Dodaj do ulubionych

od czego zacząć ?

IP: *.atman.pl / *.atman.pl 31.05.05, 12:12
Mój syn interesuje się informatyką. Ma 12 lat. Szukam dla niego jakichś
pozycji książkowych z zakresu programowania ( podstawy; żeby się nie znudził
i poćwiczył ), technicznej obsługi komputera ( budowa bebechów kompa,
ustawienia na poziomie BIOSa, radzenie sobie z podstawowymi wirusami,
spywarami, itd. ). Jeżeli znacie takie pozycje dla 12-latka ( a może
przydadzą się i mnie ) to będę wdzięczny za info.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: od czego zacząć ? 31.05.05, 13:54
      Zerknij może na pozycje z serii Biblioteczka Komputer ŚWIATa - książki te ukazują się co jakiś czas w kioskach wraz z numerami gazetki KŚ, którą również polecam początkującym komputerowcom ;) Gdy syn osiągnie już pewien "stopień wtajemniczenia", można kupić mu jeden z numerów pisma bardziej zaawansowanego, jakim jest Komputer ŚWIAT Ekspert.
      Tutaj i tutaj znajdziesz sporo pozycji traktujących niezwykle szeroko o przeróżnych zagadnieniach ze świata Technologii Informacyjnej. Radzę tylko zwrócić baczną uwagę na poziom wybieranych książek - kupowaniu 12-sto latkowi podręcznika Assembler-a odniesie zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego - zniechęci go.
      Z innych pozycji mogę zwrócić uwagę na, wg niektórych świetną, serię książek "Poznaj ... w 24 godziny" wydawnictwa Sams Publishing - książki te dostępne są w księgarniach, w EMPIK-u i pojawiają się nawet w kioskach.
      W erze komunikacji i cyfrowej informacji nie należy zapominać o dobrodziejstwach Internet-u. Polecam te strony:
      1. Forum Kawiarenka PC od Searchengines.pl - komputerowe forum dyskusyjne i zarazem kompendium wiedzy użytkowej (powinno przydać się synowi);
      2. Windows eXperience Vortal - duży serwis o tajnikach Windows 9x/NT (plus tamtejsze forum dyskusyjne);
      3. Jama Mastaha - jak wyżej.

Zachęcam również do samodzielnego poszerzania wiedzy i odnajdywania odpowiedzi na pytania za pośrednictwem wyszukiwarek, na różnorakich forach internetowych i grupach dyskusyjnych.
      • Gość: jaca Re: od czego zacząć ? IP: *.atman.pl / *.atman.pl 31.05.05, 14:08
        Wielkie dzięki
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka