Dodaj do ulubionych

Skanowanie sieci.

27.11.05, 08:27
Jestem w LAN,mam Win 98 SE.Od kilku miesiecy moj komputer skanuje inne komputery w sieci, co powoduje ze jestem czesto zawieszany przez zabezpieczenia dostawcy netu.Najczęsciej sa to skanowania wolne,ale niekiedy
pojawia sie tz. skanowanie szybkie.Dzwie wizyty informatykow od dostawcy netu
nie ywkazaly abym mial jakiekolwiek oprogramowanie mogące dokonywac skanowania,ale praktycznie nikt nie wie co moze wywolywac skanowanie.
Sprawdzenia wszelkimi programami antyvirusowymii skanerami nie wykazują wirusa.Jaka moze byc przyczyna takiego skanowania?
Obserwuj wątek
    • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 08:31
      Podczas uruchamiania w DOS komendy " arp -a " ...oprocz adresu internetowego bramy domyslnej serwera pokazują sie tez i adresy internetowe innych komputerow wchodzących w sklad sieci.....w ilosciach roznych od kilku,kilkunastu do nawet kilkudziesięciu.......
    • m.gregor Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 09:59
      A teraz wyjasnij wszystkim co to znaczy skanowanie szybkie i wolne...
      • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 11:35
        szkoda ,ze nie masz nic wiecej mi do powiedzenia.;)
        • m.gregor Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 12:05
          A jakie bylo pytanie? Bo ja zapytalem: co to jest szybkie i wolne skanowanie bo
          nigdy w zyciu o czyms takim nie slyszalem...
          • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 12:24
            Nie nie bylo moja intencją zartoweanie.
            To ze siec jest skanowana wolno (tj ponizej 50,precyzyjnie nie potrafię tego okreslic ) wiem od dostawcy netu i to wg nich wskazywałoby na to iz skanowanie moze inicjowac ktoraś z aplikacji a nie wirus. Choć znadazały sie wypadki
            szybkiego skanowania sieci .i tu bylo podejrzenie wirusa.......ale sprawdzania natyvirusami nie dawaly zadnego efektu. Nie pomaga tez formatowanie i przeistalowywanie systemu oraz ze wszystkimi programami......Skanowanie za
            za kazdym razem pojawia sie od nowa........
            • m.gregor Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 12:49
              > To ze siec jest skanowana wolno (tj ponizej 50
              Ponizej 50 CZEGO. I co jest skanowane w sieci? Komputery klienckie?
              Router/NAT/firewall?
    • arius5 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 12:25
      moze ktos dostal sie do kompa z zewnatrz i skanuje zdalnie ?
      • Gość: freedoom Re: Skanowanie sieci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:15
        mc.gregor nie czepiaj sie! gosc zadal pytanie i tyle jak nie wiesz to nie
        zasmiecaj forum "alfo i omego".Dla takich jak ty powinna być
        strona "www.chamstwu_stop.pl" lub "www.wiem_ale_musze_kogos_wkurzyc.com"
        pozdro
        • m.gregor Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 13:20
          Nie czepiam sie tylko staram sie pomoc ale widac chyba ze ktos z "informatykow z
          sieci" nagadal gosciowi glupot o jakims wolnym i szybkim skanowaniu zeby
          wyjasnic niedzialanie sieci. Stek bzdur i tyle. A gosc zamiast zapytac "panow
          informatykow" co to znaczy "szybkie i wolne skanowanie" przyjal ze oni sa bogami
          i to co powiedza jest swiete...Skoro sa tacy madrzy to powinni wiedziec co
          skanuje siec. Czy sniffer, czy jakas gra szuka serwera, czy po prostu ktos bawi
          sie nmap'em skanujac siec.
          • Gość: freedoom Re: Skanowanie sieci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:25
            no to trzeba było tak odrazu.:)
            pozdro
            • Gość: freedoom Re: Skanowanie sieci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:31
              ...sorry ze nie w jednym oknie.
              Wiem ze jestes starym wyjadaczem tego forum,ale tutaj 99% osób to nowicjusze
              dla których to jedyna deska ratunku.Czasami są posty nadające sie do kosza,ale
              to jest FORUM PUBLICZNE i musisz sie z tym pogodzić.
              pozdro
              • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 18:28
                Skanowane są komputery innych klientow LAN.....;
                • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 18:31
                  Sory za dlugą przerwę ale wiecej jestem zawieszony przez system niz mam sprawny net.....
                  • Gość: Laki_luke Re: Skanowanie sieci. IP: 80.51.247.* 27.11.05, 18:32
                    a nie mozesz na firewallu zablokowac po prostu niektore polaczenia i programy
                    wychodzace ?
                    • grey56 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 18:39
                      mam minimalną juz ilosc programow.......a te ktore są muszą sie z netem łaczyc.
                      1/Internet explorer i opera.
                      2/program pocztowy
                      i kilka pomniejszych...
                      • arius5 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 22:48
                        grey56 napisał:

> 1/Internet explorer i opera.
                        > 2/program pocztowy
                        > i kilka pomniejszych...

"i kilka pomniejszych..."
                        moze bys rzucil liste procesow z Twojego kompa ?
                        • grey56 Re: Skanowanie sieci. 28.11.05, 10:34
                          arius5 napisał:

> grey56 napisał:

> "i kilka pomniejszych..."
                          > moze bys rzucil liste procesow z Twojego kompa ?
                          -------------------------
                          Running processes:
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE
                          C:\PROGRAM FILES\AGNITUM\OUTPOST FIREWALL 1.0\OUTPOST.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\KB891711\KB891711.EXE
                          C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHSERV.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk
                          C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\INTERNAT.EXE
                          C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\FMCTRL.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
                          C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHWEBSV.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\RPCSS.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
                          C:\WINDOWS\SYSTEM\PSTORES.EXE
                          C:\PROGRAM FILES\ALWIL SOFTWARE\AVAST4\ASHMAISV.EXE
                          C:\PROGRAM FILES\OPERA\OPERA.EXE
                          C:\WINDOWS\PULPIT\ZESTAW\OCHRONA CZYSZCZENIE\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = www.startowa.republika.pl/
                          R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
                          O2 - BHO: (no name) - {FFFFFEF0-5B30-21D4-945D-000000000000} - C:\PROGRA~1\STARDO~1\SDIEINT.DLL
                          O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
                          O4 - HKLM\..\Run: [internat.exe] internat.exe
                          O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
                          O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
                          O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
                          O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
                          O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\SYSTEM\NvCpl.dll,NvStartup
                          O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
                          O4 - HKLM\..\Run: [Q3dctlTray] Fmctrl.EXE
                          O4 - HKLM\..\Run: [Outpost Firewall] C:\PROGRAM FILES\AGNITUM\OUTPOST FIREWALL 1.0\outpost.exe /waitservice
                          O4 - HKLM\..\Run: [avast! Web Scanner] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\AVAST4\ashWebSv.exe
                          O4 - HKLM\..\Run: [ashMaiSv] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\AVAST4\ashmaisv.exe
                          O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
                          O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] mstask.exe
                          O4 - HKLM\..\RunServices: [Outpost Firewall] C:\PROGRAM FILES\AGNITUM\OUTPOST FIREWALL 1.0\outpost.exe /service
                          O4 - HKLM\..\RunServices: [KB891711] C:\WINDOWS\SYSTEM\KB891711\KB891711.EXE
                          O4 - HKLM\..\RunServices: [avast!] C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
                          O4 - HKCU\..\Run: [supelek bogiego] c:\program files\supelek bogiego\supb.exe -spr
                          O8 - Extra context menu item: Download with Star Downloader - C:\PROGRAM FILES\STAR DOWNLOADER\sdie.htm
                          O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_05\bin\npjpi150_05.dll
                          O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_05\bin\npjpi150_05.dll
                          O15 - Trusted Zone: skaner.mks.com.pl
                          O16 - DPF: {E7544C6C-CFD6-43EA-B4E9-360CEE20BDF7} (MainControl Class) - skaner.mks.com.pl/SkanerOnline.cab
                          • grey56 Re: Skanowanie sieci. 28.11.05, 16:51
                            zmieniona została karta sieciowa i bez efektow.
                            • arius5 Re: Skanowanie sieci. 28.11.05, 17:00
                              jedyne, co mi przychodzi do glowy, to RPCSS.EXE
                              sprobuj w firewall calkowicie zablokowac dostep tego programu do internetu,
                              ewentualnie na chwile unieruchomic go, np zmien nazwe z ".exe" na ".ex_"
                              jeszcze Avast Web Scanner, chociaz nie wiem, co to cos robi, moze ktos
                              madrzejszy rzuci tytaj okiem i wymysli cos lepszego, sprobuj go wylaczyc na
                              jakis czas

No i ten mks online scaner, moze wchodzi na IP calej sieci i przeglada wszystkie
                              kompy ?
                  • kell99 Re: Skanowanie sieci. 27.11.05, 19:09
                    ja bym tobie radzil zmienic siec jak najszybciej. skoro ciebie zawieszaja, to
                    niech jeszcze z laski swojej powiedza co takiego im skanujesz i w jaki sposob.
                    za skanowanie nie "zawiesza sie" bo nie ma w tym nic nielegalnego. poza tym,
                    uzywanie win98 to taka lekka pomylka. powodzenia w sprawdzaniu co jest nie tak,
                    skoro na tym systemie istnieja dzieiatki "dziur" i nikt sie nimi nie zajmuje, bo
                    to jest system dawno nie wspierany przez producenta. od biedy zainstaluj win2k,
                    win xp, albo jakiegos linuksa, ktory do sieci i bezpieczenstwa pracy jest nie do
                    pobicia.
    • Gość: __END__ Re: Skanowanie sieci. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 19:52
      > ale praktycznie nikt nie wie co moze wywolywac skanowanie.
      > Sprawdzenia wszelkimi programami antyvirusowymii skanerami nie wykazują
      wirusa.
      > Jaka moze byc przyczyna takiego skanowania?

Skanowanie szybke/wolne - co to jest takiego? Samo skanowanie znowu nie jest
      takie nielegalne, ktoś kiedyś użył analogii że odpowiada to mniej więcej temu
      jakbyś szedł chodnikiem i przez szybę zaglądał do każdego samochodu. Masa
      oprogramowania (i to niekoniecznie jakieś "antyhakerskie" cuda) niejednokrotnie
      daje fałszywe alarmy o próbach skanowania. Zakładam że o skanowanie portów
      chodzi.
      • Gość: mad Re: Skanowanie sieci. IP: *.elgrom.eu.org / 83.238.94.* 03.12.05, 03:22
        ja bym to porownywal do sprawdzania czy ktos nie zakmnal drzwi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka