Dodaj do ulubionych

kod do windowsa

18.10.05, 01:16
Witam,
mam zainstalowany orginalny Windows XP Home Edition ale sek w tym ze nie moj
wiec kod ktory wpisalam starczy mi tylko na 30 dni. Hmmm.. jeszcze mi 3 dni
zostaly aby ten windows zarejestrowac lub nie wiem co bedzie po tych 3
dniach. Ktos mi powiedzial ze trzeba dokupic kod lub kupic nowego xp. A wiec
moje pytanie jest takie. czy naprawde musze kupowac ten kod czy da sie cos z
tym zrobc w inny sposob? A jezeli trzeba dokupic kod to gdzie i ile mniej
wiecej moze on kosztowac??
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: kod do windowsa IP: *.ericsson.net 18.10.05, 06:54
      www.microsoft.com/poland/cok/default.mspx
    • Gość: quato Re: kod do windowsa IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.10.05, 09:49
      Pytanie z lekka idiotyczne, pachnące zapytaniem "czy lepiej ukraść samochód czy
      może lepiej go kupić", pytanie do ciebie czy chcesz mieć oryginalny Windows czy
      nie. Jak nie to zasuwaj na bazar i wspomóż ruskich ale nie zadawaj takich pytań
      na forum. A co do tych trzech dni to nie chodzi o rejestrację ale o aktywację
      (przez internet bądź telefon), której nie przeprowadzisz bez dzwonienia na
      infolinię microsoft ponieważ kolega (koleżanka) już raz aktywował(a) produkt, a
      bez aktywacji po okresie 30 dni nie uruchomisz Windowsa. A jeżeli chodzi o
      oryginalny windows to kupisz go w każdym sklepie komputerowym (jest możliwość
      kupienia wersji OEM, która jest dużo tańsza, ale tylko w przypadku zakupu nowego
      komputera, lub jakiegoś podzespołu komputerowego, np.karty graficznej, (to
      drugie po uprzednim dogadaniu się ze sprzedawcą).
      • Gość: win Re: kod do windowsa IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 18.10.05, 10:46
        wystarczy kupić myszkę i do niej wersje oem windowsa. Przejdzie - sprawdzone.
        • fazownik81 Re: kod do windowsa 18.10.05, 11:00
          piracki czy legalny oto jest pytanie:) A najbardziej mnie denerwuje "Nie zadawaj
          takich pytan na forum" chyba jak ktos nie wie to sie pyta o rade, do tego jest
          forum i chocby pytanie było idjotyczne dla kogos dla osoby zadawajacej jest
          warzne :) pozdrowionka.
          • Gość: irkm Re: kod do windowsa IP: *.toya.net.pl 18.10.05, 11:56
            Poszukaj na Allegro. ZCasem są same kody po 60-150 zł. W zasadzie bedziesz wtedy w legalny, jesli masz oryginalny dysk instalacyjny. Jednago z elementów moze boweim brakowac (w twoim przypadku faktury zakupu)
            • evana Re: kod do windowsa 18.10.05, 16:24
              Hmmm... ale czy taki kod bedzie pasowal do kazdego windowsa?
            • gray Re: kod do windowsa 18.10.05, 17:21
              Gość portalu: irkm napisał(a):

> Poszukaj na Allegro. ZCasem są same kody po 60-150 zł.

nie wolno sprzedawać ani kupować samych kodów aktywacyjnych.

> W zasadzie bedziesz wtedy w legalny, jesli masz oryginalny dysk instalacyjny.

kompletna bzdura.

> Jednago z elementów moze boweim brakowac (w twoim przypadku faktury zakupu)

i znowu głupoty. jest pięć atrybutów legalności systemów windows:
              1. faktura zakupu
              2. media instalacyjne
              3. EULA (licencja)
              4. certyfikat autentyczności (ta naklejka na obudowę)
              5. oryginalna instrukcja
              z czego, aby zostać uznanym za legalnego, należy mieć co najmniej trzy.
              oczywiście są atrybuty mniej i bardziej ważne. najważniejsze to faktura,
              certyfikat autentyczności i ewentualnie płyta CD.

posiadanie samej płyty CD załatwia jedynie dwa atrybuty (EULA jest na płycie)
              zatem w żadnym wypadku taka kopia windowsa nie może zostac uznana za legalną.
              • Gość: irkm Re: kod do windowsa IP: *.toya.net.pl 18.10.05, 22:37
                No wlasnie. Pomijam ze nie wolno handlowac Cd-keyami ale majc taka nalepkę i płytę (oryginalny nośnik) wg definicji jaką podaleś posiada się trzy atrybuty legalności. Moze dokupic jeszce instrukcje i bedzie wg zasad wszystko ok.
                OEMy sprzedawane sa niestey na rózne dziwaczne sposoby.
                Niezgodziłbym sie by faktura była jednym z najważniejszych elementów.
                A jesli mialaby byc wystawiona na jaką czesc komputera i OEM to w zasdzie zadna z tego pociecha, bo wg ostatnio wprowadzonych zasad Microsoftu dot OEMow nie bedzie to legalne.

Majac COA i płyte mozna uznac sie za legalnego, mozna nawet aktywowac i zarejestrowc Windowsa, co jest sprawdzane przy kontroli. Tylko w firmach faktury mogą w razie kontroli miec faktyczne znaczenie. U osob prywatnych nie sadze by organ scigania gdy widzi legalnego i zarejestrowanego Windowsa szukal jeszce po kątach jakis faktur lub instrukcji.
                • gray Re: kod do windowsa 19.10.05, 08:09

ale ską weźmiesz COA od gościa z allegro? odklei je sobie? a faktura jest ważna
                  ponieważ jasno mówi kto jest właścicielem kopii.
          • evana Re: kod do windowsa 18.10.05, 16:23
            Dzieki fazownik :-)
        • m.gregor Re: kod do windowsa 18.10.05, 17:47
          W tej chwili i Windows OEM i Office OEM mozna kupic bez zadnej czesci
          komputera. W tym momencie pozbawiasz sie tylko pomocy technicznej od sprzedawcy.
      • evana Re: kod do windowsa 18.10.05, 16:21
        Nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi. A ty myslac ze pozjadales
        wszystkie rozumy zapomniales w swoim zarozumialstwie o tym ze rozni ludzie sa
        dobrzy w roznych dziedzinach i nie da sie byc ekspertem od wszystkiego. A chyba
        samo przez sie wynika ze jesli czegos nie wiem to sie pytam. Gdybym wiedziala
        to bym sie nie pytala, chyba jasne, nie?
        • presentation1 Re: kod do windowsa 18.10.05, 16:48
          Evana.Problem mojego kumpla to jak twoj problem.Z tym ze on na czas nie wstawil
          numeru.DUZY PROBLEM.Moge ci podac numer ale nie na forum.Jezeli jestes
          zainteresowana daj znac przez e mail.
    • gray Re: kod do windowsa 18.10.05, 17:27

jeżeli nie zamierzasz w niedługim czasie zmieniać komputera najtańszym
      rozwiązaniem będzie zakupienie i zainstalowanie Windowsa XP Home Edition w
      wersji OEM razem z myszką, np. - sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22203
      • m.gregor Re: kod do windowsa 18.10.05, 17:48
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=30578319&a=30614020
        • gray Re: kod do windowsa 18.10.05, 17:56

no patrz - nie wiedziałam! wstyd :)
          • m.gregor Re: kod do windowsa 18.10.05, 22:54
            Odrazu wstyd...Zmienilo sie jakis miesiac temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka