Dodaj do ulubionych

Dwa dyski,dwa systemy

IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 25.10.05, 14:17
Mam 2-a dyski,na 1-WIN XP,na 2-Win 2k.Jak z pulpitu przejść z jednego systemu
na drugi i na odwrót?W "mój komputer>domyślny system oper.."pokazuje tylko
jeden system.Jakiś programik czy zmiany w rejestrze???Dzięki z góry za
podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Laki_luke Re: Dwa dyski,dwa systemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:24
      nie bardzo rozumiem co masz na mysli. NIe da sie uruchomic 2 systemow
      jednoczesnie. Albo jeden albo drugi. Pozatym pole z domyslnym systemem pokazuje
      tylko ktory system laduje sie sam (tzn. jak wlaczysz i nic nie bedziesz robic to
      sie wlaczy domyslny, a jak chcesz wlaczyc drugi to musisz go wybrac). Jesli
      potrzebne ci sa 2 systemy jednoczesnie to zainstaluj sobie Virtual PC albo
      VMWare. Wtedy ilosc uruchomionych jednoczesnie systemow ograniczona jest jedynie
      moca twojego sprzetu (trzeba miec wiecej RAMu poprostu).
    • amon-ra Re: Dwa dyski,dwa systemy 25.10.05, 14:26
      Ale o co Ci dokładnie chodzi? W danej chwili komputer może znajdować się pod kontrolą tylko jednego systemu operacyjnego (wyłączając oczywiście maszyny wirtualne), który startuje w określony sposób z określonej partycji określonego dysku twardego (lub napędu CD, czy innych mediów).
      Jeżeli chcesz, aby po włączeniu komputera ukazywało się menu wyboru systemu operacyjnego, zmodyfikuj odpowiednio plik boot.ini na partycji aktywnej dysku, z którego priorytetowo uruchamiany jest system.
      • Gość: Janek Re: Dwa dyski,dwa systemy IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 25.10.05, 14:55
        Tak,trochę "pokręciłem", chodziło mi o możliwość wyboru systemu przy starcie
        kompa. Dzięki za podpowiedzi.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka