25.11.05, 17:14
chce polaczyc komputer stacjonarny z laptopem, a nie chce laczyc ich przez
karte sieciowa bo tak mam podlaczony internet do stacjonarnego. w sklepie
sprzedawca powiedzial mi ze najlepiej w takim przypadku polaczyc komputery
przez USB, ale nie przez normalny kabel, tylko jakis do szybkiego transferu
plikow ktory kosztuje ponad 50 zl... i jeszcze dodal zebym broń Boze nie
laczyl ich przez normalne USB bo spale oba komputery... czy to jest prawda,
czy tylko chcial wyludzic ode mnie kase?? i jaki moze byc jeszcze w miare
taki sposob na polaczenie ich w siec, majac jednoczesnie dostep do internetu??
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: siec IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.11.05, 00:00
      sebek0070 napisał:

> przez USB, ale nie przez normalny kabel, tylko jakis do szybkiego transferu
      > plikow ktory kosztuje ponad 50 zl... i jeszcze dodal zebym broń Boze nie
      > laczyl ich przez normalne USB bo spale oba komputery...

Racja. To co jest nazywane potocznie kablem do łączenia komputerów i kosztuje
      koło 60zł jest naprawdę specjalizowanym urządzeniem do wymiany danych i jest
      zupełnie czymś innym niż taki kabel usb a-a za parę złotych, choć pasował by
      wtyczkami do gniazd. Służy on jednak do czego innego. Czy spalą się komputery od
      takiego kabla, nie próbowałem, bardzo możliwe, ale na pewno nie będzie żadnego
      przesyłu.

> chce polaczyc komputer stacjonarny z laptopem, a nie chce laczyc ich przez
      > karte sieciowa bo tak mam podlaczony internet do stacjonarnego.

Jeśli masz w laptopie wbudowaną kartę sieciową to możesz rozważyć inne
      rozwiązanie. Do komputera dokładasz następną zwykłą kartę sieciową ok. 20zł i
      nie ruszając tego połączenia które masz do internetu, konfigurujesz na tej
      drugiej karcie osobną sieć i łączysz tą kartę i laptop kabelkiem skrosowanym.
      Zaletą w stosunku do "kabla" usb jest dużo większa maksymalna długość kabla,
      większa elastyczność np. możliwość dokładania następnych komputerów i względna
      prostota konfiguracji.

• m.gregor Re: siec 26.11.05, 08:31
        Nic sie nie spali...Po prostu nic nie bedzie widac po podlaczeniu kabli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka