Dodaj do ulubionych

Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych?

IP: *.chello.pl 28.10.02, 19:35
Chciałbym zainstalować Windowsa jeszcze raz ale nie chciałbym stracić
zawartości dysku twardego a znam tylko sposób ze sformatowaniem dysku. Pomocy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 28.10.02, 19:38
      Kopiujesz wszystkie dane na cos innego: CD-R, inny dysk, cokolwiek. Przeciez juz to zreszta zrobiles, prawda? Czy nalezysz do tych nierozsadnych, ktorzy nie robia backupow??? I potem jecza "pomocy", bo utracili dane?
      • Gość: Demagog Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.02, 20:42
        Bzdura.Takie kopiowanie zabezpiecza to wszystko co nie jest programem ,nie
        jest zwiazane z registry i systems.Inaczej mowiac sa to backup do ktorych jest
        dojscie z kazdego innego komputera.Natomiast jesli masz programs.upgrades
        itp.z chwila sformatowania tracisz.Z tego co piszesz nie chcesz stracic
        zawartosci dysku a wiec format odpada,co nie znaczy ze nie ma sposobu na
        rozwiazanie Twojego problemu.
    • Gość: polokokt Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.02, 21:24
      Ja mam dwie partycje. na jednej mam sam system z czescia oprogramowania na
      drugim same dane i reszte oprogramowania. Jak cos sie zchrzani albo wlasnie
      chce wymienic system to formatuje tylko partycje z systemem a ta druga
      pozostaje nie tknieta. To dobry sposob dla tych co czesto dlubia w kompie a
      potem okazuje sie ze system przestal dzialac :)
      Pozdrawiam
      • Gość: qq Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.katowice.pik-net.pl 29.10.02, 10:11
        Drobne 5 groszy... z tzw. autopsji... Metoda posiadania "kopii" na innych
        partycjach nie zawsze jest dobra... Bo 2 lata temu siadł mi cały twardziel i
        straciłem totalnie wszystko... łobuz nie oszczędził mi nawet 1 partycji az
        kopiami... ciekawe dlaczego :)))))))))
        Pozdrawiam
    • Gość: obs Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.02, 21:50
      Jeśli masz Win´98 w pełnej wersji ( nie update ) to musisz "rename" ( nie wiem
      jak to się mówi po polsku ) plik winver.exe i user.exe. Znajdziesz je pod
      windows\ i windows\system ( może windows\system32, nie pamiętam dokładnie ).
      Potem startujesz setup i instalujesz bez formatowania w tym samym katalogu
      albo, jeśli masz miejsce, w innym.
      • Gość: Mareq Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.chello.pl 29.10.02, 09:19
        Gość portalu: obs napisał(a):

> Jeśli masz Win´98 w pełnej wersji ( nie update ) to musisz "rename" ( nie
        wiem
        > jak to się mówi po polsku ) plik winver.exe i user.exe. Znajdziesz je pod
        > windows\ i windows\system ( może windows\system32, nie pamiętam dokładnie ).
        > Potem startujesz setup i instalujesz bez formatowania w tym samym katalogu
        > albo, jeśli masz miejsce, w innym.

Nie moge odnaleść tych plików, gdzie one są dokładnie? A co się tyczy windowsa
        to nie mam problemów z jego instalacją chodziło mi raczej o te pliki krok po
        kroku.
    • Gość: obs Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.02, 21:52
      Oczywiście, jak wspomniał mój poprzednik, rejestrowane w tzw. "registry"
      programy musisz zainstalować ponownie.
      • Gość: mareq Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.chello.pl 28.10.02, 22:02

> Oczywiście, jak wspomniał mój poprzednik, rejestrowane w tzw. "registry"
        > programy musisz zainstalować ponownie.

Czy mógłbyś opisać te czynności krok po kroku bo jestem w tych sprawach trochę
        laikiem. Z góry dziękuje.
        • Gość: Demagog. Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.02, 22:10
          Uprosc sprawe.Zrob dodatkowa partycje.Ukryj ja (hide) zainstaluj nowy system
          ktory zostanie zainstalowany na widocznej nowej partycji.Unhide stara partycje
          i masz nieruszony stary system ze wszystkim co tam bylo i nowy.Reinstalujac
          programy zmus je do instalowania na starej partycji czyli (tam gdzie byly)
          bedziesz mial do nich dojscie z dwoch partycji (mam nadzieje ze rozumiesz o
          czym mowie).
    • Gość: obs Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.02, 22:08
      Jeśli jesteś zupełnym laikiem, to lepiej poproś kumpla.
      Trudno mi jest to teraz krok po kroku wyliczyć bo nie pamiętam dokładnie
      wyszystkich meldunków pojawiających się na ekranie podczas instalacji. Poza tym
      chyba raz w życiu, a może i wogóle, instalowałem windows po polsku.
      • Gość: obs Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.02, 22:10

> Jeśli jesteś zupełnym laikiem, to lepiej poproś kumpla.
        > Trudno mi jest to teraz krok po kroku wyliczyć bo nie pamiętam dokładnie
        > wyszystkich meldunków pojawiających się na ekranie podczas instalacji. Poza
        tym
        >
        > chyba raz w życiu, a może i wogóle, instalowałem windows po polsku.

przepraszam, pisze się w ogóle. Jaki wstyd!
        • Gość: Mareq Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.chello.pl 29.10.02, 09:12
          Dla mnie nie ma problemu że strace programy już zainstalowane bo mam je na
          twardym i sobie zainstaluje ponownie. Chodzi mi oto że nie mam nagrywarki a
          programów i filmów mam 40 GB i nie chciał bym stracić ich bo nie mam możliwości
          odtworzenia. Jeszcze jedno, słyszałem że można wykasować windowsa spod dosa bez
          straty danych czy to prawda i njak się to robi? Dzięki za dotychczasowe rady.
    • Gość: zdzichu Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 10:31
      Zastanawia mnie dlaczego boisz sie utracic dane.Chcesz przeinstalowac system.To
      nie ma problemu jak masz wszystkie płyty instalacyjne programów i gier które
      masz zainstalowane.(a pliki np z prac z worda lub sejwy z gier mozesz przenies
      na inna partycje albo zarchiwizowac np na płycie).Potem formatujesz dysk
      instalujesz spowrotem gry i programy przenosisz pliki z pracami gdzie ci sie
      podoba.Ale ty sie boisz utraty programów które prawdopodobnie zainstalowałeś
      nielegalnie i niemasz do nich instalek,Albo ktoś ci zainstalował.(a propo
      zauwazyłem ze formatowanie dysku to pasja.zamiast tego mozna przeciez usunac
      pliki startowe niektóre katalogi w program files oraz katalog z systemem.
      • Gość: rrrevgdfgd Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.02, 11:54
        Gość portalu: zdzichu napisał(a):

Ale ty sie boisz utraty programów które prawdopodobnie zainstalowałeś
        > nielegalnie i niemasz do nich instalek,Albo ktoś ci zainstalował.(

ale palant.
        • Gość: Demagog Re: Mareq IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.10.02, 13:03
          Czytaj nieco uwazniej co do Ciebie pisza bo rowzwiazanie problemu masz
          wylozone jak kawe na lawe chyba ze zupelnie nie rozumiesz o czym sie
          pisze.Jesli tak to kup sobie drugi drive zainstaluj system na nowy i uzywaj
          jednoczesnie dwoch .
        • Gość: zdzichu Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 16:54
        • Gość: zdzichu Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 17:01
          Gość portalu: rrrevgdfgd napisał(a):

>
          > Ale ty sie boisz utraty programów które prawdopodobnie zainstalowałeś
          > > nielegalnie i niemasz do nich instalek,Albo ktoś ci zainstalował.(
          >
          > ale palant.

tylko bez obrazania jak tylko przypuszczam ze gosciu nie ma tych programów na
          płycie więc ma nielegalne oprogramowanie i boi sie utraty.A jak ktoś jest za
          legalnym oprogramowaniem to odrazu palant.Ja uzywam darmowych programów i mam
          instalki i wrazie problemu moge sobie zainstalowac jescze raz a prace zapisuje
          na bezpiecznych nośnikach np cd-r(i nie uwazam sie za palanta bo nikogo nie
          okradam)
          • Gość: ktos Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.pl 29.10.02, 17:36
            Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> Gość portalu: rrrevgdfgd napisał(a):
            >
            > >
            > > Ale ty sie boisz utraty programów które prawdopodobnie zainstalowałeś
            > > > nielegalnie i niemasz do nich instalek,Albo ktoś ci zainstalował.(
            > >
            > > ale palant.
            >
            > tylko bez obrazania jak tylko przypuszczam ze gosciu nie ma tych programów na
            > płycie więc ma nielegalne oprogramowanie i boi sie utraty.A jak ktoś jest za
            > legalnym oprogramowaniem to odrazu palant.

Jestes pal... niewazne, bo korzystanie (niezarobkowe) z tzw. "nielegalnego"
            oprogramowania NIE jest nielegalne (w Polsce w kazdym razie).
            • Gość: zdzichu Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 17:38
              z twojego samochodu bez twojej wiedzy tez jest legalne korzystanie
            • Gość: zdzichu Re: Jak zainstalować nowego Win nie tracąc danych IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 17:42
              kopia orginalnego programu do którtej nie posiadasz praw jest legalna. W takim
              razie przepraszm pomyliłem sie
              • Gość: Demagog Re: do "uczciwych" IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.10.02, 20:21
                Waszym mozgom trzeba zrobic format.Z tego typu filozofia najlepiej ...no
                wlasnie gdzie w Polsce sa uczciwi,tego nawet dobry bog nie wie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka