cos takiego
istnieje?
Obserwuj wątek
    • nicola21 Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 14:02
      >Chodzi mi o linuxa, ktory po pierwsze dzialal by na slabym PC (tzn. P120),
      moze debian. podstawowa instalacja jest bardzo uboga. wszystko praktycznie
      trzeba sobie doisntalowac(sterowniki, dodatkowe programy - a te zabieraja
      czasami bardzo duzo pamieci i procesora). niestety tutaj specem nie jestem :(.
      ponadto polecam Winow Makera jako sodowisko graficzne - zamiast kde i gnome
      ktore maja duzo bajerow ale sa rowniez bardzo zasobozerne.

>posiadal edytor tekstu (w stylu worda),
      polecam abiworda - w przeciwienstwie do open offica jest to tylko edytor tekstu
      i do tego bardzo lekki.

>przegladarke internetowa,
      oczywiscie firefox.

> i managera plikow,
      mc - tekstowy menadżer plikow

? no i oczywiscie wszystkie najpotrzebniejsze programy.
      gg ?? niestety nie wiem co masz na mysli.

>Czy cos takiego istnieje?
      pewnie tak
      • user0001 Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 16:03
        Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Prawdziwym ograniczeniem w takim komputerze
        jest zwykle pamięć.

Przy 32MB RAM, nie da się zrobić desktop (próbowałem ostatni raz w sierpniu).
        OOo wymaga 128MB więc możesz o nim zapomieć, AbiWord na 32MB też chodzi z
        szybkością uniemożliwiającą pracę. Firefox potrzebuje 64MB, na 32MB strasznie
        się tnie, kde i konqueror: nie ma mowy.

Skończyłem wtedy z: Slackware na jajku 2.4.x, XFree 4.3.99, Windowmaker, Links
        (wersja graficzna) jako przeglądarka internetowa i ekg do gadu. do tego był
        jeszcze jakiś klient poczty pracujący na GTK+ 1.2, ale nie pamiętam już czego
        wtedy użyłem. O edytorze dokumentów WYSIWYG można zapomnieć, ale Emacs i LaTeX
        działały.
        • Gość: wacek Re: Czy jest taki linux? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 08:38
          Ja instalowałem kilka lat temu RedHat 5.0 na Celeronie 300 i 32 MB ramu -
          oczywiście X chodziy.
          • user0001 Re: Czy jest taki linux? 16.03.05, 09:52
            Mogli byśmy się licytować, kto, co i na czym instalował. Ale chyba nie w tym
            rzecz. Na Am5x86 133MHz z 16MB RAM, miałem Debiana 1.3.1. W tamtym systemie
            przeglądarką internetową była Arena obsługujące HTML 3.2, przy odpowiedniej
            dozie cierpliwości można było odpalić Netscape Navigator 4. Żadna z tych
            przeglądarek nie obsługuje współczesnych standardów. Na słaby komputer trudno
            będzie znaleść edytor tekstu, niby był WordPerfect for Linux, ale zmagania z
            polonizacją pakiety były okropne.

A teraz moje, trochę nieortodoksyjne zdanie: W czasach P120 i 16 - 32MB RAM
            GNU/Linux nie był gotowy na desktop. Programy które powstały później nie pójdą
            na tak słabym sprzęcie. Jeśli chcesz zrobić z takiego komputera serwer lub
            router, to GNU/Linux będzie doskonałym wyborem, ale jeśli chcesz "maszynę do
            pisania" to popytaj może ktoś odsprzeda za bezcen licencje na Win95 OSR2 i Word 97.

• blitz667 Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 19:36
        nicola21 napisała:

> moze debian. podstawowa instalacja jest bardzo uboga. wszystko praktycznie
        > trzeba sobie doisntalowac(sterowniki, dodatkowe programy - a te zabieraja
        > czasami bardzo duzo pamieci i procesora). niestety tutaj specem nie jestem :(.
        > ponadto polecam Winow Makera jako sodowisko graficzne - zamiast kde i gnome
        > ktore maja duzo bajerow ale sa rowniez bardzo zasobozerne.
        eeee tam. Raczej Gentoo optymalizowane pod sprzet + XFCE albo blackbox/fluxbox albo TWM albo IceWM. Takie najlżejsze.
        > >posiadal edytor tekstu (w stylu worda),
        > polecam abiworda - w przeciwienstwie do open offica jest to tylko edytor tekstu
        > i do tego bardzo lekki.
        zgadzam się.
        > >przegladarke internetowa,
        > oczywiscie firefox.
        A jeee tam. Pod linuksem żre to to jeszcze więcej niż pod windą. Raczej Opera w wersji 8 beta bądź w wersji 6. Albo K-meleon 0.9. Polecam Opcję Opera 8 beta :)
        > > i managera plikow,
        > mc - tekstowy menadżer plikow
        Midnight Commander styknie...
        > ? no i oczywiscie wszystkie najpotrzebniejsze programy.
        donistalujesz na Gentoo wedle uznania
        > >Czy cos takiego istnieje?
        Gentoo... Dystrybucja składana od zera przez użytkownika. Masz zainstalowane tylko to co potrzebne, a wszystko skompilowane pod Twój konkretny sprzęt. Ale trzeba chcieć się czegoś nauczyć. Manuale na szczęście są obszerne i naprawdę bardzo przystępnie napisane, wiec polecam Gentoo.
        • nicola21 Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 19:52
          a jak dlugo zajmie skompilowanie gentoo na takim kompie?
          czy jest to jakis rozsadny czas(mniej niz tydzien) ?
          • tswiercz Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 22:17
            Nie ma szans na 120 MHz. Ja instalowałem tydzień (jądro, uruchomienie internetu, KDE, OO, kodeki i jeszcze sporo programów) na dość dobrym sprzęcie. Większość tego czasu spędziłem na forum Gentoo i powstał mój mały przewodnik po instalacji :-) Oprócz czasu potzrbna jest jeszcze wiedza ogólna: jak działa Linux, czym są moduły, znać funkcję najpotrzebniejszych plików itd.
            Na taki sprzęt raczej proponował bym coś z Red Hata, może 5 albo 6.
          • blitz667 Re: Czy jest taki linux? 15.03.05, 22:47
            nicola21 napisała:

> a jak dlugo zajmie skompilowanie gentoo na takim kompie?
            > czy jest to jakis rozsadny czas(mniej niz tydzien) ?
            myślę że tak, bo ja na 550Mhz full wypas kompilowałem 3 doby. Full wypas ma się rozumieć: jądro 2.6.9, xorg 6.coś :P , KDE, Koffice, OOo, dodatki KDE, Mozilla + Mozilla Firefox, Gnome, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, TWM, kilka aplikacji konsolowych, no i dalej spis mi się urywa :D Sądzę że zmieści się w ciagu 3 dób na takim sprzęcie z: jąderkiem 2.6.9 + IceWM/Fluxbox + Abiword + Opera której nie musi kompilować(a gecko kompiluje się BARDZO długo - u mnie mozilla kompilowała się w sumie tyle co całe KDE :D ) + qt które powinno pójść sprawnie.
            A całość powinna mu zasuwać dosłownie, jesli dobrze dobierze flagi - a o to nietrudno, tylko trzeba przeczytać manual :P

>Ja instalowałem tydzień (jądro, uruchomienie internetu, KDE, OO, kodeki i >jeszcze sporo programów) na dość dobrym sprzęcie.
            Ale nasz kolega nie będzie chyba instalował KDE czy OOo bo po prostu komp mu zdechnie. Te mniejsze i lżejsze aplikacje jak Abiword czy Fluxbox skompilują się dość szybko IMO.

>prócz czasu
            >potzrbna jest jeszcze wiedza ogólna: jak działa Linux, czym są moduły, znać >funkcję najpotrzebniejszych plików itd.
            Moim zdaniem raczej dokumentacja, bo w Gentoo Handbook jest wszystko opisane jak w "Komputer Świecie". Tylko trzeba przeczytać.
            • tswiercz Re: Czy jest taki linux? 16.03.05, 11:41
              > Moim zdaniem raczej dokumentacja, bo w Gentoo Handbook jest wszystko opisane ja
              > k w "Komputer Świecie". Tylko trzeba przeczytać.

Zgodzę się z Tobą, z tamtąd czerpałem ją, tylko jak się ma trochę mało czasu na
              to, to może to trochę potrwać. Ale nie wszystko jest opisane w Handbook'u. Nie
              pisałem też, że ta osoba będzie instalować KDE, bo to bez sensu, dałem tylko
              przykład czasowy. Window Maker kompilował się nawet krótko, więc nie powinno być
              tak źle. Ale pewnych żeczy się nie ominie jak np Xorg, który dość długo się
              kompiluje, no chyba że się znajdzie ebuild'a do jakiejś starszej wersji XFree86
              • tswiercz Re: Czy jest taki linux? 16.03.05, 11:42
                A właśnie, jeszcze jedna ważna rzecz. Mam nadzieje, że dysk ma te minimum 6-8 GB??
              • blitz667 Re: Czy jest taki linux? 16.03.05, 17:27
                tswiercz napisał:

> Zgodzę się z Tobą, z tamtąd czerpałem ją, tylko jak się ma trochę mało czasu na
                > to, to może to trochę potrwać. Ale nie wszystko jest opisane w Handbook'u. Nie
                > pisałem też, że ta osoba będzie instalować KDE, bo to bez sensu, dałem tylko
                > przykład czasowy. Window Maker kompilował się nawet krótko, więc nie powinno by
                > ć
                > tak źle. Ale pewnych żeczy się nie ominie jak np Xorg, który dość długo się
                > kompiluje, no chyba że się znajdzie ebuild'a do jakiejś starszej wersji XFree86
                No rzczywiście, Xorg może się chwilę kompilować :) No ale przynajmniej kolega bedzie miał dużo czasu na zapoznanie się z Handbookiem :D :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka