Dodaj do ulubionych

BOOT DISK dla LUNIUX-a

27.09.05, 17:29
Mam pytanko czy istnieje cos takiego jak BOOT DISK dla LINUX-a(to samo co
Windows ma np.)...Poszukuje BOOT Disk do SuSe 9.2 lub Mandrake 10.1 Dzieki za
pomoc.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: BOOT DISK dla LUNIUX-a 28.09.05, 00:04
      zalezy do czego potrzebujesz. jezeli chcesz by naprawic instalacje w razie
      potrzeby to polecam "system rescue cd". jako jedna z niewielu mniejszych bez
      problemu obsluguje dyski sata. uratowalo mi to 4 litery po "zabawach" z widnows
      vista.
      www.sysresccd.org/
      • polar_khan Re: BOOT DISK dla LUNIUX-a 28.09.05, 08:17
        Dokladnie sytacja wyglada tak. Mam laptop-a ktory ma zepsuty CD-Rom a w BIOS
        nie moge robic BOOT z rzeczy potrzebujacych USB (np. USB CD-Rom) jedyne
        ratowanie jest odpalenie poprzez boot disk od windows(6disk) one instaluja USB
        support i wtedy moj CD-Rom USB dziala i moge instalacje kontynuowac. Inaczej
        nie da rady. Wiec potrzebuje Boot disk dla LINUX-a ktore mi uruchomia tez moj
        USB CD-Rom do instalacji.
        • kell99 Re: BOOT DISK dla LUNIUX-a 30.09.05, 05:38
          interesujaca sytuacja (o ile dobrze zrozumialem), ale chyba nie bede tobie w
          stanie pomoc. jezeli masz stacje dyskietek, to mozesz zainicjalizowac instalacje
          z dyskietki (wrzucic pliki instalacyjne linuksa na dysk z windows, wystartowac z
          dyskietki instalacyjnej, wskazac instalatorowi dysk windowsa jako zrodlo skad ma
          pobierac pakiety). w taki sposob mozesz zainstalowac wiekszosc dystrybucji (np
          fedore). o ile masz staly dostep do sieci, to mozesz pokusic sie o instalacje
          debiana bezposrednio z sieci (dalej bedzie potrzebna dyskietka startowa).
          czy istnieje sposob by zaczac instalacje bezposrednio z windows? pojecia nie
          mam, moze ktos inny zna odpowiedz na to pytanie.
    • mrowkolew Re: BOOT DISK dla LUNIUX-a 30.09.05, 00:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=29487538&a=29501903
      nie chce mi się znów pisać prawie tego samego-może wykorzystasz jakąś
      minidystrybucję linuksa,tylko nie wiem która najlepiej obsługuje urządzenia
      podłączane do USB
      jak zrobic taka boot dyskietke pod windowsem lub linuksem tez jest w linkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka