Dodaj do ulubionych

duzy hard disk?

IP: *.dyn.optonline.net 11.10.05, 23:30
Wszyscy proponujecie proszacym o porade przy zakupie nowego komputera wybor
jak najwiekszego HDD. Ja kieruje sie innymi kryteriami(uzywam 40-60GB)a
wszelkie dane trzymam na plytach CD lub DVD, poniewaz nie sa podatne na
roznego rodzaju awarie systemu.
Obserwuj wątek
    • neder Re: duzy hard disk? 11.10.05, 23:32
      a ja mam dane na osobnej partycji i też nie są podatne na 'awarie systemu' ;P
      • beata_ Re: duzy hard disk? 11.10.05, 23:36
        A jak cały dysk pirzgnie w kosmos? :-)
        • neder Re: duzy hard disk? 11.10.05, 23:38
          najważniejsze dane mam oprócz tego na płykach ;P bardziej wierzę w trwałość
          dysku niż takiej płytki.
          • beata_ Re: duzy hard disk? 11.10.05, 23:40
            Nie-no, tak sobie niewinnie spytałam :-)
            • fazownik81 Re: duzy hard disk? 12.10.05, 00:17
              a mi wczoraj padł dysk:( 20gb seagate nic nie miałem na płytach tylko wszystko
              na dysku. ale coz od czego mam neta... tylko zdjęc załuje:) polecam płytki.
          • Gość: Ghandi VII Re: duzy hard disk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 07:25
            neder napisała:

> najważniejsze dane mam oprócz tego na płykach ;P bardziej wierzę w trwałość
            > dysku niż takiej płytki.

I ta Twoja wiara trwała będzie do...pierwszej awarii dysku, gdzie siądzie
            elektronika (a to częste awarie dysków !) i już go nie uruchomisz :)

Jak wtedy odzyskasz dane z "osobnej partycji" ?
      • Gość: Dyskobol Re: duzy hard disk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 07:17
        neder napisała:

> a ja mam dane na osobnej partycji i też nie są podatne na 'awarie systemu' ;P

Ja też tak miałem aż pewnego dnia zdechł mi dysk w ogóle (nawaliła elektronika
        dysku !)i wtedy odzyskanie danych z tej osobnej partycji było niemożliwe :(

Od tamtej pory robię stale archiwizację danych na płytach CD - na bieżąco.

A wcześniej też naiwnie myślałem, że dysk twardy to najtrwalszy składnik
        komputera i jest wieczny - a tak nie jest :(
    • krzysztofsf Re: duzy hard disk? 12.10.05, 00:39
      A za dwa lata bedziesz instalowal gre z 3 plyt DVD przy wymaganiach 15 Gb wolnego miejsca na dysku.
      • kell99 Re: duzy hard disk? 12.10.05, 01:55
        za 3 lata bedziesz instalowal gre z plytki hddvd albo blueray. z jakiej, jeszcze
        sie przekonasz. w koncu bedzie powod by kupic telewizor hdtv;)
      • Gość: ropuch Re: duzy hard disk? IP: *.dyn.optonline.net 12.10.05, 02:59
        Napewno bedzie to gra przeznaczona pod 64 bitowy procesor, a pamieci bedziesz
        potrzebowal co najmniej 2 GB RAM QuadDDR, plus nowej generacji karta graficzna
        tez z "GB" pamieci, itp. Innymi slowy, mowimy tu o nowym sprzecie za dwa-3
        lata. Nie pamietam dokladnie, ale moj pierwszy mial ok. 20 MB HDD.
        • gray Re: duzy hard disk? 12.10.05, 08:53

szczęściarz - mój nie miał wcale :)
        • krzysztofsf Re: duzy hard disk? 12.10.05, 09:28
          Gość portalu: ropuch napisał(a):

> Napewno bedzie to gra przeznaczona pod 64 bitowy procesor, a pamieci bedziesz
          > potrzebowal co najmniej 2 GB RAM QuadDDR, plus nowej generacji karta graficzna
          >
          > tez z "GB" pamieci, itp. Innymi slowy, mowimy tu o nowym sprzecie za dwa-3
          > lata. Nie pamietam dokladnie, ale moj pierwszy mial ok. 20 MB HDD.

Wybacz, ale kupujac dzis "przyszlosciowy" komputer to nalezy jednak pamietac o duzym dysku, a za 2 lata raczej nie powinien sie kwalifikowac do wymiany - najwyzej bedzie pewien dyskonfort przy nowszych grach aplikacjach.
          Oczywiscie, ze kupujac teraz komp (z duzym dyskiem) nalezy pamietac o 64 bitowym procesorze i odpowiedniej do niego plycie, oraz planowac (o ile nie kupic od razu) 2 GB ramu.
      • Gość: Futurysta Re: duzy hard disk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 07:22
        krzysztofsf napisał:

> A za dwa lata bedziesz instalowal gre z 3 plyt DVD przy wymaganiach 15 Gb
        wolne
        > go miejsca na dysku.

Z pewnością tak będzie !
        Tylko ta gra wymagała będzie i całkiem nowego komputera a nie dzisiejszego
        złomu - nawet jak się dzisiaj ma najwydajniejszy komputer za ok. 10.000 zł :)
    • Gość: dummy Re: duzy hard disk? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.05, 18:37
      Ale podobno płyty CD i DVD z czasem się jednak niszczą (np. są zjadane przez
      grzyby, utleniają się).

I jaki nośnik jest w końcu najlepszy? :/

A co z trwałością pamięci flash?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka