szybi 26.11.05, 15:09 Jak usunąć program, który jest zainstalowany ze źródeł? Chodzi mi konkretnie o libsndfile pod Auroxem 11. Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: usuwanie oprogramowania 26.11.05, 16:25 szybi napisał: > Jak usunąć program, który jest zainstalowany ze źródeł? Chodzi mi konkretnie o > libsndfile pod Auroxem 11. zakladajac, ze instalowales do /usr a nie /usr/local usunac: 1) linsndfile* z /usr/lib 2) zrodla z /usr/lib (najczesciej wszystko w 1 katalogu) 3) dokumentacje z /usr/doc (najczesciej w 1 katalogu) 4) jezeli to program to zostaje jego czesc w /usr/bin i /usr/share ewentualnie: make uninstall jezeli taka wersja istnieje (w katalogu ze zrodlami) ewentualnie: zbudowac "paczke" (ze zrodel, albo src.rpm) ktora mozna usunac Link Zgłoś
szybi Re: usuwanie oprogramowania 26.11.05, 19:51 Zastosowałem metodę make uninstall, ale jeszcze podrążę ten temat, bo czuje że się mi to przyda nie raz. To polecenie 'make uninstall' uruchomiłem z folderu, w którym był← źródła do instalacji. Jak bym je wywalił, to wtedy ta opcja odpada? (Niby oczywiste, ale poczuję się lepiej jak mi ktoś to powie :P ) > zbudowac "paczke" (ze zrodel, albo src.rpm) ktora mozna usunac Jak to rozumieć? Z tych kodów źródłowych, które ściągnę trzeba zrobić rpm-a? Jak dla mnie to wyższa szkoła jazdy. W takim przypadku do deinstalacji też trzeba trzymać tego rpm-a, chociaż do działania programu nie jest on potrzebny, prawda? Co do pierwszej metody, to z tego co rozumiem opiera się ona na ręcznym kasowaniu (?) Jak wszystko jest w jednym katalodu, to ok, jak nazwy są podobne do tego co się chce wywalić, to też ok, ale punkt "4) jezeli to program to zostaje jego czesc w /usr/bin i /usr/share" to chyba nie zawsze się może udać, prawda? Chciał bym jeszcze zapytać: Mam teraz ściągnięty plik libsndfile-1.0.11-1aur.src.rpm. Potraktowałem go poleceniem rpm -iv libsndfile-1.0.11-1aur.src.rpm i w odpowiedzi wyświetlił siękomunikat libsndfile-1.0.11-1aur i nic a nic się nie zainstalowało. Brak mi pomysłu co z tym zrobić, żeby działało. Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o dalsze rady. Link Zgłoś
kell99 Re: usuwanie oprogramowania 27.11.05, 19:20 imho to jest wyzsza szkola jazdy, bo instalujac programy ze zrodel ciezko polapac sie w calym balaganie w /usr przy odrobinie wiedzy, mozna usunac niepotrzebne biblioteki. wiekszosc nowych wersji sama powinna usunac wersje starsze (chociaz nie jest to regula, kilka upierdliwych bibliotek bedzie zostawiac inne wersje). ja bym sie tym az tak bardzo nie przejmowal, w koncu dzisiaj 1GB w jedna czy 2ga strone az takiej wielkiej roznicy nie zrobi. akurat na rpm sie za bardzo nie znam, wiec moze ktos inny tobie pomoze. z ciekawostek, to miejmy nadzieje, ze autopackage (1 paczka dla "wszywstkich" dystrybucji, w tym zrodla ktore beda skompilowane) zmieni ta sytuacje. Link Zgłoś
mrowkolew Re: usuwanie oprogramowania 27.11.05, 21:02 z tego co ja wiem,to paczek rpm nie trzeba zostawiac po zaisntalowaniu,o plikach źródłowych też z niepewnością kiedyś pisałam-zwykle ściągamy je w postaci tar.gz-czyli spakowanej i skompresowanej chyba dobrze pamiętam-potem się je rozpakowuje komendą tar -xvzf(tar.bz chyba tar -xvjf)-otrzymujemy katalog rozpakowany np.java_versja na którym robimy polecenia np. configure,make,make install i powinnismy po zainstalowaniu usunąć to cos co ściągnęlismy-czyli tego tar.gz,a katalog ze żródłami właśnie spakowac sobie spowrotem,żeby zajmował mniej miejsca) pliki src.rpm-czyli paczki źródłowe chyba można je nazywać-trzeba najpierw przebudowac o ile pamiętam poleceniem rebuild(chyba rpm -rebuild) i otrzymujemy gdzieś w katalogu chyba /src plik już rpm,ale dokładnie nie pamietam,próbowałam tak instalowac pinball i kadu ale coś nie szło-więc "zlazłam" na łatwiznę czyli na zwykłe rpm. Zaraz spróbuję coś znaleźć z newbie o instalacji różnych typów plików i wkleje linki www.linux.sky.pl/teksty/install.html teraz to już sama nie wiem jak ta komenda ma wyglądać dla src.rpm: rpm --rebuild czy rpmbuild_nazwapliku.src.rpm www.dhost.info/auroxlinux/strony/komendy.html newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=16 linux.gery.pl/dzialy/podstawy/uzytkowanie/softinstall acha-tutaj napisane,że można je używać zamiennie(moze to zależy od wersji programu do RPM-ów) linux4u.w.interia.pl/install.html www.linuxfan.pl/faq2000/instalacja.php3 www.zd-wola.pl/linux/articles.php?id=11 w ogóle to sporo tego w necie,ale jak zaczynałam była jakaś strona z komendami dla newbie i tam było zalecenie które pamiętam do dziś,aby na te ściągane do instalowania pakiety źródłowe i paczki utworzyc sobie katalog typu np. Robocze,do którego się to wszystko ściąga-dzięki temu jest to w jako takim porządku,tylko o ile pamiętam to polecenie rozpakowywania tar.gz w konsoli rozpakowywało tego źródłowego do katalogu głównego użytkownika: home/user ale to pewnikiem można gdzieś zmienic jaki ma być domyślny katalog do rozpakowywania,jak się używa Ark-graficzej nakładki,to nie ma problemu bo wybiera sie do jakiego katalogu ma wypakowac Link Zgłoś
szybi Re: usuwanie oprogramowania 28.11.05, 00:12 Dziękuję za pomoc. Podzielę się swoim zdobytym świeżo co doświadczeniem - może się komuś przyda (altruizm mi się dziś włączył :) ). Jeśli chodzi o te "pakiety źródłowe" src.rpm, to u mnie pod Auroxem 11 najpierw próbowałem w katalogu /usr/src/redhat/SOURCE rpm --rebuild nazwa.pakietu.src.rpm ale nie działało. Potem po studiowaniu manuali zrobiłem w tej samej lokalizacji rpm --rebuilddb nazwa.pakietu.src.rpm ale utowożył mi się plik z rozszerzeniem spec, który ponisłow do /usr/src/redhat/SPECS . Ostatecznie zadziałało polecenie rpmbuild --rebuild nazwa.src.rpm i w katalogu /usr/src/redhat/RPMS/i386 powstał plik z rozszerzeniem rpm. Jeszcze pytanie: czy dobrze rozumiem: jeśli ze źródeł instaluję, to pakować to z czego instalowałem i trzymać, bo jest niezbędne do usuniecia? Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam. Link Zgłoś
mrowkolew Re: usuwanie oprogramowania 29.11.05, 22:46 najłatwiej będzie mi to chyba wyjaśnić na przykładzie bo możemy rozmijać sie w pojęciu "...pakować to z czego instalowałem..." ściągamy sobie np.źródła flasha plik: install_flash_player_7_linux.tar.gz rozpakowujemy je np.w konsoli poleceniem tar -xvzf otrzymujemy plik: install_flash_player_7_linux i to na nim wykonujemy konfiguracje i potem instalację,gdzie to co skompilowane do naszej instalacji linuxa-te ustawienia zawiera właśnie ten plik na którym wykonaliśmy configure i install,ten ściągnięty plik tar.gz można wywalic(coż za słownictwo informatyczne:),a ten install_flash_player_7_linux sobie spakować,żeby nie zajmował za dużo miejsca,w razie potrzeby usunięcia,rozpakowujemy go i nie wiem czy we wszystkich dystrybucjach i dla każdego pakietu źródłowego tak samo,ale zwykle jest to polecenie make uninstall ,które teoretycznie powinno dokładnie wykonac proces odwrotny do tego,co zrobiło polecenie make install:) Link Zgłoś
beny51 Re: usuwanie oprogramowania 30.11.05, 13:23 Zagladnelem sobie tutaj, bo mnie leb rozbolal od pracy, a tu takie pierdoly pociskacie ze chej. Nawet sam kell99, co kiedys za fachure mialem. Co do wypowiedzi kol. Kell'a - Balagan z bibliotekami i co za roznica 1GB w ta czy w tamta - Boze przeciez to juz lepiej zainstalowac windows. Przynajmniej jak nie bedzie dzialalo to oplujemy Billa, bo on bedzie winny. Jesli taka ma byc przyszlosc dystrybucji linuksa to ja wracam do windows - bo ten ostatnimi czasy bardzo sie poprawil w zarzadzaniu instalacjami programow. Co do usuwania. Niestety usuwanie nie jest takie latwe. Jesli zainstalowales z wlasnorecznie zbudowanego (lub obcego) RPM'a nie musisz ich trzymac bo co zostalo zrobione i tak zostanie zapisane w rpm'wej bazie. Wiec usuwasz bez "zrodla" i usuniecie teoretyczne powinno byc czyste. Jesli chesz usunac z instalowanych zrodel to imho zostawiasz sobie pliki konfiguracjyne (bo uninstall musi wiedziec, gdzies sie zdecydowal wrzucac nowy soft) i potem make uninstall pojdzie rownie gladki. Ja robie w ten spososb, ze zrodlo z ktorego instalowalem wypalam na plytce i jesli che usunac zaintalowany program to wgrywam zrodla jeszcze raz konfiguruje je tak jak to zrobilem przy instalacji i bez kompilacji make uninstall :) Pozdr. B. Link Zgłoś
szybi Re: usuwanie oprogramowania 30.11.05, 13:26 Zdaje mi się to już całkiem jasne. Dziękuję. Pozdrawiam. Link Zgłoś