Dodaj do ulubionych

CISCO - pytanie

13.09.02, 19:48
Czesc
Mam pytanko do osob zawodowo robiacych w informatyce. Czy warto isc na
katedre CISCO? Czy papierek od nich cos znaczy na rynku pracy? Bo kosztuje to
troszeczke kaski wiec chcialem sie upewnic.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alfalfa Re: CISCO - pytanie 13.09.02, 22:17
      Hej,

Moim zdanem warto, bo Cisco to lider w swojej klasie. Niestety i urządzenia
      drogie i szkolenia też. Jest dobra strona - tylko duże i poważne firmy
      korzystają z Cisco więc mając papier jest szansa na niezłą "zabawę".
      pzdr.
    • Gość: arek Re: CISCO - pytanie IP: 212.244.78.* 15.09.02, 19:00
      Tez jestem tym zainteresowany. Tylko, czy warto?
    • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 23.12.02, 01:24
      Certyfikaty Cisco sa najbardziej respektowanymi w IT. Wynika to z faktu ze sa
      trudne do zdobycia i z regoly odzwierciedlaja lata doswiadczenia; nie wyobrazam
      sobie kogos z CCIE bez przynajmniej trzech-pieciu lat intensywnej praktyki w
      konfiguracji i troubleshooting (plus ogromna ilosc czasu nauki wlasnej!).
      Wynagrodzenie? W Ameryce Polnocnej posiadacz tegoz CCIE pracuje za co najmniej
      10 tysiecy dolarow miesiecznie. Przed pytaniem "czy warto" nalezy sobie
      odpowiedziec na pytanie "czy to jest dokladnie to co chce robic", gdyz jest
      niezwykle trudna i specjalistyczna dziedzina i nie wszyscy to lubia. Pracy dla
      poczatkujacych tez nie jest za duzo. Dla porownania; z MCSE, lub nawet jedynie
      z MCP znajdziesz pozycje praktycznie wszedzie gdzie jest komputer. CCNA na
      pewno pomoze Ci otworzyc pewne drzwi, ale musisz miec duzo szczescia aby jedne
      z nich daly Ci szanse na kontynuacji tego kierunku. Jezeli moge cos poradzic;
      nie ma sensu wywalac duzych pieniedzy na poczatkowe szkolenia (CCNA), ale za to
      poswiecic czas na nauke wlasna. Ten pierwszy poziom mozna zrobic samemu majac
      do dyspozycji jedynie dojscie do internetu (jezeli kogos to zainteresuje jestem
      w stanie podac linki z tym ze po angielsku).

Pozdrawiam - Mark

PS. Dla wyjasnienia; przygotowuje sie do egzaminu praktycznego CCIE... jak Bog
      pozwoli to moze za rok... "przy okazji", "przez przypadek" i "po drodze" udalo
      mi sie zrobic MCSE. Pracuje w Toronto dla duzej firmy telecomunikacyjnej i z
      niejednego pieca jadlem juz chleb... moge wiec cos poradzic... ;))
      • Gość: pollak Re: CISCO - pytanie IP: hej.niech.zyje.nasz.kochany.przyjaciel.i.patriota.wielki.Adam.Michnik:* 26.12.02, 12:25

> poswiecic czas na nauke wlasna. Ten pierwszy poziom mozna zrobic samemu majac
        > do dyspozycji jedynie dojscie do internetu (jezeli kogos to zainteresuje jestem
        >
        > w stanie podac linki z tym ze po angielsku).

Jak możesz daj linki.

pozdr
        • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 27.12.02, 04:42
          Pierwszy link jest dla wszystkich;
          www.intelinfo.com/newly_researched_free_training.html
          znajdziecie Panstwo linki do darmowych szkolen... w sumie w kazdej dziedzinie
          IT. Skoncenturujmy sie jednak na naszym CISCO i wejdzmy na Free Cisco Training
          and Tutorials (osme z gory). Po otwarciu tego linku znajdziemy linki do
          najlepszych stron na necie w tej dzidzinie. Moja uwaga; (podkreslam; moja
          opinia!) zdanie egzaminu i uzyskanie jakiegokolwiek certyfikatu jest tak jak
          uzyskanie prawa jazdy; znaki i sytuacje drogowe w zyciu wygladaja inaczej niz
          na planszach. Majac swieze prawo jazdy nikt nas nie wysle do centrum duzego
          miasta, musimy na pocztku nauczyc sie dobrze parkowac na bocznych uliczkach.
          Znajdujac prace z CCNA nikt nikomu nie da write access do rauter’a (czy np;
          server’a dla posiadaczy swiezego MCSE). Pisze to dlatego, ze uwazam iz
          najwazniejsze jest zdanie egzaminu i uzyskanie papierka (zakladam tu ze mowimy
          o pozimach podstawowych jak CCNA czy MCP z Microsoft). Przy poziomie zaliczenia
          84,9% (CCNA) i tak musi cos w glowie zostac a na interwiach pytania sa z regoly
          ksiazkowe. Prosze mnie tu zle nie zrozumiec; nie chce powiedzec ze wiedza jest
          mniej potrzebna niz papier, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wiecej sie
          mozna nauczyc na poczatku walkujac testy i pytania niz starac sie zrozumiec
          wszystko od razu. Osobiscie po roku pracy wrocilem do materialow CCNA i dopiero
          wtedy to wszystko nabralo wlasciwego sensu.
          Lubie ksiazki – zawsze sie do nich wraca, dlatego tez polecam kupic Cisco
          CCNA Certification Guide - Wendell Odom – dobry opis o co w niej chdzi jest
          tutaj www.micromail.ie/titles/3636.html
          Najwazniejsza rzecza w pracy w tej dziedzinie jest bezbledna znajomosc komend i
          poznanie jezyka rauter’ow i switch’y. Radze bardzo dokladnie zapoznac sie z
          podstawowymi – zwlaszacza "show" dla wlasnego dobra; koledzy w pracy lubia sie
          posmiac z wiadomosci "nowych", a poza tym to wlasnie bedzie sie robic
          praktycznie od pierwszego dnia. Najlepsze co spotkalem to
          www.jaytmedia.com/cisco/ios.html
          Piszac "najlepsze" mialem na mysli teorie. Nie ma nic lepszego jak cwiczenia na
          wlasnym sprzecie lub... symulator. Najlepszy jaki istnieje to Boson pod
          boson.com/netsim/ Radze sciagnac darmowa wersje demo; ma ograniczenia
          ale na poczatek jest ok. Pelna wersja kosztuje 150 US$.... sa sposoby ale to
          juz inny temat...
          Goraco polecam rowniez www.learntcpip.com/ tu nalezy kliknac na link
          wybranej lekcji i zgodzic sie z regulaminem.

Tyle na poczatek. Wszystkie podane tutaj linki sa sprawdzone, bezpieczne i
          darmowe. Reszta nalezy do Was; na co klikacie pozniej. Nigdy jednak nie
          spotkalem sie z niemila niespodzanka.

Pozdrawiam – Mark

PS. Ktos tu ma to nawet w podpisie ale jeszcze raz powtorze; nie ma jak
          www.google.ca/ (czy .com lub inne) jest absolutnie niezawodne.
          • alfalfa Re: CISCO - pytanie 27.12.02, 11:36
            Wielkie dzięki. Skorzystam, bo linki bardzo interesujące. Podawaj dalej w tym
            stylu. Dobrze, że tu wpadłeś. Takich informacji trzeba nam jak najwięcej.
            pozdrawiam
            A.
            • Gość: polokokt Re: CISCO - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.02, 11:44
              Dokladnie. Mi szczegolnie sie przyda ten z komendami. Bo materialy i tak mam z
              kursu i do tego kupilem sobie ksiazke. No i fajny tez jest ten translator i na
              pewno sie przyda symulator.
              Pozdrawiam
              • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 28.12.02, 02:38
                Ciesze sie ze moje trzy grosze ktos tutaj uznaje za interesujace. Prosze mi
                wierzyc; wiem dobrze jak ciezko jest zaczynac. Wlasnie brak podstawowych
                informacji byl najwieksza przeszkada. Wpadlem tu jedynie na kilka dni; w pracy
                mamy tzw "cichy czas" tj. okres, gdzie wszystkie firmy telecomunikacyjne
                zawieszaja jakakolwiek modifikacje sieci. Nazwijmy to okresem spokoju na
                pozwolenie nabrania oddechu tym milionom rauterow, switchy i innych urzadzen na
                swiecie. Okres ten to okolo trzech tygodni; od polowy grudnia do poczatkow
                stycznia, a wiec jezeli moge jeszcze cos pokazac lub odpowiedziec na jakies
                pytanie, to mamy jeszcze tydzien – pozniej dla mnie zacznie sie mlyn dnia
                codziennego ;)

Tak, ten link z komendami jest na prawde bardzo dobry. Jak opanujecie te
                podstawowe, pozniej to juz kwestia czasu zagladania glebiej – jak np; do tych
                nieudokumentowanych (tak! sa i takie!) jak tutaj; boerland.com/dotu/
                Jest to swietny link z wyjasnieniami co jaka komenda daje - tutaj radze
                zaznaczyc adres ale jest to juz wyzsza szkola jazdy nie potrzebana na poczatku.

Obraz zastepuje tysiac slow; uwazam ze ten link najdobitniej to udowadnia; ja
                osobiscie doznalem olsnienia widzac schemat, a wiec goraco polecam
                www.cisco.com/warp/public/710/lst/IOStutorial.htm Razem z podstawowymi
                komendami z mojego poprzedniego wpisu stanowi absolutna podstawe do zrozumienia
                zasady dzialania i pracy z IOS.

Nie chce podawac za duzo linkow aby za bardzo nie zamacic. Niektore sie
                powtarzaja albo sa zbyt specjalistyczne. Na ten etap wejdzecie sami po jakims
                czasie pracy. Tutaj kazdy pracownik firmy na stanowisku zwazanym z network na
                bazie CISCO, dostaje specjalny akces do dokumentacji na stronie CISCO. Jest to
                absolutna skarbnica wiedzy. Przedsmak tutaj
                www.cisco.com/pcgi-bin/Support/PSP/index.pl?i=Technologies#IP-Routing
                Teraz troche ogolniej. Jest w sumie wiele programow o podobnych funkcjach, ale
                ktory jest najlepszy? Osobiscie ide pod tucows.idirect.com/ Ci chlopcy
                zajmuja sie nie tylko sprzedaza programow ale rownie ewaluuja kazdy z nich.
                Niezwykle popularna i solidna strona; jezeli dany program ma piec krow (taka
                ich metoda punktacji), to znaczy ze jest na prawde dobry. Niektore sa drogie -
                tutaj zagadnienie tzw. piractwa pozostawiam Panstwa summieniu, ale podam, ze
                jest cos takiego jak astalavista.com/ gdzie mozna znalesc wszystko...
                jest to prawdziwy raj dla hackerow roznej masci. Widze ze niektorzy uzywaja
                Kazaa. Jest dobry dla muzyki ale dla wymiany programow, opracowan i
                dokumentacji najlepszy jest iMesh www.imesh.com/ Tutaj ostrzegam;
                cholernie duzo pop-ups i spyware. Pisalem juz gdzies tutaj o Avant Browser i Ad-
                awere - tutaj;
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=34&w=3505443&a=4050599
                jest to doskonala kombinacja i spokoj ducha...

Mam nadzieje ze tych troche informacji gdzies, kiedys, komus sie przyda.

Pozdrawiam – Mark
          • Gość: pollak Re: CISCO - pytanie IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.12.02, 20:50
            Dzięki serdeczne!
      • Gość: polokokt Re: CISCO - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.02, 16:27
        Cześć
        Faktycznie, teraz jestem już po pierwszym, przyspieszonym semestrze na pierwszy
        stopien. I tez dochodzę do wniosku że jeśli człowiek chce to jest się w stanie
        nauczyć tego we własnym zakresie. Tylko na tym kursie mamy trochę praktyki. To
        znaczy w sumie na pierwszym semestrze nie ma tego wprogramie ale poszliśmy (my
        jako grupa) na uklad z prowadzacym i na kazdych zajeciach robimy rozne proste
        rzeczy na Cisco-wych urzadzonkach lub konfigurujemy sieci i takie tam. W sumie
        pierwszy semestr to sa podstawy, z czego sklada sie siec, warstwy, urzadzenia,
        troche podstaw elektroniki. ALe jak tak patrze to poziom tych kursow jest
        raczej na poziomie amerykanskim, wiec wszystko po woli i lopatologicznie :). Do
        tego stopnia ze postanowilismy w dwa semestry zrobic CISCO-we trzy. Wlasnie
        niedawno mialem egzamin z pierwszego semestru i dostalem 96% na 100% mozliwych,
        dobrych odpowiedzi. Troche problemow stwarza na poczatku angielski - techniczny
        jezyk poniewaz nie wszystkie slowniki maja wszystkie te pojecia, ale jakos
        wspolnymi silami brniemy :).
        Co do pracy to masz racje. Teraz wszedzie chca doswiadczenia i wlasnie ciekaw
        jestem gdzie je zdobede. Za pol roku koncze inzynierskie studia. Potem
        chcialbym isc wieczorowo na magisterskie a w dzien gdzies do pracy. Ale jak
        patrze na nasz rynek to..... mam watpliwosci czy znajde jakas prace. Moze cos
        znajde na targach pracy ktore okolo marca sa na Politechnice Warszawskiej. Rok
        temu Computerland po mojej specjalizacji szukal ponoc ponad 100 osob. Zobaczymy.
        A jak Ty trafiles do Toronto? Bo rozwazalem tez opcje emigracji, przynajmniej
        na jakis czas. Ale jeszcze nie wiem. Moze jakby z kims zanajomym to predzej bym
        sie zdecydowal. Jak mozesz to napisz na maila: polokokt@o2.pl
        Pozdrawiam
        • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 27.12.02, 04:54
          Odwieczny problem; jajko czy kura... praca jezeli jest doswiadczenie, ale gdzie
          je nabyc? Mialbym kilka rad;

- nie ci co sa najlepszymi fachowcami dostaja posade, ale ci co umieja sie
          najlepiej sprzedac. Tak to dziala tutaj a czy w Polsce to nie wiem (wyjechalem
          jeszcze za Jaruzelskiego i nigdy nie mialem okazji odwiedzic kraju od tej
          pory). Radze wiec pocwiczyc na glos, przed lustrem odpowiedzi na pytania
          typu "powiedz jakie sa Twoje najsilniejsze punkty".
          - zapomiec o pieniadzach na poczatek; nawet za grosze byle w dobrym kierunku
          - pamietac ze nigdy nie wiadomo co dany pracodawca szuka; moja pierwsza prace
          dostalem majac najmniejsze kwalaifikacje i doswiadczenie z calej grupy
          kandydatow, ale jako jedyny znalem francuski a wlasnie takiego zawodnika bylo
          im potrzeba...
          - nie szukac codow na poczatku; IT opiera sie na doswiadczeniu i nie widze
          lepszego miejsca na jego nabycie niz help desk. Roznorodnosc problemow i
          sposobow ich opisywania powoduje ze po roku czasu takiego mlynu ma sie swietna
          wiedze i jasne spojrzenie na "co dalej".
          - radze walczyc jak lew o jakiekolwiek studenckie proktyki, szkolenia itp. Wiem
          z zycia ze jest to fenomenalna droga do dobrego startu...

Co do angielskiego to... no coz... internet powstal w USA i 80% stron jest
          anglojezyczanych. Nawet francuzi na BGP mowia Border Gateway Protocol a nie
          inaczej. Radze szkolic ile wlezie – tu nie ma Boze zmiluj sie. Radze przyjzec
          sie takiemu programowi jak Atomica pod atomica.com/us/ Sciaga sie to za
          darmo i poprzez ustawienie strzalki na danym slowie, lub skrocie i nacisnieciu
          jednoczesnie Alt i myszki ukazuje sie okienko z wyjasnieniem znaczenia, a nawet
          wymowa - taka encyklopedia techniczna – swietna sprawa i na pewno dobra pomoc
          jezykowa.

Pozdrawiam - Mark

• Gość: p_s Re: CISCO - pytanie IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.12.02, 21:50
        Hej hej
        sam pracuje w tej dzialce (w Polska)i tez niedawno zaczynalem od ccna wiec
        moge pare slow ode mnie podac

Gość portalu: Mark napisał(a):

> Certyfikaty Cisco sa najbardziej respektowanymi w IT. Wynika to z faktu ze
        sa
        > trudne do zdobycia i z regoly odzwierciedlaja lata doswiadczenia; nie
        wyobrazam
        >
        > sobie kogos z CCIE bez przynajmniej trzech-pieciu lat intensywnej praktyki w
        > konfiguracji i troubleshooting (plus ogromna ilosc czasu nauki wlasnej!).
        > Wynagrodzenie? W Ameryce Polnocnej posiadacz tegoz CCIE pracuje za co
        najmniej
        > 10 tysiecy dolarow miesiecznie. Przed pytaniem "czy warto" nalezy sobie
        > odpowiedziec na pytanie "czy to jest dokladnie to co chce robic", gdyz jest
        > niezwykle trudna i specjalistyczna dziedzina i nie wszyscy to lubia.

Dokladnie, ja bym dodal, ze potrzebne sa pewne cechy takie jak cierpliwosc
        (duuuzo cierpliwosci), dociekliwosc, samozaparcie hehe, chec samoksztalcenia
        na podstawie np obcojezycznych dokumentacji totalnie nieciekawych, ktore jak
        sie czyta to po 5 minutach ma sie chec tylko na kimanie :) no i tez zapewne
        przyda sie pewna blyskotliwosc i bystrosc

Pracy dla
        > poczatkujacych tez nie jest za duzo. Dla porownania; z MCSE, lub nawet
        jedynie
        > z MCP znajdziesz pozycje praktycznie wszedzie gdzie jest komputer. CCNA na
        > pewno pomoze Ci otworzyc pewne drzwi, ale musisz miec duzo szczescia aby
        jedne
        > z nich daly Ci szanse na kontynuacji tego kierunku.

Potwierdzam, SAM kurs Cisco jest niewiele wart, certyfikat tylko tam, gdzie
        wiedza co to jest a do tego bez doswiadczenia jest sie z reguly przegranym na
        starcie. Niemniej na pewno jest wieksza szansa na zalapanie sie do dzialki
        sieciowej majac jakies przygotowanie niz go nie majac. Prawda jest taka, ze
        dzialka sieciowa o ktorej mowimy, jest bardzo waska, administrator w firmie z
        reguly ma nieco szerszy zakres obowiazkow niz np sieciowiec zajmujacy sie
        sieciami rozleglymi czy uslugami dostepowymi u duzego providera czy telecoma a
        kursy cisco powyzej ccna do takiej wlasnie pracy przygotowuja. Telecomow jest
        niewiele, po jednym najczesciej liczacym sie w kraju no i plus jeszcze kilku
        liczacych sie integratorow sieciowych. Majac np ccna + mcp czy mcse mozna duzo
        latwiej zalapac sie na administratora badz specjaliste od sieci do jakiejs
        firmy niekoniecznie z branzy IT, ccie czy tez ccnp to branza stricte sieciowa
        a wiec bardzo waziutko. Mozna zupelnie w nia nie trafic.

> PS. Dla wyjasnienia; przygotowuje sie do egzaminu praktycznego CCIE... jak
        Bog
        > pozwoli to moze za rok... "przy okazji", "przez przypadek" i "po drodze"
        udalo
        > mi sie zrobic MCSE. Pracuje w Toronto dla duzej firmy telecomunikacyjnej i z
        > niejednego pieca jadlem juz chleb... moge wiec cos poradzic... ;))

Ja z kolei tak jak napisalem, dopiero zaczynam, na razie planuje ccnp, ale:

- robie to tylko z mysla o pracy za granica, tu w kraju slabiutko placa a
        zreszta ccna tez robilem tylko i wylacznie sobie i na razie do szuflady
        - nie jestem pewien czy sieci to tylko cisco, bo wg mnie nie tylko choc
        dominuje i dlatego interesuje mnie czy np za oceanem licza sie konkurenci
        cisco, ktorzy zreszta z cisco wyrosli jak np JN uwazane przez niektorych za
        lepsze choc cholernie drogie i na razie zadkie??
        - jak sa widziani przybysze z Polski na przyklad? czy maja szanse tak jak
        konkurenci tamtejsi czy musza udowadniac, ze nowe technologie do nas tez
        dotarly (raz pewien cudzoziemiec zdziwil sie, z europy zreszta, ze u nas jest
        prad i ogrzewanie)?
        - jakich firm sprzet macie poza cisco?

pozdrawiam Forum

Mark jesli mozesz odezwij sie na biochip@wp.pl
    • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 29.12.02, 17:48
      Na zakonczenie kilka doskonalych linkow prosto ze zrodla; Cisco. Ten zawiera
      wszystko od poczatku lopata
      cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/ito_doc/index.htm
      Osobiscie wole uzywac Atomice (encyklopedia ktora polecam z calego serca!), ale
      ten slownik tez sie przydaje
      cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/ita/index.htm
      Wszystkie linki podane do tej pory dotyczyly bardziej samego materialu do
      nauki. Teraz kilka podstawowych wiadomosci jak ta wiedze wykorzystac w pracy.
      Polecam zaczac od podstaw rozwiazywania problemow. Dobre rady jak zaczac sa
      tutaj; cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/itg_v1/index.htm a idac
      bardziej do przodu mamy analize konkretnych problemow tutaj;
      cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/ics/index.htm Z tego pierwszego
      linku polecam szczegolnej uwadze Panstwa Troubleshooting Tools Uplynie kilka
      lat zanim bedziecie mogli "grzebac" w konfiguracjach. Na poczatku wszyscy
      przechodza przez znalezienie co jest powodem problemu (alez ten nasz jezyk jest
      technicznie nieprzyjazny ;)) Ping, trace, telnet, komandy "show" sa absolutnymi
      podstawami i MUST TO KNOW jak uzywac i jak interpretowac wyniki. Osobiscie
      uwazam ze dobrze jest rownieza znac sprzet jako taki a wiec polecam
      cisco.com/univercd/cc/td/doc/pcat/index.htm Jest to katalog z opisem
      budowy, parametrow i niejednokrotnie ze szkicem sprzetu produkowanego przez
      Cisco. Bardzo pomocne i na prawde potrzebne w pracy.

Mam nadzieje ze podane linki pomoga zainteresowanym w zrozumieniu i nauce
      trudnego materialu jakim jest network. Siedze w tym juz kilka lat, widzialem
      wiele pomocy naukowych ale podane tutaj uwazam ze sa najlepsze (jeszcze raz;
      moje zdanie)... no, przynajmniej cena jest dobra; sa darmowe ;) Sadze, ze dla
      tych ktorzy mysla powaznie o pojsciu w tym kierunku jest tego wystarczajaco
      duzo na caly rok. Ja sie zegnam az do nastepnego "cichego okresu". Wracajac na
      moment do podstawowego pytania; czy warto placic duzo pieniedzy za nauke? to
      uwazam ze nie. Grzebanie na wlasna reke nie tylko oszczedza kase, ale pozwala
      na lepsze zrozumienie materialu niz to podane na tacy. Jaka jest nagroda?
      Przede wszystkim ogromana satysfakcja. O pieniadzach juz pisalem. Sa one duze,
      bardzo duze. Nie ma jednak czemu sie dziwic - ani szmalowi ani satysfakcji; nie
      jest to latwe i troche sie trzeba napocic. Niech najlepszym dowodem jest jak
      malo na swiecie jest specjalistow z CCIE
      www.cisco.com/en/US/learning/le3/le11/learning_ccie_population.html Sam
      egzamin teoretyczny to 500 US$ a praktyczny 1500 US$ (zaokranglam). Trzeba
      wybrac sie na wlasny koszt to San Jose CA (jedyne miejsce w Ameryce Polnocnej
      aby do niego podejsc) a na dokladke jedynie 20% zdaje go za pierwszym razem!
      Pomijam tu lata pracy i potu. Na tym poziomie nie ma zadnych problemow z praca.
      Zwlaszcza na specjaliatow z zakresu security, zapotrzebowanie jest duze a
      prognozy sa jeszcze lepsze.

Konczac tym optymistycznym akcentem, zycze wszystkim zdrowia w Nowym Roku;
      reszte sami sobie kupicie ;) Do zobaczenia za rok.

Pozdrawiam – Mark

PS> Jak juz wspomnialem, bede zagladal tu jeszcze do piatku - to w razie jakis
      pytan.
      • alfalfa Re: CISCO - pytanie 29.12.02, 19:38
        Zapodałeś nam sporo treści (i dzieki za to, widać od razu że wiesz o czy
        piszesz więc Twoja pomoc jest tym bardziej cenna, zazwyczaj spotykałem się
        raczej z inną postawą - im ktoś więcej wiedział tym bardziej cenił sobie tę
        wiedzę i bronił jej innym). Zanim się przekopiemy przez te linki minie kilka
        dobrych miechów (juz rozesłałem do znajomych:). A co ze zrozumieniem,
        przećwiczeniem (jeśli ktoś ma na czym i gdzie, bo ja mam z tym choćby problem -
        bosona już zgrałem...)? Pytania i wątpliwości pewnie będą ale później.
        Najgorsze (najlepsze?) w tym wszystkim jest to, że im wiecej wiem tym bardziej
        zdaję sobie sprawę jak jeszcze wiele powinienem sie nauczyć.

Najlepsze życzenia dla Ciebie i jeszcze raz dzięki.
        A.
        ps Życzenia dla wszystkich forumowiczów jak najlepsze też:)
        • Gość: Mark Re: CISCO - pytanie IP: *.sympatico.ca 31.12.02, 04:10
          Alfalfa, masz racje ze materialu jest bardzo duzo i na pewno minie kupa czasu
          aby to wszystko przetrawic. Piszesz ze zgrales bosona... calego czy demo?
          Podoba mi sie Twoje podejscie do problemu filtrow zakladanych przez admina na
          niektore strony; z regoly robia to z jakims celem na mysli i zwykle jest to
          oszczednosc przepustowosci sieci (ma to sens po polsku?). To ze tuch nie
          slyszal o darmowych proxy server to juz jego problem...

P_s, dzieki za uwagi. Przyznam ze odkrylem to forum dopiero tydzien temu i Twoj
          wpis jest odzwierciedleniem jak je odbieram; czasami kompletnie nie rozumiem o
          czym mowa ;)). Mam tu na mysli nasz kochany jezyk ojczysty; "sieci rozlegle",
          (WAN?) "integrator sieciowy" (nie wiem). Jeszcze lepszym przykladem jest wpis
          polokokt‘a o DVD. W ogole nie wiem o co chodzi, ale sprobuje cos poradzic;
          zobacz CyberLink Power DVD XP – reguluje wszystkie problemy kodowania.
          www.gocyberlink.com/english/products/product_main.jsp?ProdId=28

P_s na pewno ma racje piszac o specyfice tego zawodu; mysle ze jak w kazdym
          innym nalezy lubiec to co sie robi. Nie ma co koncentrowac sie na jednej firmie
          telekomunikacyjnej jako potencjalnym pracodawcy a sprawdzac inne mozliwosci.
          Zobacz p_s; majac do dyspozycji jedynie Twoj IP i podstawowa diagnostyke jak
          nslookup i whois, w pare secund mozna sie dowiedzec ze Twoj ISP (Internet
          Service Provider) to Aster City Cable Sp. z o.o. (ASTERCITY-DOM) ich adres to
          ul.Domaniewska 41, Warszawa, Mazowieckie 02-672. Tel +48 22 4115069 fax: +48 22
          4115001. Technical Contact: Boguslaw Jakub do znalezienia pod adresem
          madej@astercity.net Jest to osoba, ktora moze Ci udzielic wiele ciekawych
          informacji – popros o rade. Zamkniesz sobie drzwi na zawsze jezeli w piec minut
          spytasz sie czy nie moze pomoc znalesc pracy, ale jezeli przygotujesz pare
          dobrych pytan, bedziesz prawdziwe zainteresowany uzyskaniem informacji i nie
          przekroczysz dziesieciu minut to na pewno taki gosc bedzie o tobie pamietal
          przy jakis otwarciach. Jezeli dodasz do tego innych ISP i oficjalnych partnerow
          Cisco w kraju;
          tools.cisco.com/WWChannels/LOCATR/jsp/ServletController.jsp to jest to
          calkiem niezle pole do popisu. Poczatki trudne, ale tych z CCIE to szukaja –
          mamy wiec swiatlo w tunelu ;))

Usmialem sie przy tym ..."przyda sie pewna blyskotliwosc i bystrosc". Swieta
          prawda. Widzac na przyklad kogos kto szuka Avi Preview i jeszcze podpisuje sie
          jako "poszukiwacz" to biorac pod uwage ilosci linkow do google podanych do tej
          pory az sie prosi nazwac takiego zawodnika troche inaczej. Dla zainteresowanych
          podam, ze iMesh ma wbudowany taki podglad i juz po paru minutach widac co sie
          sciaga...

P_s, pytasz o inne firmy. No coz, Cisco jest potentatem i nie ma innych (sa ale
          sie nie licza). Inaczej wyglada sprawa w tzw transporcie (ATM). Tutaj duza role
          odgrywa Nortel i Lucent ale na dobra sprawe transport to inna para kaloszy. Co
          do traktowania obcokrajowcow to zalezy gdzie i kogo. Duzo pisania ale
          generalnie jest tu wystarczajaco duzo tutejszych swietnych fachowcow bez pracy,
          aby byly jakies wieksze szanse dla przyjezdnych (chyba ze oficjalna emigracja,
          ale to znaczy ze juz "tutejszy"). Radze szukac po programach typu student
          exchange lub znalesc niezmiernie wplywowego czlonka rodziny ;) inaczej moze byc
          trudno. Tak swoja droga to ciekawe; tutaj duzo szumu robia Niemcy ze maja
          ogromne zapotrzebowanie i oferuja dobre warunki kontraktowe dla chetnych.

Pozdrawiam – Mark

PS. Szanowni Panstwo. Prosze sie nie gniewac ze nie odpowiadam na prywatne
          adresy. Nie ma to nic z lekcewazenia; po prostu wiem, ze niedlugo nie bede mial
          czasu na zadna korespondencje. Uwazam rowniez, ze otwarta rozmowa jest bardziej
          przydatna; zyskuje wielu a nie tylko dwoch uczestnikow ;))
          • Gość: Mark PS IP: *.sympatico.ca 31.12.02, 04:18
            Przy linku o oficjalnych partnerach Cisco w kraju widze ze moze byc problem.
            Jezeli macie Panstwo error; "The server encountered an internal error or
            misconfiguration and was unable to complete your request" to prosze kliknac na
            Find a Partner (po lewej stronie), w Enter Country – znalesc Poland i kliknac
            Search. Jest ich 37.
        • Gość: trocina Re: CISCO - pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 18:34
          alfalfa napisał:

> bosona już zgrałem...)?

Ja tez, ale tu problem. Zapuscilem to na b. slabym kompie
          i ... nic. Proces caly czas jest, wynikow nie. Jesli ktos
          uruchomil to demo to prosze o zwierzenia na forum.
          Pozdrawiam.
    • Gość: jap Szczęśliwego Nowego Roku IP: *.bridge.com 31.12.02, 11:00
      Wreszcie dyskusja na wysokim poziomie. To naprawdę wielka przyjemność po
      przeczytaniu kolejnych rad dla ofiar stron z erotyką.
      Merytorycznie nic nowego nie dołożę, bo i po co, ale wam wszystkim życzę tych
      certyfikatów, o których piszecie. I dobrej pracy też. Tak się porobiło, że
      nawet dobrzy fachowcy w tej branży nie są pewni dnia i godziny. Sam się dziwię,
      że jeszcze pracuję. Ale podobno "skoro zwalniają, to będą przyjmować". I tego
      wszystkim życzę.
      A polokoktowi - żeby mu wreszcie neostrada działała jak należy.

jap - stary teletransmita

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka