Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.01, 14:41
Cze
postanowilem sie troche z nim pomoczyc jednoczesnie nie rezygnujac z win'a .
wydzielilem miejsce na linuxa redhata 7.1 za pomoca fips20. Na jednej partycji
fat32 mam win98 a na drugiej jeszcze nic i nie jest ona fatowa i windows ja
widzi ale nie czyta.
Przestawilem na bootowanie z cd-rom w bios
wlozylem plytke instalacyjna i pojawilo sie do wyboru tryb graficzny, f2
textowy, bez frame bufer'a ,expert,kernel, linux dd i rescue.
oczywiscie wcisnalem enter bo obraz ladnie sie wyswietlil wiec myslalem ze moge
wystartowac wtrybie graficznym i poszlo wyskakuje pingwin podnim chyba wykryty
sprzet i inne.
Probuje chyba urochomic instalatora i nic pojawia sie blue screen (niebieski
obraz) i nic sie nie dzieje
Gdy wybieram tryb textowy - to samo - wyskakuje sprzet oczywiscie nie ma na
pocztaku pingwin bo to tryb textowy tylko sam txt i osttnia linijka to install
a potem blue screen
CZy ktos moglby pomoc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojciech Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 17:29
      Partycje nie mają tu nic do rzeczy.Partycjami zajmiesz się podczas instalacji.
      W Twoim przypadku najprostsze co możesz zrobić, to przy bootowaniu cdromu z
      instalką nie wciskasz jakichkolwiek klawiszy funkcyjnych (np.F2) tylko przy
      pojawieniu się napisu 'boot:' wpisujesz 'text' i dajesz enter.Dalsza instalacja
      przebiega juz bez problemów ;)
      Pozdrawiam.

Wojciech
      • Gość: Maryjan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.01, 18:00
        Gość portalu: Wojciech napisał(a):

> Partycje nie mają tu nic do rzeczy.Partycjami zajmiesz się podczas instalacji.
        > W Twoim przypadku najprostsze co możesz zrobić, to przy bootowaniu cdromu z
        > instalką nie wciskasz jakichkolwiek klawiszy funkcyjnych (np.F2) tylko przy
        > pojawieniu się napisu 'boot:' wpisujesz 'text' i dajesz enter.Dalsza instalacja
        >
        > przebiega juz bez problemów ;)
        > Pozdrawiam.
        >
        > Wojciech

Przy wpisaniu text (jak pisalem wczesniej dzieje sie to samo) - ropozna sprzet,
        ostatnia linikjka install i blue screen, tylko w expertm jest inaczej.
    • Gość: PSO Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.ne.mediaone.net 26.09.01, 02:56
      Tez mialem problemy z RH 7.1. Nie moglem go zainstalowac na starym kompie (P-
      100Mhz), choc RH 6.2 i RH 7 poszedl bez problemu, z tym, ze RH 7 mial pare
      bledow instalacyjnych przy instalacji niestandardowej. Probowalem takze zrobic
      upgrade z RH 7 na RH7.1. Co prawda instalacja poszla sprawnie, ale po
      wystartowaniu znowu to samo. Nie wiem co to moze byc, inny kernel, moze inny
      mechanizm wykrywania urzadzen. W koncu machnalem reka i zostalem przy RH 6.2,
      bo stabilny. Zrob dyskietke startowa/instalacyjna, jesli jej nie masz (uzyj
      rawrite.exe z instalacyjnego CD)i wystartuj instalacje z dyskietki. Sprobuj
      inna distrybucje jesli masz. Mozna jeszcze wyciagnac wszystkie urzadzenia z
      kompa, zostawiajac tylko karte graficzna (mozna tez uzyc innej karty)i probowac
      instalacji bez tych urzadzen, by sprawdzic czy to pojdzie, sprawdz/zmien
      przerwania choc watpliwe, bo Winda przeciez chodzi.
      Powodzenia
      • Gość: PSO Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.ne.mediaone.net 26.09.01, 05:40
        Z ta dyskietka instalacyjna to moze nie najlepszy pomysl, bo przeciez mozesz
        wystartowac z instalacyjnego CD,
        Hej
      • Gość: android Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 12:58
        Gość portalu: PSO napisał(a):

> Tez mialem problemy z RH 7.1. Nie moglem go zainstalowac na starym kompie (P-
        > 100Mhz), choc RH 6.2 i RH 7 poszedl bez problemu

Ja miałem podobny problem z tym że z drugiej strony, że tak powiem.Otóz za Chiny
        Ludowe nie mogłem zainstalowac Red Hata 7.0 na współczesnym kompie o przyzwoitych
        parametrach sprzętowych za to na archaicznej, ale za to nie do zapomnienia i
        pobicia ;) 486-ce Red Hat osiadł bez większych problemów.Po prostu tak to już
        bywa, jak mawia Kurt Vonnegut ;)

android
    • Gość: Bajbek Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: 217.153.4.* 26.09.01, 15:19
      Miałem podobny problem z RedHat 7.0 gdy wybierałem tryb graficzny - w tekstowym instalował się
      bez problemu. Co do 7.1 to instaluje się bez problemu we wszystkich trybach. Tryb "expert" niewiele
      różni się od zwykłego poza tym, że pozwala kontrolować instalowany soft. Przyczyn tego stanu może
      być bardzo wiele np:
      - konflikt sprzętowy - jesli masz jeszcze winde to sprawdź czy urządzenia nie kolidują ze sobą
      - ustawienia BIOSU - sprawdź czy są odowiednio dobrane do posiadanego sprzetu
      - usterka sprzętu - na przykład uszkodzona komórka pamięci (NT wywaliłby się od razu - Win98
      chodziłby ale często wieszałby się bez przyczyny, Linux - jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić)
      - uszkodzony CD-ROM z instalką - jesli masz taką mozliwosć to spróbuj zainstalować RH z innej kopii.
      • Gość: Maryjan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 20:44
        Gość portalu: Bajbek napisał(a):

> Miałem podobny problem z RedHat 7.0 gdy wybierałem tryb graficzny - w tekstowym
        > instalował się
        > bez problemu. Co do 7.1 to instaluje się bez problemu we wszystkich trybach. Tr
        > yb "expert" niewiele
        > różni się od zwykłego poza tym, że pozwala kontrolować instalowany soft. Przycz
        > yn tego stanu może
        > być bardzo wiele np:
        > - konflikt sprzętowy - jesli masz jeszcze winde to sprawdź czy urządzenia nie k
        > olidują ze sobą
        Nie wiem co ma kolidowac linux rozpoznaje sprzet zarowno w trybie text'owym i
        graficznym a potem staje. Winda chodzi bez prblemow nie ma konflitow w
        ustawienia, owszem w biosie mam ustawione video na cash ale to przyspiesz grafike
        i nie powinno kolidowac
        Mam 3dfx 8MB velocity 100 - widze pingwina w trybie graficznym (przy instalacji)
        wioec karta nie powinna przeszkadzac , poza tym modem zoltrixa i karata muzyczba
        genius,
        1 kosc 64mb ram plyta intel i procek P2 233mhz i nagrywarka cdrw samsung - to
        moj komp
        > - ustawienia BIOSU - sprawdź czy są odowiednio dobrane do posiadanego sprzetu
        > - usterka sprzętu - na przykład uszkodzona komórka pamięci (NT wywaliłby się od
        > razu - Win98
        co to znaczy insatalowalem win98 miesiac temu??
        jaka kom. przeciez linux instaluje sie do nowej partycji

> chodziłby ale często wieszałby się bez przyczyny, Linux - jeszcze nie miałem ok
        > azji tego sprawdzić)

> - uszkodzony CD-ROM z instalką - jesli masz taką mozliwosć to spróbuj zainstalo
        > wać RH z innej kopii.

Cd-rom nie jest uszkodzony - udalo mi sie calosc przekopiowac na dysk twardy.
        Poza tym kupilem razem z czasopismem lnux+ (6plyt)
        • Gość: Vaterlan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.kvz.tudelft.nl 27.09.01, 01:15
          Dlaczego nie dasz sobie spokoju z RedHat i nie zainstalujesz Mandrake? Mialem
          RedHat 7, Suse, ale zaden z nich nie instaluje sie i uzytkuje tak gladko jak
          Mandrake. Instalacja prosto z ftp przebiegla bez najmniejszych problemow. W
          ciagu niespelna godziny instalator sciagnal i zainstalowal 1.4 GB danych. Jest
          to wedlug mnie absolutnie najlepsza dystrubucja Linuxa. Poza tym zawiera same
          najnowsze wersje programow. Na dniach wychodzi Mandrake 8.1. Polecam!
          • Gość: PSO Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.ne.mediaone.net 27.09.01, 05:01
            Takim to dobrze, co maja szybkie polaczenie..
            Dzieki za informacje o Mandrake 8.1, mam chec go rowniez wyprobowac.
            Wracajac do tematu:
            Czy instalka sie sypie w momencie pojawienia sie "Install" Czy " runnig
            anaconda..." a moze jeszcze pozniej " Install software" bo nic kolega nie
            wspomina o wykryciu karty graficznej, ustawieniu rozdzielczosci, monitora itd.

• Gość: Maryjan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 23:30
              Gość portalu: PSO napisał(a):

> Wracajac do tematu:
              > Czy instalka sie sypie w momencie pojawienia sie "Install" Czy " runnig
              > anaconda..." a moze jeszcze pozniej " Install software" bo nic kolega nie
              > wspomina o wykryciu karty graficznej, ustawieniu rozdzielczosci, monitora itd.
              >
              Wiec tak kiedy wybieram tryb graficzny - widze pingwina - i pod nim wykryty moj
              sprzet - np procek cdrw i inne.
              Ostatnia linijka a wlasciwie dwie to:
              running install
              running/sbin/loader
              Na tym koniec potem blue screen zarowno w text'owym i graficznym , takze
              polecenie bez fram buferra powoduja ze zawiesza sie wszystko, jedynie
              w 'expert'na poczatku pyta sie o driver disk (co to? nie wiem o jaki driver
              chodzi do czego?) wybieram jezyk i rodzaj klawiatury, a potem wybieram zrodlo
              instalacji - local cd-rom i nic stoi wpradzie jedynie przy expercie sie nie
              zawiesza ale po wybraniu local cd-rom nie chce pojsc dalej.
              • Gość: android Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 01:05
                Gość portalu: Maryjan napisał(a):

> Wiec tak kiedy wybieram tryb graficzny - widze pingwina - i pod nim wykryty moj
                >
                > sprzet - np procek cdrw i inne.
                > Ostatnia linijka a wlasciwie dwie to:
                > running install
                > running/sbin/loader
                > Na tym koniec potem blue screen zarowno w text'owym i graficznym , takze
                > polecenie bez fram buferra powoduja ze zawiesza sie wszystko, jedynie
                > w 'expert'na poczatku pyta sie o driver disk (co to? nie wiem o jaki driver
                > chodzi do czego?) wybieram jezyk i rodzaj klawiatury, a potem wybieram zrodlo
                > instalacji - local cd-rom i nic stoi wpradzie jedynie przy expercie sie nie
                > zawiesza ale po wybraniu local cd-rom nie chce pojsc dalej.

Sprobuj zainstalowac Linuxa z dysku twardego lub ostatecznie z cdromu z uzyciem
                dyskietki instalacyjnej.

android
                • Gość: Maryjan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 16:03
                  Gość portalu: android napisał(a):

> Sprobuj zainstalowac Linuxa z dysku twardego lub ostatecznie z cdromu z uzyciem
                  >
                  > dyskietki instalacyjnej.
                  >
                  > android

a po co plyta jest bootable, a co to da ze z dyskietki ?
                  jak i tak potem trzeba przejsc na plyte?

• Gość: PSO Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.ne.mediaone.net 28.09.01, 02:37
                Gość portalu: Maryjan napisał(a):

> Wiec tak kiedy wybieram tryb graficzny - widze pingwina - i pod nim wykryty
                moj
                >
                > sprzet - np procek cdrw i inne.
                > Ostatnia linijka a wlasciwie dwie to:
                > running install
                > running/sbin/loader

Prawdopodobnie oznacza to, ze linux nie wykrywa urzadzen prawidlowo. To, ze
                wszystko dziala w windzie wcale nie oznacza, ze bedzie dzialac w linuxie,
                zwlaszcza zoltrix, ktory jest ciezki do skonfigurowania w linuxie.
                Wyjmij na probe modem i karte dzwiekowa i sprobuj instalacji, bez tych
                urzadzen, jesli mozesz. Ale zanim to zrobisz sprobuj jeszcze instalacji z
                wylaczonym CPU-cache w biosie.
                Ostroznie przy tworzeniu partycji bo latwo mozna wymazac caly disk!
                Powodzenia
          • Gość: Wojciech Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 17:29
            Gość portalu: Vaterlan napisał(a):

> Dlaczego nie dasz sobie spokoju z RedHat i nie zainstalujesz Mandrake? Mialem
            > RedHat 7, Suse, ale zaden z nich nie instaluje sie i uzytkuje tak gladko jak
            > Mandrake. Instalacja prosto z ftp przebiegla bez najmniejszych problemow

Raz: trzeba dysponowac szybkim łączem, dwa: to jaki jest Twój Linux zalezy tylko
            od Ciebie.To Ty kształtujesz jego zawartość.Inaczej mówiąc, to system modułowy,
            którego ostateczny kształt zalezy tylko i wyłącznie od uzytkownika i w świetle
            tego mówienie, że jeden Linux jest lepszy od drugiego to interkosmiczna pomyłka.

Wojciech
            • Gość: PSO Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.ne.mediaone.net 28.09.01, 04:19

> Raz: trzeba dysponowac szybkim łączem, dwa: to jaki jest Twój Linux zalezy tylk
              > o
              > od Ciebie.To Ty kształtujesz jego zawartość.Inaczej mówiąc, to system modułowy,
              >
              > którego ostateczny kształt zalezy tylko i wyłącznie od uzytkownika i w świetle
              > tego mówienie, że jeden Linux jest lepszy od drugiego to interkosmiczna pomyłka
              > .
              >
              > Wojciech

Można do tego podejść i tak: Linux to nie system a kernel. Systemem może być np.
              FreeBSD, bo to jeden kompletny system , nie ma drugiego FreeBSD, natomiast Red
              Hat, Mandrake, SuSE, etc, to są distrybucje z których jedna może być lepsza od
              drugiej w zależnosci od oczekiwań przeciętnego użytkownika jesli chodzi np. o
              łatwość instalacji.
            • Gość: Vaterlan Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.twi.tudelft.nl 28.09.01, 10:52

> Raz: trzeba dysponowac szybkim łączem, dwa: to jaki jest Twój Linux zalezy tylk
              > o
              > od Ciebie.To Ty kształtujesz jego zawartość.Inaczej mówiąc, to system modułowy,
              >
              > którego ostateczny kształt zalezy tylko i wyłącznie od uzytkownika i w świetle
              > tego mówienie, że jeden Linux jest lepszy od drugiego to interkosmiczna pomyłka
              > .
              >
              > Wojciech

Ja sobie zdaje sprawe ze Linux jest tylko jeden. Ale dystrybucja Linuxa to nie
              tylko jego kernel, ale przede wszystkim masa mniej lub bardziej z pomyslem
              dobranego oprogramowania. W swietle tego twierdze, ze Mandrake dysponuje
              najlepszymi narzedziami (diskdrake, harddrake, instalator i wszelkie narzedzia
              konfiguracyjne), przynajamniej dla czlowieka ktory chce Linuxa uzywac do
              normalnej pracy a nie zglebiania jego tajnikow. Poza tym dystrybucja RedHat juz
              zaraz po instalacji nadaje sie do update'u, gdzie Mandrake jest ciagle na czasie.
              • Gość: tiges Re: Prosze o pomoc - problemy z instalacja linux rh IP: *.silvershark.com.pl 28.09.01, 11:05
                dowodem na to jest fakt iz zaistalowalem mandrake 8 u osoby, ktora w linuksem
                nigdy nia miala nic wspolnego i teraz uzywa linuksa z powodzeniem.
                • Gość: Bzyk Re: Prosze o pomoc - instalacja drukarki IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 13:19
                  Jak zainstalować w mandrake 8 drukarkę np. HP 1200 LJ lub HP 1100 LJ.
                  Jakieś sterowniki istnieją? Bo HP nie oferuje.
                  • Gość: Bzyk Re: Prosze o pomoc - instalacja drukarki IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 13:26
                    To jeszcze raz ja. Możecie podac ciekawe adresy stron o linuxie. Bo te co znam
                    ograniczają się do wychwalania systemu i autorów strony, a dla poczatkujących
                    nic sensownego tam nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka