Dodaj do ulubionych

Problem przy wlaczaniu komputera!

IP: *.chello.pl 25.09.05, 21:12
Kiedy wlaczam komputer, slysze 'buczenie'. Musze pare razy wylaczyc i wlaczyc
procesor, aby zaczal chodzic poprawnie. Nie mam pojecia co to moze znaczyc.
Problem z procesorem, ale jaki? Z monitorem wszystko ok. Moze ktos mi
powiedziec, czego przyczyna moga byc moje problemy z komputerem?
Obserwuj wątek
    • Gość: quato Re: Problem przy wlaczaniu komputera! IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.09.05, 21:36
      Jej wielmożność: dorota napisała:

> Kiedy wlaczam komputer, slysze 'buczenie'. Musze pare razy wylaczyc i wlaczyc
      > procesor, aby zaczal chodzic poprawnie. Nie mam pojecia co to moze znaczyc.

Powiem szczerze że też nie mam pojęcia co to znaczy.Włączyć i wyłączyć procesor?
      Jak to się robi? Jest do tego jakiś specjalny włącznik na płycie głównej? "Nie
      mam pojęcia co to może znaczyć"

> Problem z procesorem, ale jaki?

może taki że procesora się nie wyłącza? no bo i jak? wyjmując go z podstawki w
      trakcie pracy?

> Z monitorem wszystko ok.

po czym wnosisz? diodą wybłyskał sygnał morse'a że jest ok?

> Moze ktos mi
      > powiedziec, czego przyczyna moga byc moje problemy z komputerem?

a tak poważnie to skąd to buczenie? z głośnika czy z wiatraka na procku? jeżeli
      z wiatraka to znaczy że się zatarł i doprowadza do przegrzania procka.wymienić
      cały radiator na nowy i po sprawie.
      • Gość: dorota Re: Problem przy wlaczaniu komputera! IP: *.chello.pl 25.09.05, 21:51
        bardzo smieszne...:)

jak bym byla informatykiem, lub bardziej zorientowana w temacie to pewnie nie
        zadalabym tego pytania na forum...

Tak wiec buczenie jest z wiatraka. Po 3 lub 4 probie wlaczenia komputera
        przestaje buczec! Dlatego wlaczam i wylaczam:) Piszesz, ze moze to doprowadzic
        do przegrzania procesora...hmm to brzmi powaznie!
        Nie mam pojecia co to jest radiator, ale skoro trzeba to go wymienie. Mozesz mi
        powiedziec ile taka operacja kosztuje?

• amon-ra Re: Problem przy wlaczaniu komputera! 25.09.05, 22:08
          Gość portalu: dorota napisał(a):

> Nie mam pojecia co to jest radiator, ale skoro trzeba to go wymienie. Mozesz mi
          >
          > powiedziec ile taka operacja kosztuje?

Niczego jeszcze nie musisz wymieniać. Poproś kogoś z doświadczeniem (nie lokalnego chwalipietę, ale człowieka, który naprawdę wie, jak taką operację bezpiecznie wykonać), aby zdjął z procesora i dokładnie przeczyścił wentylator i rzeczony radiator (metalowy, zwykle prostopadłościenny przedmiot z cienkimi żebrami, służący do łatwiejszego odprowadzania ciepła z procesora).

Osobiśnie nie polecam wykonywania tej operacji, jeżeli nie wiemy, czego można się spodziewać; zarówno podczas zdejmowania, jak i zakładania, ciężki radiator może łatwo uszkodzić, lub nawet ukruszyć rdzeń procesora (szczególnie w przypadku układów AMD).
          • Gość: dorota dzieki n/t IP: *.chello.pl 25.09.05, 22:14
            .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka