Dodaj do ulubionych

Czym sie różni switch od routera?

15.12.05, 11:53
Ze jeden tanszy a drugi drozszy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.ericsson.net 15.12.05, 12:04
      pl.wikipedia.org/wiki/Switch
      pl.wikipedia.org/wiki/Router
      • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 12:17
        No dobrze,ale tak po polsku,własnymi słowami,please:)
        • Gość: akodo Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 12:53
          Router rozdzieli Ci jedno IP na kilka komputerów (naprzykład sygnał
          internetowy) a switch jest niezbędny bo gdzieś te komputery musisz podpiąć.
          Twoje pytanie wynika zapewne z tego że aktualnie większość routerów ma
          wbudowanego switcha, niemniej zawsze sa to 2 urzadzenia najwyzej zamkniete w 1
          skrzyneczce.
          • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 16:39
            I tak i nie akodo.
            Chodzi o to,zeby podłaczyc do jednego kompa,ktory ma net, drugi komp/ Ale ten
            pierwszy nie ma kart sieciowych.Tak wiec połaczenie zwykłym kablem odpada.
            I dlatego zeby rozwidlic połaczenie,trzeba router czy switch?
            • Gość: biegly Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 18:21
              jak chcesz z jednego mkompa udostepnic neta na 2 to niezbedny jest router, no
              ale karta sieciowa tez jest jak najbardziej niezbedna w obu kompach oczywiscie,
              koszt takiego cuda to cale 20 zeta (karty oczywiscie)
              • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 22:03
                Naprawde sa niezbedebn karty sieciowe w obu kompach,bo mi w sklepie komp. nic
                tkaeigo nie mowili.Powiedziano mi,ze jak nie ma kart sieciowcyh w jednym
                kompie,to trzeba router.
                • Gość: Greg Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.acn.waw.pl 15.12.05, 22:09
                  Musisz mieć i router i 2 karty sieciowe, po jednej do każdego komputera (jak
                  inaczej podłączysz je do sieci???).
                  • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 23:53
                    No ale ten pierwszys nie ma karty sieciowej a ma dostep do netu!
                • Gość: Greg Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.acn.waw.pl 15.12.05, 22:11
                  Poplątałeś - chodziło o to, że udostępnić połączenie można bez routera
                  (oddzielnej skrzynki), ale wtedy komputer udostępniający (1) musi mieć DWIE
                  karty sieciowe, a ten, któremu się udostępnia (2) - jedną, niemniej to
                  rozwiązanie jest IMO mniej wygodne (komputer 1 musi być stale włączony).
              • diegoa1 Re: Czym sie różni switch routera? 15.12.05, 22:04
                Naprawde sa niezbedebn karty sieciowe w obu kompach,bo mi w sklepie komp. nic
                tkaeigo nie mowili.Powiedziano mi,ze jak nie ma kart sieciowcyh w jednym
                kompie,to trzeba router.
            • m.gregor Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 22:14
              Rozwiazanie tanie:
              kupujesz 2 karty sieciowe i skrosowany kabel ethernet. Wkladasz je do komputerow
              (po jednej do kazdego). Na tym z internetem (zakladam ze to neostrada),
              odinstalowujesz aplikacje dostepowa neostrady i konfigurujesz polaczenie recznie
              i wlaczasz w jego opcjach udostepnianie (na zakladce zaawansowane). Zaleta:
              tanio. Wada: zeby drugi komputer mogl korzystac z internetu pierwszy musi byc
              wlaczony i polaczony z neostrada.

Rozwiazanie drogie:
              Kupujesz 2 karty sieciowe, router i 2 kable etherrnetowe proste (patchcordy).
              Wkladasz karty do komputerow. Podlaczasz do router'a. Do router'a podlaczasz
              linie telefoniczna (jesli to neostrada pamietaj zeby byl to router Annex A z
              modemem ADSL). Konfigurujesz router (wpisanie loginu i hasla do neostrady i
              parametry). Zaleta: komputery maja dostep niezaleznie. W router zazwyczaj
              wbudowany jest tez firewall. Wada: drogo.
              • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 15.12.05, 23:49
                Dzieki:)
                Ale musze kilka rzeczy sprecyzowac:)

Oczywiscie odpowiada mi rozwiazanie tanie,ale to nie jest neostrada!
                Jest to połaczenie stałe łacze, kablówka , przez firme.
                TO czy mozesz mi nspaisc jakby to wygladało w takim przypadku.Byłbym bardzo
                wdzieczny:)
                Tak wiec tak czy inaczej pierwszsy komp musi miec kare sieciowa(i drugi tez
                oczyuwiscie).
                • Gość: biegly Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 00:26
                  to ty w tej chwili masz jakis modemik ? napisz moze jak masz doprowadzone lacze
                  do swojego kompa
                  • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 16.12.05, 01:10
                    Jaki modemik.
                    Tak jak wyzej napsiałem,mam stałe łacze LAN,zalozone przez firme, w całej
                    klatce.
                    Reszty nie wiem ,bo jak widac nie znam sie bardzo dobrze na kompach:)Jak mozesz
                    mi pomoc to przesyłam Ci na pocztę moj numer GG.
                    Pozdrawiam!
                    • diegoa1 Re: Czym sie różni switch od routera? 16.12.05, 01:11
                      No tak ale nie masz tutaj poczty.Ale mozesz mi podac swoj adres mailowy?
                      Pozdrawiam!
                      • Gość: akodo Re: Czym sie różni switch od routera? IP: 194.150.97.* 16.12.05, 09:01
                        zadzwon do kablowki i powiedz ze chcesz miec drugi komputer podpiety do
                        intrnetu. Ulatwisz zycie sobie i innym. Skoro nie potrafisz zrozumiec
                        najprostszych rzeczy wykladanych wprost to nie bierz sie za konfiguracje sieci.
          • Gość: gosc Re: Czym sie różni switch od routera? IP: *.cust-rtr.ameritech.net 16.12.05, 20:57
            According to OSI router is 3 layer and swith is 2 layer unless you have smart
            switch like Cisco 3550 which can do routing too ( 3 layer ).
        • micra swoimi slowami 16.12.05, 10:35
          switch - po polsku przełącznik - przełącza ruch między gniazdami, które ma w
          sobie, czyli jak gniazdo nr 1 chce gadać z gniazdem nr 3 to zestawia taki ruch,
          jak 4 z 5 to też zestawia i jedno połączenie (1 i 3) nie przeszkadza temu
          drugiemu (4 i 5); jeżeli jednak nagle wszystkie gniazda (od 2 do 24) chcą gadać
          z nr 1 to umożliwia połączenie z nr 1 każdemu z nich przełączając ich połączenia
          wg pewnego algorytmu; switch jest na tyle głupi, że zakłada, że jeżeli dwa
          komputery podłączone do dwóch różnych gniazdek chcą ze sobą gadać, to będą
          umiały to samodzielnie zrobić - czyli że mają adresy z tej samej klasy i tej
          samej sieci (mówię o protokole ip)

mówiąc jeszcze prościej: switch to taki rozgałęźnik sygnału, który pozwala
          korzystać wielu urządzeniom (w tym wypadku komputerom) z pewnego medium (w
          przypadku komputerów - sieci informatycznej)

router - zajmuje się trasowaniem, czyli kierowaniem ruchu pomiędzy sieciami;
          jego zadaniem jest skierowanie pakietu do sieci lub innego routera, gdzie pakiet
          ten jest kierowany lub zostanie tam obsłużony;

mówiąc prościej: router to odpowiednik kogoś sterującego rozjazdami kolejowymi -
          jeżeli pociąg A ma pojechać do Warszawy to skieruje go na tor 1, jeżeli B do
          Białegostoku to na tor nr 3, a jeżeli C do Szczecina to też na tor 1, bo wie, że
          dalej tor 1 się gdzieś rozdziela i można nim będzie dojechać do Szczecina.
          Jeżeli jednak pociąg D zarząda trasy do USA to router odeśle go z kwitkiem, bo
          lokalizacja docelowa jest nie osiągalna.

A już tak najprościej:
          - switch - często występuję zintegrowany z routerem, ale przede wszystkim
          samodzielnie - pozwala podłączyć wiele komputerów do jednej sieci - wszystkie
          komputery muszą być w tej samej sieci, np. w jednym bloku;
          - router - często posiada switcha, pozwala na to, by wiele sieci rozmawiało ze
          sobą, np. dwa bloki, dziesięć bloków i 100 domków albo to wszystko razem do kupy
          z Internetem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka