Dodaj do ulubionych

obudowa ATX vs AT

30.06.05, 12:11
Czym sie różni obudowa ATX od AT?
Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok?
Obserwuj wątek
    • strange_one Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 13:06
      rózni sięinna wtyczką w płycie głównej i na chłopski rozum powiedziawszy, atx
      sam odcina prąd po wyłączeniu komputera (nie trzeba wciskać guzika) a at trzeba
      to robić ręcznie, ale ogólnie nie da siętego zrobić :) tzn nie da siezamontowac
      zasilacza at do plyty glownej obsługującej atx :)
    • diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 13:06
      AT i ATX to są standardy. Opracowano je po to by mozna było z roznych
      elementow zkładc komputery. Okerślają miedzy innymi jakie sa rozmiary
      zewnetrzne zasilacza , jakie gniazda i jakie wtyczki do jakich urządzeń.
      zasilacz ATX możesz zamontowac do obudowy AT bo rozmiary są identyczne (
      przynajmniej tak mówi standard) jednak do obudowy AT nie zamontujesz płyty ATX.
      Jeszeli płyta jest dual power ATX/AT to będzie trzeba wykorzystać jeden z
      przycisków na obudowie np reset lub sleep do sterowania właczeniem zasilacza (
      nie pamietam jak sielinia nazywa jest to +5V do zasilania układów stabilizacji
      pozostałych linii zasilacza )

• mercik Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 14:07
      modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę
      zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens
      i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę
      starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz.
      • Gość: w++ Re: obudowa ATX vs AT IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 30.06.05, 15:32
        mercik napisał:

> modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę
        > zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens
        > i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę
        > starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz.

Panuje taki przesąd że obudową komputera musi być ... obudowa komputerowa ;)

www.overclockersclub.com/gallery/?act=case&id=103

Ale wracając do Twojego problemu, natkniesz się co najmniej na problem z
        otworami z tyłu komputera. Atx ma przecież złącza w miejscu gdzie w at jest lita
        ścianka. Na upartego można wyciąć blachę, widziałem gdzies w necie foto takiej
        przerobionej obudowy (dziury uszczelnione tekturką). Zależy od Twojej
        determinacji i poczucia estetyki. Ale różnice cenowe między tanimi obudowami atx
        a samymi zasilaczami nie są jakieś ogromne, by bawić się w takie rzeczy.
      • diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 30.06.05, 16:11
        no to było trzeba tak od razu. Po co zadawałeś pytanie którego odpowiedz nie
        była ci potrzebna.
        >Czym sie różni obudowa ATX od AT?
        >Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok?

odpowiedz już od kogoś otrzymaleś.
        • mercik Re: obudowa ATX vs AT 01.07.05, 10:20
          > no to było trzeba tak od razu. Po co zadawałeś pytanie którego odpowiedz nie
          > była ci potrzebna.

Chyba muszę się obronić. Wydaje mi się, że pytanie zadałem klarowne - pytałem o
          różnice w obudowach, a nie w typach zasilania. I o możliwość zamontowania
          zasilacza ATX w obudowie AT. No ale chyba nie zostałem do końca zrozumiany,
          dlatego tez później uściśliłem pytanie. Tezę, że zadałem właściwe pytanie
          podtrzymuję :)

A za odpowiedzi dziękuję, co nieco mi wyjaśniły.
          • diabel.tasmanski Re: obudowa ATX vs AT 01.07.05, 11:04
            zadałeś dwa pytnia
            1.
            >"Czym sie różni obudowa ATX od AT?
            >Czy mogę zamontować zasilacz ATX w obudowie AT i będzie wszystko ok? "
            wyjasnilem róznice i odpowiedz mozesz zamontowqać zasilacz atx do at .

a to jest drugi Twoje pytanie. Zupelnie inne.

>modernizuję sprzęcior. I nowa płyta będzie ATX. Do niej na pewno nie podłączę
            >zasilania z zasilacza AT. Więc kupię zasilacz ATX. Tylko nie wiem czy jest sens
            >i konieczność "inwestowania" w nową obudowę, czy po prostu mogę wykorzystać tę
            >starą (AT) i do niej włożyć nowy zasilacz.

jakby twoje pytanie było klarowne od początku to nie musiałbyś "doprecyzowywać" go.
            Prosciej bylo zadać pytanie nr2 bo chyba tylko to ci jest potrzebne do
            rozwiazania problemu montażu płyty :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka