Dodaj do ulubionych

Problem z kompem

14.09.05, 22:21
Komputer uruchamia sie, ale dyski nie pracuja, zasilanie cdromu jestczyzby procesor padl albo plyta?
Obserwuj wątek
    • Gość: dzizys Re: Problem z kompem IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 14.09.05, 22:26
      Witam. W jakim sensie nie pracuja dyski? Sprobuj dokladniej opisac co sie
      dzieje. Wg mnie to nie procek bo tak to by chyba komp w ogole sie wlaczal :D
      Napisz jaki masz system, czy mozna wykonywac operacje plikowe itd - co dziala a
      co nie. Jezeli napiszesz dokladniejsze info to bedzie mozna pomoc bo narazie to
      malo napisales. Pozdrawiam

PS z tego co pisales to odnosnie procka pisalem wyzej, byc moze chodzi o jakis
      konflikt sprzetowy z plyta albo dyski sa niewykrywalne
      • yggdrassill Re: Problem z kompem 14.09.05, 22:40
        nie jestem znawca tematu ale zwykle przy uruchamianiu dyski nieco "chrobocza" ;) tym razem nic... po wlaczeniu slychac tylko szum wentylatorow i napedu cd...
        system windows xp... nic nie mozna robic bo nawet wizji nie ma na monitorze... dioda monitora swieci sie tak jak w czasie "uspienia".. co wiecej nie mozna rowniez wylaczyc kompa przyciskiem :(
        nieco przed awaria zainstalowalem nagrywarke dvd oraz oprogramowanie do niej... bylo ok... po ponownym wlaczeniu kompa zero...
        • Gość: dzizys Re: Problem z kompem IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 14.09.05, 23:04
          Witam. Zwykle jak dyski nie chrobocza to znaczy ze sa albo zle podlaczone albo
          po prostu nie wykrywalne. Z tego co piszesz to komp dzialal wczesniej wiec to
          raczej ani procek ani plyta - chyba ze wystapil konfikt sprzetowy z nagrywarka.
          Przy samej istalacji sterownikow tez sie pewnie nic nie moglo zdarzyc...
          proponuje pojsc do kumpla i u niego odpalic system z twojego dysku, jak
          zaskoczy to wtedy cos jest ze sprzetem, jezeli nie to moze cos z windowem jest
          nie tak i wtedy u kumpla mozesz sformatowac dysk i wgrac od nowa. Poki co
          proponuje ci zebys skupil sie na nagrywarce, odlacz ja z systemu, przesledz
          bios ( chyba pamietasz jak miales wczesniej ) i wtedy byc moze wyjdzie ze cos
          jest z nagrywarka. Przejrzyj watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=34&w=29053923
          tam opisalem jakie moga byc problemy z nagrywarka, powinno ci to tez pomoc.
          Pozdrawiam
          • yggdrassill Re: Problem z kompem 14.09.05, 23:18
            dzieki za porady...
            formatowac dysku nie moge bo mam tam wazne dane :(
            mam dwa kompy wiec wrzuce dysk do drugiego i zobacze co sie dzieje
            • Gość: dzizys Re: Problem z kompem IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 14.09.05, 23:22
              Witam ponownie. No mam nadzieje ze to jakos pomoze. Jakby co to mozesz przeciez
              przeniesc dane na jedna partycje a druga sformatowac ( ta systemowa ) - w
              zaleznosci jaki masz dysk. Mysle ze powinno ci zaskoczyc na tym drugim kompie.
              Tak na wszelki wypadek proponowalem ten format, jakby pozniej nie chodzilo
              znowu to wiadome byloby ze to nie problem z systemem. Mowie ci, popatrz jeszcze
              w biosie. Pozdrawiam
              • yggdrassill Re: Problem z kompem 14.09.05, 23:25
                tylko nie moge podejrzec biosu bo z kompa nie ma wizji na monitor... patrzylem na dwoch monitorach
                • Gość: dzizys Re: Problem z kompem IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 14.09.05, 23:31
                  To chociaz wiadomo ze to nie problem z monitorem...sprobuj swoj dysk odpalic na
                  drugim kompie a wtedy bedzie wszystko wiadome. Jezeli by sie okazalo ze to cos
                  ze sprzetem to musisz sobie zalatwic zdolnego kumpla juz na miejscu :D ktory
                  spojrzy w sprzet albo oddaj kompa do sklepu, serwisu. Pozdrawiam
                  • yggdrassill Re: Problem z kompem 14.09.05, 23:32
                    dzieki...
                    ech jak zwykle klopoty sprzetowe w najmniej odpowiednim czasie
                    • elias26 Re: Problem z kompem 15.09.05, 19:47
                      zreset ój biosik, powinno pomóc, czy komp daje jekies dzwie ki przy uruchamianiu ??

www.spectron.pl
                      gg: 5330966 pozdrawiam
                      • yggdrassill Re: Problem z kompem 15.09.05, 22:40
                        nie ma normalnych dzwiekow uruchamiania... jedynie chodza wentylatory...
                        jak sie resetuje bios?
                        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problem z kompem IP: *.toya.net.pl 15.09.05, 23:57
                          zworka na płycie głównej pod nazwą CLEAR CMOS!!
    • mycha70 Re: Problem z kompem 16.09.05, 00:04
      Witam

A może to po prostu problem z zasilaczem.
      Może coś dołożyłeś ostatnio i zasilacz nie wytrzymuje.
      U kolegi było coś podobnego. Wymieniłam zasilacz o większej mocy i problem znikł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka