mercik 30.06.05, 12:11 Czym sie różni obudowa ATX od AT? Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok? Link Zgłoś Obserwuj wątek
strange_one Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 13:06 rózni sięinna wtyczką w płycie głównej i na chłopski rozum powiedziawszy, atx sam odcina prąd po wyłączeniu komputera (nie trzeba wciskać guzika) a at trzeba to robić ręcznie, ale ogólnie nie da siętego zrobić :) tzn nie da siezamontowac zasilacza at do plyty glownej obsługującej atx :) Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 13:06 AT i ATX to są standardy. Opracowano je po to by mozna było z roznych elementow zkładc komputery. Okerślają miedzy innymi jakie sa rozmiary zewnetrzne zasilacza , jakie gniazda i jakie wtyczki do jakich urządzeń. zasilacz ATX możesz zamontowac do obudowy AT bo rozmiary są identyczne ( przynajmniej tak mówi standard) jednak do obudowy AT nie zamontujesz płyty ATX. Jeszeli płyta jest dual power ATX/AT to będzie trzeba wykorzystać jeden z przycisków na obudowie np reset lub sleep do sterowania właczeniem zasilacza ( nie pamietam jak sielinia nazywa jest to +5V do zasilania układów stabilizacji pozostałych linii zasilacza ) Link Zgłoś
mercik Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 14:07 modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz. Link Zgłoś
Gość: w++ Re: obudowa ATX vs AT IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 30.06.05, 15:32 mercik napisał: > modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę > zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens > i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę > starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz. Panuje taki przesąd że obudową komputera musi być ... obudowa komputerowa ;) www.overclockersclub.com/gallery/?act=case&id=103 Ale wracając do Twojego problemu, natkniesz się co najmniej na problem z otworami z tyłu komputera. Atx ma przecież złącza w miejscu gdzie w at jest lita ścianka. Na upartego można wyciąć blachę, widziałem gdzies w necie foto takiej przerobionej obudowy (dziury uszczelnione tekturką). Zależy od Twojej determinacji i poczucia estetyki. Ale różnice cenowe między tanimi obudowami atx a samymi zasilaczami nie są jakieś ogromne, by bawić się w takie rzeczy. Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 16:11 no to było trzeba tak od razu. Po co zadawałeś pytanie którego odpowiedz nie była ci potrzebna. >Czym sie różni obudowa ATX od AT? >Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok? odpowiedz już od kogoś otrzymaleś. Link Zgłoś
mercik Re: obudowa ATX vs AT 01.07.05, 10:20 > no to było trzeba tak od razu. Po co zadawałeś pytanie którego odpowiedz nie > była ci potrzebna. Chyba muszę się obronić. Wydaje mi się, że pytanie zadałem klarowne - pytałem o różnice w obudowach, a nie w typach zasilania. I o możliwość zamontowania zasilacza ATX w obudowie AT. No ale chyba nie zostałem do końca zrozumiany, dlatego tez później uściśliłem pytanie. Tezę, że zadałem właściwe pytanie podtrzymuję :) A za odpowiedzi dziękuję, co nieco mi wyjaśniły. Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 01.07.05, 11:04 zadałeś dwa pytnia 1. >"Czym sie różni obudowa ATX od AT? >Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok? " wyjasnilem róznice i odpowiedz mozesz zamontowqać zasilacz atx do at . a to jest drugi Twoje pytanie. Zupelnie inne. >modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę >zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens >i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę >starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz. jakby twoje pytanie było klarowne od początku to nie musiałbyś "doprecyzowywać" go. Prosciej bylo zadać pytanie nr2 bo chyba tylko to ci jest potrzebne do rozwiazania problemu montażu płyty :) Link Zgłoś