Dodaj do ulubionych

2 systemy - 1 niemy???

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 21:22
Pytanie zaiste ciekawe! Mam zamiar położyć 2 systemy (W''ME i W2k) na jednym kompie, ale problem tkwi tutaj w bezpieczeństwie w necie! Czy da się coś przykombinować - żeby dostęp do WWW dla mnie i dostęp do mojego kompa dla innych user''ów w sieci osiedlowej był tylko z poziomu W2k (bezpieczeństwo)? Namiszałem? :)
Komputer z W''ME ma służyć tylko do gier i nie może być widoczny w sieci (bez rozpinania kabla) a pod W2k wszystko ma "biegać" normalnie! Czy mimo tego, parcując w W''ME istnieje możliwość włamania się z sieci, bądź wglądu do zasobów komputera do tak skonfigurowanego OS''a?
Sliczne dzięki z góry zo podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: 65.206.44.* 07.09.01, 21:47
      To proste.
      Robisz 2 partycje (ten sam albo odzielne dyski).
      Najpierw wgrywasz "Me" na pierwsza. Potem 2000 na druga, nalepiej pozwalajac
      instalatorowi 2000 sformatowac te druga jako NTSF (pierwsza jest FAT32).
      Potem w Win 2000 - Service Pack 2 ze strony Microsofta a potem
      uzupelnienia "zabezpieczen" do Internet Explorera w obu systemach i to samo do
      Office - jesli zainstalowales Office.
      Potem z www.zonealarm.com sciagasz darmowa wersja "ZoneAlarm" i instalujesz w
      obu systemach odzielnie.
      Nie otwiersz zalacznikow - niespodzianek w "emailach" nawet od znajomych i
      jestes OK.
      W sumie - roboty na jedno popoludnie + caly lub kawalek wieczora.

Oczywiscie za chwile pojawia sie tu inni, zacytuja mnie, poprawia i uzupelnia
      wiec czytaj i mysl.
      • Gość: koriah Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.man.polbox.pl 07.09.01, 22:49
        Odpowiedz Mirka byla dobra, ale nie na twoje pytanie...

Pominmy kolejnosc instalacji systemow, ktora masz juz w poprzednim liscie. gdy
        juz zainstalujesz systemy oraz hardware odpalasz win98 i w managerze
        urzadzen ''wylaczasz'' karte sieciowom. tyle wystarczy :)

jezeli zas masz podejrzenia ze osoby wspoldzielace komputer beda na sile
        chcialy ta siec uruchomic, to wprowadz dla siebie konto admina a dla nich zrob
        oddzielne konta (lub konto ''anuluj'' :) i za pomoca programu ''poledit.exe'' ktory
        znajdziesz gdzies na plycie z windowsami bedziesz mogl dostosowac mniej-wiecej
        dostep tych uzytkownikow do m.in. panelu sterowania, manadzera urzadzen itp...

pozdrawiam,

koriah
        • Gość: Mirko Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.union1.nj.home.com 08.09.01, 01:47
          Jakto nie na temat????!!

"Kartem sieciowom" w "Me" wylaczasz?
          • Gość: Vaterlan Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.kvz.tudelft.nl 08.09.01, 11:19
            A dlaczego nie mozna wylaczyc. Menadzer urzadzen -> karta sieciowa
            (wlasciwosci) -> "wylacz w tym profilu sprzetowym" albo we wszystkich
            profilach. Lekkie, latwe i przyjemne. Skoro ma nie byc sieci, to chyba
            najprosciej pozbyc sie karty sieciowej bez usuwania jej z komputera (przeciez
            ma chodzic pod 2000). Chociaz polecam XP, najlepszy system jaki udalos sie
            dotad Billowi wyprodukowac. Jesli masz GeForce''a to nawet gierki beda na nim
            chodzic jak ta lala. Ja mam niestety Voodoo Banshee i pod XP nie mam 3D, wiec
            zainstalowalem 98.
            • Gość: android Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 08:33
              Gość portalu: Vaterlan napisał(a):

> A dlaczego nie mozna wylaczyc. Menadzer urzadzen -> karta sieciowa
              > (wlasciwosci) -> "wylacz w tym profilu sprzetowym" albo we wszystkich
              > profilach. Lekkie, latwe i przyjemne. Skoro ma nie byc sieci, to chyba
              > najprosciej pozbyc sie karty sieciowej bez usuwania jej z komputera (przeciez
              > ma chodzic pod 2000).

A nie lepiej nie instalować karty sieciowej w Me?To że 2000 może mieć wspólny
              Program files z Me nie oznacza jeszcze, że w Me trzeba instalowac kartę sieciową,
              tylko po to aby 2000 również ja posiadał.Przecież 2000 to zupełnie osobny system
              bootowany odzielnie.Czy aby mieć sieć na Linuxie zainstalowanym na jednym dysku z
              Windowsem musze na Windzie instalować sieciówkę, jesli do pracy w sieci używam
              jedynie pingwinka?

android
    • Gość: Sl@w Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 23:08
      Śliczne dzięki za podpowiedzi! Jest jeszcze jedna sprawa...
      Słyszałem od znajomego, że na jednym kompie nie pochodzi ze sobą W''ME i W2k! Ma to podobno związek z architekturą tych systemów...
      I co Wy na to? Bzdura - czy pozostaje tylko W''98???
      • Gość: Mirko 3 systemy. IP: *.union1.nj.home.com 10.09.01, 00:56
        Na tej samej partycji chyba faktycznie nie, ale na dwoch odzielnych?
        Jak najbardziej.
        Uzywam takiego systemu od dawna i zachowuje to sie bezproblemowo.
        Zaraz po wlaczeniu i typowych informacjach POST (procesor, pamiec itd.)
        pojawia sie dodatkowa lista: 1.Windows 2000 2. Windows "Me" - i 20 sekund na
        wybor - ktory. Jesli niczego nie wybiore wlaczy sie "2000".

Jak po polsku mowi sie "default" czyli cos co jest opcja automatyczna?

W jednej skrzynce mam nawet 3: "Me", "2000 Pro" i "2000 Server" - oczywiscie
        kazde na swojej partycji a nawet dysku - wgrane dokladnie w tej kolejnosci, bez
        zadnych dodatkowych narzedzi. Jeszcze raz: cala instalacja jest trywialna i nie
        rozni sie prawie niczym od wgrywania kazdego z tych systemow w komputer z
        pojedynczym systemem. "Me" mam na FAT 32 a pozostale na NTSF (moglem tez wybrac
        antyczne FAT16 lub uniwersalne FAT32).
        Oczywiscie z obu "2000" "widac" wszystkie 3 partycje, z "Me" tylko jedna -
        FAT32, a te gdzie jest kazde z "2000" sa dla "Me" oczywiscie niewidoczne, jako
        ze NTSF to dla 95/98/Me "inny wymiar".

Mozna wiec miec bezproblemowo wiecej niz jeden system (wiem o 3-ch i wyobrazam
        sobie ze 4-ty n.p. Linux tez mogly tam jeszcze byc, jeslibym tylko
        wygospodarowal dosc miejsca na patrycje dla niego)
        • android Re: 3 systemy. 11.09.01, 08:38
          Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Mozna wiec miec bezproblemowo wiecej niz jeden system (wiem o 3-ch i wyobrazam
          > sobie ze 4-ty

...nawet 10, 11, 12... wszystko zalezy od boot menadżera.

n.p. Linux tez mogly tam jeszcze byc, jeslibym tylko
          > wygospodarowal dosc miejsca na patrycje dla niego

Postaraj się bo warto.W sumie wystarczy już 300 MB i masz wszystko co potrzebne
          do pracy w sieci i co wazniejsze do nauki.Oczywiście bez X-ów :))

android
        • Gość: Coyuaga Re: 3 systemy.- do Mirko IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 11.09.01, 13:29
          Coz to kolego, probujesz budowac rower o pieciu kolach?Czyz nie probujesz
          rozwiazac problemu dla dociekliwych?.
      • Gość: MaciekS Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.amdahl.com 10.09.01, 21:59
        Gość portalu: Sl@w napisał(a):

> Śliczne dzięki za podpowiedzi! Jest jeszcze jedna sprawa...
        > Słyszałem od znajomego, że na jednym kompie nie pochodzi ze sobą W''''ME i W2k! M
        > a to podobno związek z architekturą tych systemów...
        > I co Wy na to? Bzdura - czy pozostaje tylko W''''98???

E tam... ;) Microsoft z Microsoftem czasem sie gryzie ale nie az tak. Tak jak
        Mirko Ci napisal mozesz zainstalowac w osobnej partycji.

Jedyny problem sie moze pojawic kto sie bije o to zeby to wlasnie pierwsza
        partycja nalezala do niego. Niestety tu Microsoft mial zawsze narzuty i zwykle te
        mniej zaawansowane wersje Windows "koniecznie nalegaly" by zainstalowac je na
        pierwszej partycji. Jednak zdaje sie sa programy ktore cos z tym robia (nie mowie
        o standardowych "boot managerach").

Pamietaj jednak ze systemy Microsofta mialy "hamulec" w postaci faktu ze partycja
        bootujaca kazdego systemu musiala sie zmiescic przed 1024 cylindrem dysku... aby
        byla naprawde bootujaca. To ogranicznie przewalczono zdaje sie w Linuxie i w
        czyms tam jeszcze (czy sa nawet programy wspomagajace pokonanie tego limitu).

To sie wiaze z faktem ze jesli chcesz zbyt wiele systemow (a kazdy ma jakies
        minimum na partycje bootujaca) to w koncu mozesz nie zmiescic tych wszystkich
        partycji bootujacych przed 1024 cylindrem.

Powodzenia
    • Gość: Sl@w Re: 2 systemy - 1 niemy??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 20:37
      Jest super!!! Śliczne dzięki za wszystkie rady! Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka