Dodaj do ulubionych

Jak ZEPSUC monitor - pomocy

05.01.06, 00:28
Hej,
Pracuje nad projektami w firmie i mam taki zly monitor, ze mi oczy wysiadaja.
Moj szef to dusigrosz, stary monitor jest juz nie wart wiecej niz 10 zl i
nie wiem co mam zrobic zeby go zepsuc. Szef wtedy bedzie musial kupic
nowy,lepszy, nie bedzie mial wyjscia. Prosze mi doradzic co zrobic zeby
nastapilo wielkie BUM i monitor zgasl na zawsze, uratuje to moje zdrowie i
nerwy zszarpane, a szef i tak ma mase pieniedzy, tylko on nie pracuje na
kompie i nie wie jakie to wazne dla projektanta.
Dziekuje z gory za pomoc i wszelkie wyjasnienia.
Samba
p.s pracuje w NY i tym bardziej kupienie monitora dla pracownika to bula z
maslem.
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 00:32
      Ustaw rozdzielczość na wyższą (nieobsługiwaną), ale taką, przy której jeszcze działa i wyższe odświerzanie (np. 100Hz) to powinno po jakimś czasie przynieść efekty.
    • Gość: Szpaq Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: 212.160.196.* 05.01.06, 00:36
      Jak to taki zlom to wepchaj przez otwory wentylacyjne jakis drut i urwij cos z
      elektroniki, wyrwij jakis bolec z wtyczki.
      Jak chcesz wielkie bum to stlucz kineskop lub zalej go woda
    • Gość: człowiek Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 00:38
      Pomysł Macieja jest niezły, ale nigdy nie wiesz na jak długo będziesz czekać na
      efekty.
      U mnie efekt był taki, że monitor wyświetlał, ale obraz był bardzo ciemny (na
      upartego nadal będzie można pracować - co szef może zauważyć)

Zostajesz czasami sam na sam z komputerem?
      A jeśliby tak go po pracy rozkręcić?
      i zupełnie przypadkiem odłączyć jakieś kabelki - wszystko jedno które.
      Przychodzisz następnego dnia do pracy i - ojej - co to - nie działa ;-)

pozdrawiam

(swoją drogą, żeby stary monitor i jak na złość tak się trzymał...)
      • gina.gina Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 00:47
        Po co tyle zabawy - uwal mu w zależności od wtyczki któryś pin !
        • samba11 Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 02:41
          OK,
          Sprobuje z ta rozdzielczoscia, nie moge tak po prostu szalec z kabelkami bo
          wszyscy zobacza, nie moge tez mlotem walnac i zrobic tego typu BUUMMMM.
          Chcialam po prostu zeby monitor sam sie rozwalil.
          A co to znaczy:
          "uwal mu w zależności od wtyczki któryś pin !"
          nie wiem, prosze o wyjasnienie,
          Dzieki z gory mam nadzieje, ze w Nowym Roku nie bede sie juz meczyla z tym
          gratem.
          Danke,
          Samba
          • gina.gina Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 03:28
            Poniżej masz rozkład pin-ów w wtyku kabla monitorowego wchodzącego do kompa.

www.monitorworld.com/faq_pages/q17_page.html
            Metody (uwaga - czynnosci wykonuje sie przy wyłaczonym kompie i monitorze):

1. Mniej subtelna - dowolnym narzedziem zginasz w bok/ucinasz/ukrecasz
            pin np 13 i/lub 14.

2. Subtelniejsza - pomiędzy piny 10(+) i piny 13 lub 13 (-) dajesz
            z dowolnego zasilacza conajmniej 12V (polaryzacje jak nawiasie)

3. Brutalna - (damska/niemiecka)- kawałek szpilki (grubości kabla) wbijasz w
            kabel, jak nie zadziała, wyłaczasz i ponawiasz próbe z kolejną szpilka.

Uwaga:
            Przy trzeciej metodzie masz szansę na nowy komputer, nie tylko monitor !

PS
            Dla świętego spokoju zrób dwa dni wcześniej backup dysku.

PPS
            Świeć Panie nad duszą monitora, amen.
            • Gość: taki jeden Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: 198.36.86.* 05.01.06, 04:16
              Wstaw jako tapete podobizne szefa :)))
              • Gość: nn Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.01.06, 16:26
                weź trochę wody i polej przez otworki z góry,albo weź długi drut i pomieszaj
                nim,przez otworki w obudowie,ale przez rękawiczkę.
                • gina.gina Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 16:35
                  30kV kopnie cię i przez rekawiczkę - głąbie, woda także idioto !
                  • samba11 Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 19:04
                    Dobrze ze napisales w mojej obronie, chcac zepsuc stary monitor jeszcze bym
                    sama sie "pokopala" pradem. Mama malutkie dziecko stad informacja, ze ja nie
                    moge zginac, bo nie bedzie sie mial kto nia zajac :))). Mysle, ze bylby to
                    najglupszy sposob pozegnania sie ze swiatem, podobnie jak suszyc suszarna wlosy
                    w wannie.
                    Na takie szalone metody nie ma szans.
                    Dziekuje za wszystkie pomocne uwagi.
                    Samba
                    • arius5 Nie boj sie, od tego sie nie ginie :o) 10.01.06, 17:47
                      Mozna sie troche poparzyc, ale nie zginac.
                      Co zreszta tez nie jest zabawne, szczegolnie jak sie robi wspaniala blyskawica w
                      powitrzu i z trzaskiem wali Ci w raczke. :o)
                  • Gość: nn Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.01.06, 20:04
                    jak jesteś humanistą,to nie zabieraj głosu! Wodą polac trochę,ale przy
                    wyłączonym monitorze,a zamiast rękawiczki to owinąć drut suchym
                    ręcznikiem,albo szmatą i się nic tobie nie stanie.
                    • gina.gina Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy 05.01.06, 20:16
                      Gość portalu: nn napisał(a):

> jak jesteś humanistą,to nie zabieraj głosu! Wodą polac trochę,ale przy
                      > wyłączonym monitorze,a zamiast rękawiczki to owinąć drut suchym
                      > ręcznikiem,albo szmatą i się nic tobie nie stanie.

Jestem elektronikiem, specjalizuje sie w naprawie sprzetu komp.(ew.TV)

Natomiast ty jesteś kompletnym imbecylem,
                      aby skrócić Twoje męki - owiń swoja głowę mokrym ręcznikem
                      stópki włóż do wanny z wodą
                      i dołącz przewód na zwykłe 230V AC do ręczniczka, to niebędzie długo trwało
                      oraz prawie nie będzie bolało !

PS
                      Kompletny ignorant .

EOT

• Gość: Bart Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.mnc.pl 06.01.06, 19:53
                      Jesteś skończonym debilem. Nigdy nie doradzaj nikomu w tych sprawach.

Dla twojej informacji, jeśli zbliżysz metalowy przedmiot do przewodu z prądem
                      rzedu kilku lub kilkunastu tys. volt, to iskra przeskoczy doń "przez"
                      powietrze. Mając zmierzoną odległość między kablem a śrubokrętem można pi razy
                      oko określić napięcie w kablu. Przez ręczniki też ci przeskoczy, jakbyś chciał
                      wiedzieć.
            • samba11 GINA GINA 05.01.06, 19:06
              Dziekuje za Twoj czas, troche to niby skoplikowane ale sporuje , mysle, ze
              powinno sie udac.
              Caluski z NY,
              Samba
              • kozalesz Re: GINA GINA 05.01.06, 20:49
                Też miałem stary monitor w pracy, ale kolega załatwił mi go w prosty sposób.
                Stwierdził, że jest za niskie odświeżanie ekranu i ustawił największe. Po 10
                minutach było już po wszystkim - czarny ekran i ani śladu reakcji monitora.
                • samba11 Re: GINA GINA 06.01.06, 04:37
                  Hej,
                  Probowalam z odswiezaniem ekranu i monitor powiedzial ze nie mozna ustawic
                  wysokiego odswiezania.
                  Ta funkcja jest zablokowana.
                  Buuuuuuuuuuuu
                  Acha i mam pytanie , caly system komputerowy jest pod opieka firmy komputerowej
                  i jak cos sie zepsuje to przysylaja specjaliste, ktory naprawia usterke.
                  Czy taki specjalista nabierze sie na ten NUMER Z PINAMI ??????
                  Dzieki wielkie.
                  Zrobic wielkie Buuum to nie takie proste.
                  Samba
                  • gina.gina Re: GINA GINA 06.01.06, 13:05
                    > i jak cos sie zepsuje to przysylaja specjaliste, ktory naprawia usterke.
                    > Czy taki specjalista nabierze sie na ten NUMER Z PINAMI ??????

Co do moich wytycznych - wszystko zależy od tego czy monitor wart jest choćby
                    wstępnego -pogłębionego rozponania, czy też jako dogorywający nie będzie
                    wart 1 do 2 godz pracy specjalisty serwisowego i zostanie zakwalifikowany
                    do wymiany bez głębszego rozpoznania.

ad 1. powinno być zrobione tak by wyglądało na przypadkowe uszkodzenie pinu
                    czyli np ułamany pin należałoby pozostawić w gnieździe.

ad 2. tu sprawa czysta - wada pójdzie na niedoskonałość elektroniki,
                    nadajniki/odbiorniki lini też mają prawo paść.

ad 3. po wstępnym sprawdzeniu trzeba i tak wziąć sprzet na warsztat,
                    ale nikt nie sprawdza kabla milimetr po milimetrze !

Uwaga - czasem występują kable monitora z wtykami z obydwu stron
                    i wtedy serwis rutynowo używa innego kabla.

PS
                    Istnieje jeszcze jeden sposób stosowany przez nieświadomych
                    tzw "użyszkodników" - zasilanie monitora oraz kompa podpina sie
                    do dwóch róznych faz lub przynajmniej odległych gniazd zasilania,
                    lub listwy bez zerowania (2-przew)
                    i różnica napięć na zerze zerowania skutecznie (z małym obłoczkiem
                    dymu) pali nadajniki/odbiorniki lini - ale wtedy wymienia sie
                    i monitor, i komputer.

PPS
                    Moje uwagi i wsparcie biorą sie tylko z tego, iż sam uważam
                    wielogodzinną pracę na złym monitorze za całkowicie niedopuszczalną !
                    • samba11 Re: GINA GINA 06.01.06, 16:49
                      Gina Gina,
                      Dziekuje za wszystko, za Twoj czas, jestes na prawde wielkim specem.
                      Napisz jak mi sie powiodlo.
                      Pozdrawiam z NY,
                      S.
              • blueboy Re: GINA GINA 05.01.06, 20:50
                po prostu powiedz o tym jednemu z ludzi waszego IT. Może byc tak,że poprostu
                nikt sobie nie zdaje sprawy z Twojej męki.. Odradzałbym wszystko inne..
    • Gość: az Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.petrus.com.pl 06.01.06, 21:31
      Zabawa z magnesem daje ładne efekty artystyczne :)
    • Gość: Primo Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 22:05
      Kup magnes neodymowy i potrzymaj go troszeczke przy monitorze.Monitor bedzie
      nadawal sie tylko na smietnik.Gwarantuje Ci to.
      • samba11 DZIEKUJE ZA POMOC 10.01.06, 15:06
        Hello,

Dziekuje wszystkim za pomoc, sprawa z PIN-ami wypalila, wprawdzie specjalista
        od komputerow wykryl zlamane piny z tym, ze nie dalo sie nic zrobic. Mam juz
        zamowiony piekny monitor.
        Jestescie kochani GINA - wielkie dzieki,
        Samba
        • Gość: julek Re: DZIEKUJE ZA POMOC IP: *.tnp.pl 10.01.06, 15:23
          Brawo nasi Polak potrafi :)))
        • gina.gina Re: DZIEKUJE ZA POMOC 10.01.06, 16:55
          Powodzenia i obyś już nigdy nie musiała
          stosować podobnych chwytów.
    • Gość: Korbiel Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 00:01
      Primo ma racje. Tylko magnes neodymowy. Monitor na smietnik. Morderstwo
      doskonałe, żadnych śladów.
    • Gość: Wojti Re: Jak ZEPSUC monitor - pomocy IP: 217.153.19.* 11.01.06, 13:11
      No tylko jak jest sknerą to ci kupi w lombardzie drugi taki sam za 50 zeta i
      dalej to samo. Lepiej zasymuluj jakieś problemy ze wzrokiem idz do okulisty
      narzekaj stękaj. nie będzie miał wyjścia. może cie nie zwolni . Ale pamiętaj
      jak bedzieśż ślepy to roboty nie znajdziesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka