Dodaj do ulubionych

Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 13:37
Nauczcie biednego ignoranta gdzie jest jakiś rozsądny AdBlocker dla Opery, żeby mi ten cały syf na portalu Wyborczej nie zaśmiecał ekranu... Please...
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera 29.04.05, 13:40
      Opcja "Blokuj niechciane wyskakujące okienka" + Wyłączenie obsługi wtyczek (wszystko pod klawiszem F12).
      • Gość: kell99 Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera IP: 170.252.248.* 29.04.05, 14:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=23237709&a=23239343

link + poszukaj odpwiedniego wpisu. imho pomaga jeszcze dodanie:

reklama.onet.pl/*
        adv.wp.pl/*

myslimy o stworzeniu strony poswieconej blokowaniu upierdliwych reklam. ktos
        moglby mnie skierowac/napisac krotkie info o blokowaniu upierdliwych reklam
        (ograniczmy sie do wybiorczej) w operze, msie, safari/konquerorze
        • Gość: Swiadomy Nie kradnij! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 16:20
          Myślisz, że serwery, redaktorzy i cała obsługa tego portalu pracuje za friko?
          Dostęp do tak rozbudowanego portalu masz wyłącznie dzięki reklamom.
          • kell99 Re: Nie kradnij! 29.04.05, 17:00
            po 1sze nie kradne. blokuje to co przeszkadza mi w odwiedzaniu tej strony.
            blokuje reklamy ktore sa uciazliwe i przeszkadzaja mi w ogladaniu rzeczy ktore
            ogladam.
            byla juz masa glosow na roznych forach, ze reklamy na www wybiorczej sa
            przesadne. reklama ma za zadanie przyciagnac uwage potencjalnego klienta, te
            reklamy od produktu odrzucaja, nigdy z tych produktow nie skorzystam. poza tym
            do niedawna reklamy zle dzialaly w firefoksie, nie mozna bylo na nie kliknac;)
            do tego oszczedzam na przesyle danych;)

jezeli jestes taki zatroskany, to odpowiedz dlaczego nie ma opcji dzieki ktorej
            moge zaplacic za "prenumerate" i ogladac www bez smieci. wtedy byloby
            uczciciwie. niestety wybiorcza ma chory marketing polegajacy na wrzuceniu 4ch
            migajacych flashy, 2ch swiecacych paskow i flashowego pop-upa.. to nie jest
            ogladanie www, zaden szanujacy sie serwis nie traktuje swoich klientow w taki
            sposob.
          • user0001 Re: Nie kradnij! 29.04.05, 17:19
            Jak widać w tych postach:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=23237709&a=23298069
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=23237709&a=23302489
            administratorzy forum (oficjalnie, zwróć uwagę na czerwone loginy) nie wyrażają
            sprzeciwu wobec blokowania reklam.

Pytanie z innej beczki, czy jakiś miły użytkownik opery mógłby opisać krok po
            kroku jak zastosować filtry do zablokowania reklam w wyborczej; a przynajmniej
            zebrać linki i przygotować filter.ini?

Próbowałem znaleść dokładny opis dialektu wyrażeń regularnych używanego w
            operze, ale google wszechwiedzący nie był łaskawy.
            • arecibo1 Re: Nie kradnij! 30.04.05, 11:37
              Poczatek pliku ma wygladac np. tak:

; Updated: 22/4/2005
              ; filter.ini
              ; This file is part of the Opera browser.
              [prefs]
              prioritize excludelist=1
              [include]
              *
              [exclude]
              ads.space.com/*
              kropka.onet.pl/*
              moon.interia.pl/*
              reklama.onet.pl/*
              www.gazeta.pl/reklama/*
              adv.gazeta.pl/*
              www.enaysoft.co.uk/efr/winner.gif
              servedby.advertising.com/*
              image.weather.com/RealMedia/*
              www.nforce.nl/inc/img/*
              images.ads.fairfax.com.au/*
              www.usnews.com/RealMedia/*
              klipads.dvlabs.com/*
              ssl1.speedera.net/*
              adlog.com.com/*
              us.a1.yimg.com/*

Itd, dalej sa inne adresy. Plik konczy sie bez jakichs specjalnych dyrektyw; moze sie konczyc nawet tak jak moj powyzszy przyklad. Moj filter.ini ma w tej chwili 120 kB i blokuje nawet reklamy w popularnych zagranicznych serwisach.
              Mozna piac do mnie na priv to wysle ten plik.
              • user0001 Re: Nie kradnij! 30.04.05, 12:48
                czy w filter.ini można stosować jakiś dialekt wyrażeń regularnych, tak aby
                odwiltrować tylko niektóre obrazki z serwera?

W Firefoksowym adblocku mam wyrażenia takiej jak:
                /^http:\/\/.*\/bann?er\d{0,4}\.(gif|jpe?g|png)$/
                (usuwa obrazki ze słowem banner i opcjonalnym numerkiem w nazwie)
                lub
                /^http:\/\/[a-z0-9]+\.gazeta\.pl\/i.*\/stopka_\w+\.(gif|jpe?g)$/
                (usuwa "stopki" na stronach z serwerów wyborczej).
                • oo Re: Nie kradnij! 30.04.05, 17:16
                  AFAIK tylko gwiazdki, ale w Operze do zablokowania reklam w Gazecie lepiej użyć UserCSS. Zrobiłem sobie kilka regułek i nie mam reklam. Jak będę miał trochę czasu to podam instrukcję.
              • Gość: Artur POPRAWA JEST OGROMNA IP: *.ss.shawcable.net 01.05.05, 19:17
                Zamontowalem ten plik od ciebie, i rzeczywiscie reklam chyba juz nie ma wcale. Poznikaly nawet banery i zostalo po nich puste miejsce (miejsce na twoja reklame:))). A jakies tam male obrazki z boku skaczace lub ruszajace sie zniknely po wylaczeniu gwizdkow w Operze.

Ogolnie internet na Operze 8 zrobil sie tak jak kiedys za starych dobrych czasow.
                • Gość: Artur Re: POPRAWA JEST OGROMNA IP: *.ss.shawcable.net 01.05.05, 20:23
                  Szkoda, ze nie ma jednego guzika w Operze takiego Wlacz/wylacz wszystkie gwizdki

Bo czasami te gwizdki sa jednak potrzebne i kiedy nie wiadomo ktory jest potrzebny to trzeba wlaczac wszystkie po kolei co zajmuje troche czasu. A potem jeszcze trzeba wylaczyc. A moze jest na to sposob?

• Gość: are Re: POPRAWA JEST OGROMNA IP: *.clubnet.pl 01.05.05, 21:14
                    Nie wiem co to są te gwizdki. Ja mam wlaczone tak:

Block unwanted pop-ups
                    Wlaczone: animacja GIFow, Java, plug-iny.

Mimo to z tym filtrem nie widze zadnych reklam i zadne niechciane okienka mi nie
                    wyskakuja. Nie mam zainstalowanego nic takiego jak Google Toolbar czy Super
                    AdBlocker. Forum Gazety laduje sie prawie tak szybko jak jakis plik tekstowy i
                    tez nie widze (nigdy) tego bannera pod logo Forum i Pajacykiem.

Do listy w filter.ini mozna latwo dodawac wlasne wpisy, tylko trzeba znac link:
                    www.monroeworld.com/operafilter/readme.htm#5

W ogole warto zainstalowac ten programik:
                    www.monroeworld.com/operafilter/

Tylko trzeba uwazac zeby nie sciagnal swojej listy addSerwerow i nie nadpisal
                    tej 120kB ode mnie (w ktorej i tak jest juz tez lista z tego programu).

W pliku filter.ini 120kB jest na poczatku cos takiego:

; Updated: [data]
                    ; filter.ini
                    ; This file is part of the Opera browser.

Tu mozna sciagac nowe adresy addSerwerow:

pgl.yoyo.org/adservers/serverlist.php?hostformat=operafilter&showintro=0&startdate%5Bday%5D=22&startdate%5Bmonth%5D=04&startdate%5Byear%5D=2005

Czyli teraz, po skpopiowaniu tego co dodali nalezy sobie zmienic date w pliku
                    na 1/5/2005 i mozna w ten sposob co jakies czas wygodnie dodawac do listy
                    nowe adresy. U mnie po zalaczeniu tych dodanych plik ma 125kB.

Jako nakladki na Internet Explorer uzywam tego:
                    www.avantbrowser.com/

Tez ma wlasna liste i blokuje dobrze reklamy i pop-upy. Jak sie go raz
                    skonfiguruje to bedzie wygladal mniej odstraszajaco i sluzyl dobrze. Jego
                    konfiguracja jest chyba przechowywana w plikach abrowser.ini i conf.ini.
                  • Gość: are Re: POPRAWA JEST OGROMNA IP: *.clubnet.pl 02.05.05, 16:07
                    bi.gazeta.pl/img/stopka_ban.gif
                    forum.gazeta.pl/i/stopka_new.gif
                    bi.gazeta.pl/im/5/2148/m2148475.gif

Ten trzeci moze sie chyba zmieniac co jakis czas, ale teraz nawet logo i pajacyk
                    mi sie nie pokazuje. Nie mam tez tych ofert dla telefonow na dole. Forum chodzi
                    chyba nawet jeszcze troche szybciej.
                  • Gość: are Re: POPRAWA JEST OGROMNA IP: *.clubnet.pl 05.05.05, 18:00
                    W tym pliku ktory wyslalem jest chyba 2 razy list z programu Opera AdFilter, bo
                    teraz zrobilem sobie nowa i widze ze plik jest mniejszy. Za kazdym razem jak
                    Opera ma wyswietlic jakas strone musi przynajmniej raz przeszukac liste, wiec
                    im wieksza tym troszke wolniej.
                    Te adresy ktore sam dodalem sa:

;Moje
                    ads.space.com/*
                    kropka.onet.pl/*
                    moon.interia.pl/*
                    reklama.onet.pl/*
                    www.gazeta.pl/reklama/*
                    adv.gazeta.pl/*
                    www.enaysoft.co.uk/efr/winner.gif
                    bi.gazeta.pl/img/stopka_ban.gif
                    forum.gazeta.pl/i/stopka_new.gif
                    bi.gazeta.pl/im/5/2148/m2148475.gif
                    server.as5000.com/AS5000/adserver/*
                    english.wunderground.com/ads/*
                    ;Koniec moje

Tyle chyba wystarczy zeby zablokowac reklamy w Forum.
                    I pozniej mozna dac liste z programu i z tej stony. Na dzisiaj bedzie miala
                    calosc rozmiar 102 kB. Mozna sobie dodac takie komentarze jak ja, zeby latwo
                    bylo pozniej update`owac liste. Moge wyslac jeszcze raz, ale bez pozwolenia sie
                    nie spamuje ;).
          • Gość: T-800 Re: Nie kradnij! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.04.05, 22:33
            Gość portalu: Swiadomy napisał(a):

> Myślisz, że serwery, redaktorzy i cała obsługa tego portalu pracuje za friko?
            > Dostęp do tak rozbudowanego portalu masz wyłącznie dzięki reklamom.

Rozumiem, że jak w TV lecą reklamy, to Ty je wszystkie z uwagą oglądasz.
          • mariuszr_77 Re: Nie kradnij! 30.04.05, 01:11
            > Myślisz, że serwery, redaktorzy i cała obsługa tego portalu pracuje za friko?
            > Dostęp do tak rozbudowanego portalu masz wyłącznie dzięki reklamom.

Jest jakiś regulamin który trzeba zaakceptować przed wejściem na www.gazeta.pl kóry by zmuszał mnie do oglądania tych reklam? To co przepuszcam na swój komputer to moja prywatna sprawa.
        • Gość: jose_g @ kell99 IP: 136.167.55.* 29.04.05, 16:31
          Nie wiem jak jest w Operze i MSIE. W Firefoksie sprawa jest prosta (wiem ze
          wiesz jak to zrobic). Podpowiadam jak to wyglada w Safari:

1. Do blokowania reklam itp sluzy np. aplikacja PithHelmet - rozwiazanie
          komercyjne - kosztuje $10.
          culater.net/software/PithHelmet/PithHelmet.php
          2. Oprocz tego mozna reklamy blokowac przez ustawienie wlasnego arkusza CSS:
          www.macosxhints.com/article.php?story=20030910162652193&query=stop+ad+banners
          • gajowy_marycha Re: @ kell99 29.04.05, 23:05
            Safari, ale chyba nie na macintoshu?
            Na macu safari radzi sobie super z upierdliwymi reklamami bez zadnych dodatkow. Nawet tam, gdzie
            firefox nie daje sobie rady.
            • kell99 Re: @ kell99 30.04.05, 00:34
              napisz cos wiecej jak to zrobic. jakies zrzuty ekranu gdybys mial ochote (mozesz
              na maila). thx!
              • gajowy_marycha Re: @ kell99 30.04.05, 01:26
                Wysylam ci zrzut emailem, ale tam zadnych cudownych ustawien nie ma. Wlasnie tym mnie Safari mile
                zaskoczyla. Mam zainstalowane trzy przegladarki - Sarafi, Firefoxa i Camino. Wszystkie dzialaly
                porownywalnie do czasu, gdy na portalu gazety pojawily sie upiorne i upierdliwe reklamy tepsy. W
                Firefoxie i Camino trzeba je co pewien czas od nowa blokowac, a w Safari czysto! Safari gora :)
            • Gość: jose_g Re: @ kell99 IP: *.hsd1.ma.comcast.net 30.04.05, 05:36
              Chyba cos Ci sie mocno pokrecilo. Safari samo blokuje reklamy? Od kiedy?
              Od kiedy pamietam nigdy samo sie to nie robilo. W najnowszym Safari 1.3 (v.322)
              po wejsciu na strone gazeta.pl od razu wyswietlaja mi sie wszystkie te
              paskudztwa flashowe, banery itd.

W menu Preferences trzeba kliknac zakladke Advanced i potem jest opcja Style
              Sheet gdzie mozna zdefiniowac wlasny arkusz stylow.

Druga opcja (skuteczniejsza) to PithHelmet tak jak pisalem wczesniej. Nie ma sie
              jednak to co rownac z prostota Adblocka
              • Gość: jose_g ...c.d. IP: *.hsd1.ma.comcast.net 30.04.05, 05:40
                i jeszcze jedno. Troche informacji tutaj:
                www.floppymoose.com/
                www.beatnikpad.com/archives/2003/03/08/adblocking
                Safari samo potrafi tylko blokowac pop-upy. Wciskajac Cmd+K mozemy
                zablokowac/odblokowac pop-upy. Wiecej Safari blokowac nie potrafi. Potrzebne sa
                pluginy albo wlasny CSS.
                • gajowy_marycha Re: ...c.d. 30.04.05, 22:55
                  kurcze, ja mam chyba jakas cudowna kopie Safari! ;)
              • gajowy_marycha Re: @ kell99 30.04.05, 22:52
                nic mi sie nie pokrecilo. mam przed nosem Safari, w ktorej nie wyswietlaja sie te upierdliwe reklamy
                tepsy, widoczne co pewien czas np. w firefoxie.
                sama jestem mocno zdziwiona, nie wprowadzalam zadnych zaawansowanych ustawien, zadnych 'style
                sheets'. mam w systemie zainstalowany netbarier, w ktorym jest filtr anybannerowy, ale gdyby to on tak
                dzialal, to efekt bylby widoczny rowniez w pozostalych dwoch przegladarkach.
                • kell99 Re: @ kell99 01.05.05, 02:59
                  hmm, imho to co pokazales blokuje pop-upy. najwidoczniej flashowe pop-upy i
                  pop-under safari tez filtruje. stad to drobne nieporozumienie.

a my rozmawiamy tez o paskach reklamowych i upierdliwych reklamach (bannerach)
                  flashowych. do tego wlasnie sluzy mozillowy adblock

pozdrawiam.

ps. jak wrazenia z safari? kusi mnie by sobie sprezentowac mac mini, albo
                  powerbooka.. wszystko zalezy od $$$ ;) akurat teraz mam inne wydatki niz komputer :(
                  • gajowy_marycha Re: @ kell99 02.05.05, 02:03
                    > hmm, imho to co pokazales blokuje pop-upy. najwidoczniej flashowe pop-upy i
                    > pop-under safari tez filtruje. stad to drobne nieporozumienie.

no wlasnie, tak jak mowilam - zadnych specjalnych ustawien, stad moje zaskoczenie.

> ps. jak wrazenia z safari? kusi mnie by sobie sprezentowac mac mini, albo
                    > powerbooka.. wszystko zalezy od $$$ ;) akurat teraz mam inne wydatki niz komput
                    > er :(

Sarafi to moim zdaniem swietna przegladarka. ma cechy, ktore lubie w programach
                    - prostota bez niepotrzebnych wodotryskow, za to wszystkie potrzebne funkcje,
                    przejrzysty interfejs, szybkosc dzialania.

> kusi mnie by sobie sprezentowac mac mini, albo powerbooka.. wszystko zalezy od
                    $$$ ;) akurat teraz mam inne wydatki niz komputer :(

to odloz zakup do czasu, jak bedziesz mial troche niepotrzebnej kasy :) ale
                    naprawde warto. ja jestem moim nowym nabytkiem (ma 4 miesiace) zachwycona.
                    w piatek bylam na "inauguracji" najnowszej wersji mac osx, czyli Tigera, zeby
                    zobaczyc jak dziala. fajne bajery ;) nie kupilam, bo klebowisko ludzi bylo
                    straszne, nie chcialo mi sie czekac. podjade w przyszlym tygodniu.

pozdrawiam.
    • Gość: Smalec z okna Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 16:28
      Mam Nortona i pasek Google przez 2lata nie wyskoczyła mi ani jedna reklama.
      Oczywiście IE.
      • Gość: ollo Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera IP: *.chello.pl 29.04.05, 16:52
        wyczysc cache przegladarki i zacznij przygode z reklamami na
        forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=34&w=23339456&a=23346969&rep=1
    • Gość: Elżbieta Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera IP: *.globit / 217.98.57.* 29.04.05, 17:07
      Jak można pozbyć się tych reklam w Firefoxsie.?!!Cholery można dostać z tym
      Ozonem i Telekomunikacją!
      • user0001 Re: Natrętne reklamy gazeta.pl i Opera 29.04.05, 17:22
        Przeczytaj adekwatny wpis w moim blogu, zainstaluj adblock i dodaj właściwe
        filtry (kopiuj i wklej).
    • Gość: dominik666 moje 3 grosze - IE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.05, 17:54
      Narzędzia->Opcje internetowe->Zabezpieczenia->klikamy na "Witryny z
      ograniczeniami"->przycisk Witryny->dodajemy adresy podane przez User`a0001

w ten sposób znika nam banner na górze FK - pozbywamy się także reklam z
      portalu gazety bez żadnych 3rd party software !

• kell99 Re: moje 3 grosze - IE 30.04.05, 18:00
        jak sie tobie nudzi to zrob jakis ilustrowany "kurs" blokowania reklam. wrzucimy
        na www w przyszlosci;)
      • yggdrasil Re: moje 3 grosze - IE 30.04.05, 18:44
        Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> Narzędzia->Opcje internetowe->Zabezpieczenia->klikamy na "Witryny z
        > ograniczeniami"->przycisk Witryny->dodajemy adresy podane przez User`a0001

Możesz tak kawa na ławę zapodać, co trzeba wpisać?

Na tym blogu są podane jakieś zapisy z gwiazdkami - to jakaś wyższa szkoła
        jazdy, bo IE mi tego nie chce przyjąć. Ja uprawnienia mam tylko na hulajnogę ;)
        • Gość: dominik666 Re: moje 3 grosze - IE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.05, 20:01
          po prostu wpisz forum.gazeta.pl/forum/ :)

możesz także dodać całą gazeta.pl

• yggdrasil Re: moje 3 grosze - IE 30.04.05, 20:47
            Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> możesz także dodać całą gazeta.pl

Czy w ten sposób pozbywam się tylko reklam?
            • kell99 Re: moje 3 grosze - IE 30.04.05, 23:14
              ihmo calej grafiki sie pozbywasz, wiec to jest rozwiazanie lekko przesadne. to
              juz lepiej zrobisz instalujac firefoxa
              • Gość: dominik666 Re: moje 3 grosze - IE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.05, 16:57
                kell99 napisał:

> ihmo calej grafiki sie pozbywasz, wiec to jest rozwiazanie lekko przesadne. to
                > juz lepiej zrobisz instalujac firefoxa

taaa to właśnie słowa linuksiarza :D

nic ci nie zniknie ważnego z portalu gazety - w każdej sekundzie możesz
                powrócić do dawnego ustawienia - prostota i funkcjonalność made in Microsoft :D
                • kell99 Re: moje 3 grosze - IE 02.05.05, 14:50
                  nie zrozum mnie zle, ale jezeli funkcjonalnoscia nazywasz grzebanie po menu by
                  obejrzec sobie zdjecie ....

predzej uzyj funkcji blokujacej wczytywanie grafiki z "zewnetrznych serwerow"..
                  powinno dac lepsze efekty..

ps. taka "funkcjonalnosc" to nn3 juz mial;) wiadomo jaki poziom prezentuja te
                  najnowsze produkty od malomiekkiego:)
    • Gość: Artur zachecam do zglaszania problemow do tworcow Opery IP: *.ss.shawcable.net 01.05.05, 19:34
      Jezeli jestescie na stronie gdzie otwiera sie reklamam pomimo odhaczenia wylacz niechciane popup, to naleze takie miejsce im zglosic (z nadzieja, ze znajda na to rade i w nastepnym uaktualnieniu problem zniknie)

HELP / REPORT SITE PROBLEM

Potem w okienku wpiszcie w wolne miejsce 'unwanted popups inspite of checked option for no unwanted popups' i niech sie wujkowie z Opery martwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka