Dodaj do ulubionych

NAGRYWANIE CD-RW ---- PROBLEM!

IP: 195.116.26.* 24.05.01, 08:20
Płytkę CD-RW zformatowałem u siebie (Teak 512-EB oraz Nero Burning Rom).
U kolegi zgrałem na tę płytkę trochę danych. Już w domu: po włożeniu do napędu
CD dane są widoczne itd. natomiast kiedy chciałem płytkę sformatować, po
włożeniu do nagrywarki okazało się, że jest ona niewidoczna, po prostu "nie ma
nic w napędzie". Dodam, że dane nagrywane były na nagrywarce Yamaha oraz
WinOnCD. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak się dzieje i co z tym problemem
zrobić.Czy z moją nagrywarką jest coś nie tak?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek S Re: NAGRYWANIE CD-RW ---- PROBLEM! IP: *.amdahl.com 24.05.01, 18:40
      Gość portalu: Helix napisał(a):

> Płytkę CD-RW zformatowałem u siebie (Teak 512-EB oraz Nero Burning Rom).
      > U kolegi zgrałem na tę płytkę trochę danych. Już w domu: po włożeniu do napędu
      > CD dane są widoczne itd. natomiast kiedy chciałem płytkę sformatować, po
      > włożeniu do nagrywarki okazało się, że jest ona niewidoczna, po prostu "nie ma
      > nic w napędzie". Dodam, że dane nagrywane były na nagrywarce Yamaha oraz
      > WinOnCD. Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak się dzieje i co z tym problemem
      > zrobić.Czy z moją nagrywarką jest coś nie tak?

Co rozumiesz przez "nie ma nic w napedzie"? Czy system/program cos takiego zglasza? Jaki masz
      komunikat na ekranie? Nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem, ale czy to oznacza ze traktujac nagrywarke
      jako zwykly CD-ROM drive nie mozesz odczytac/przegladac zawartosci plyty (np. z wykorzystaniem
      przegladarki systemowej/Explorera)?

Czy probowales "czyszczenia" (erase) plyty przed formatowaniem?

Mozliwe ze cos jest nie tak z nagrywarka... jedna albo druga. Takie problemy zdarzaly sie w przeszlosci...
      zetknalem sie z tym. Program zwykle nie ma z tym wiele wspolnego ale raczej moze to byc wina
      ustawienia optyki/diody laserowej w nagrywarce.

Jesli chodzi o program uzyty do zapisu to czy plyta zostala zamknieta, czy nie? Zwykle wiele CD-ROM i
      zapisywarek moze miec problemy z plytami niezamknietymi. Niektore CD-ROM drive radza sobie z plytami
      niezamknietymi doskonale.

Dodatkowy problem to moze byc warstwa refleksyjna na plycie CD-RW. Tanie plyty (noname) moga miec
      kiepska warstwe refelksyjna ktora powoduje ze niektore drive nie bada widzialy zapisu na plycie.
      Wtedy radzilbym kupowac troche lepsze (niestety drozsze) plyty to nie bedzie problemow. Polecam plyty
      TDK, ale wiele innych firm robi bardzo dobre plyty do nagrywarek. Plyty CD-RW sa jednak duzo bardziej
      "wrazliwe" niz CD-R i uzywa sie w nich innych wrastw ze wzgledu na potrzebe wielokrotnego zapisu.

Pozdrawiam
      • Gość: Helix Re: NAGRYWANIE CD-RW ---- PROBLEM! IP: 195.116.26.* 25.05.01, 10:06
        Maćku,
        Płytkę CDRW sformatowałem na swojej nagrywarce (Teac )a następnie poszedłem do
        kolegi nagrać dane. Płytka została nagrana na innej niż moja nagrywarce -
        yamaha z użyciem oprogramowania WinOnCD. Po przyjściu do domu włożyłem płytkę
        do napędu CD-ROM i skopiowałem dane na dysk twardy, lecz kiedy chciałem ją
        ponownie sformatować w nagrywarce nie mogłem tego zrobić, ponieważ Nero Burning
        Rom zgłosił komunikat,że w napęcie nie ma nośnika danych. Wszedłem do Windows
        Explorera i tam też płytka zachowuje się tak, jak gdyby jej w napędzie w ogóle
        nie było. Nie wiem co o tym myśleć.
        • Gość: Maciek S Re: NAGRYWANIE CD-RW ---- PROBLEM! IP: *.amdahl.com 25.05.01, 17:00
          Helix,

Niech no pomysle...

Jak na razie wyglada to jakby plyta byla uszkodzona... nie raczej wyglada na to ze jest cos nie tak z
          tolerancja optyki w Twojej zapisywarce. Sprobuj moze porownac wyniki tej samej operacji (inna
          plyta), ale wykonujac wszystko:

a) na Twojej nagrywarce;

b) na nagrywarce kolegi.

Sprawdz odczyt po formatowaniu i zapisie. Moze rzeczywiscie jest cos nie tak z optyka nagrywarki.
          Sprobuj takze innego nosnika (plyte innego producenta). Po prostu dioda laserowa "wytapia" nosnik i
          moze nosnik plyty ktorej uzyles "wytopil sie" inaczej. Po prostu inne charakterystyki "wytapiania".
          Chociaz chodzi tu o plyte CD-RW a zapis na niej chyba dzial troche inaczej. Kiedys kolega, ktory
          zajmuje sie analiza techniczna urzadzen do odczytu i zapisu nosnikow optycznych tlumaczyl mi to
          zgrubnie i wydaje mi sie zo to moze byc wlasnie takze i to. Zapisywarki nie zawsze produkuja
          jednakowo dobrze plyty.

Czy probowales zwyklej plyty CD-R (i zapisu u tego samego kolegi)? Moze tu chodzi tylko o plyte
          CD-RW.

Pozdrawiam
    • Gość: Helix Re: NAGRYWANIE CD-RW ---- PROBLEM! IP: 195.116.26.* 04.06.01, 13:11
      Pomogła zmiana firmware !!! Z czego jestem bardzo zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka