Dodaj do ulubionych

sieć domowa

16.01.06, 22:32
Mam taki problem: niedawno wzbogaciłem się o drugi komputer i postanowiłem
sobie zrobić małą sieć domową (ten drugi jest używany przez inną osobę).
Ponieważ jestem raczej lamerowaty, to skorzystałem z porad z pisemka dla
totalnie początkujących (komputerswiat) i ich przepisu na taką sieć, gdzie
kompy łączy się przez skrętkę (cała sprawa została opisana w wyd. 13/2005 -
dooośc dawno temu). Wszystko zrobiłem jak w przepisie, no i nic. Za pierwszym
razem 'nowy' widział starego ale na odwrót już tak nie było.
za drugim razem ten stary widzi nowego, ale znowu nie dzieje się tak w drugą
stronę. Przy okazji, na nowym, po podłączeniu kabla sieciowego, pokazuje
komunikat w rodzaju "połączenie między komputerami ograniczone lub
zablokowane". Oba działają na WIN XP (nowy sp2, stary sp1a, ale w nowym
zapora windowsowa jest wyłączona dla połączenia lokalnego). Z góry wielkie
dzięki za jakąś poradę. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: raffi Re: sieć domowa IP: *.pila.agora.pl 16.01.06, 22:45
      jezeli łączysz dwa kompy bezposrednio karta w karte to musisz miec kabel
      krosowany- wygląda tak samo jak zwykly tylko ma w srodku inaczej przewody
      podlaczone to jest najprawdopodobniej przyczyna problemu
      • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:53
        właśnie takiego użyłem.
        • Gość: raffi Re: sieć domowa IP: *.pila.agora.pl 16.01.06, 22:59
          a objawy sa takie jak by nie byl, bo dane ida ci tylko w jedna strone, moze
          gosciu ci dal nie taki
          • Gość: messi Re: sieć domowa IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:06
            Jako pierwszy z brzegu na jednym koncu powinien byc przwod koloru
            bialo-pomaranczowy. Na drugim koncu pierwszy z brzegu przewod bialo-zielony.
            Wtedy jest kabel skrosowany.
            • Gość: JacekKra Re: sieć domowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:17
              Proponowałbym powyłączać firewalle. Potem podpiąc skrosowany kabelek, wpisać stałe IP loklanw komputerach np. 192.168.100.1 i 102.168.100.2 i pingować je nawzajem. Powinny się odszukać...
            • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:20
              kabel miał na opakowaniu napis with crossover, więc raczej był skrosowany,
              także układ przewodów po obu końcach był inny. Nie uściśliłem, że stary (host)
              widzi nowego kompa, ale dostęp do niego jest zablokowany.
              • m.gregor Re: sieć domowa 16.01.06, 23:37
                Wlacz na nowym konto goscia (Start -> Panel sterowania -> Konta uzytkownikow ->
                Gosc -> Wlacz konto)
            • m.gregor Re: sieć domowa 16.01.06, 23:26
              Bzdura. Kolorystyka (ktory pierwszy a ktory kolor piaty) nie ma kompletnie
              zadnego znaczenia (przynajmniej przy krotki <5 m kablach). Piny maja isc tak:
              1-3
              2-6
              3-1
              4-4
              5-5
              6-2
              7-7
              8-8
              I dopiero wtedy kabel jest skrosowany. A co do kolorystyki to teoria mowi tak:
              bialo zielony
              zielony
              bialo pomaranczowy
              niebieski
              bialo niebieski
              pomaranczowy
              bialo brazowy
              brazowy

Tak opisuje to standard (popatrz na gniazda nascienne Telegartnera)
              • Gość: JacekKra Re: sieć domowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 23:31
                Usciślij pojęcie "dostęp do niego jest zablokowany" A udostępniłeś coś na nim??
                • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:14
                  ok, może właśnie w tym leży problem, w każdym razie na głównym (starym) pojawia
                  się komunikat (piszę z pamięci, bo do rugiego teraz nie ma dostępu i
                  połączenia) w stylu "nie masz uprawnień do połączenia, skontaktuj sie z
                  administratorem sieci" Oczywiście, już w momencie konfiguracji 'gościa'
                  włączone zostało udostępnianie plików. Inną rzeczą jest to, że wg
                  komputerświata po skonfigurowaniu sieci powinno się bez problemu otworzyć np
                  Int.Explorera i połączyć się z siecią, co oczywiście, surprise surprise nie
                  nastąpiło (nie jest to raczej spowodowane przez neostradę, bo przykładowy
                  format takiej sieci zakłada własnie ten typ połączenia). A tak zupełnie BTW,
                  ciekawe ilu jest takich jak ja (naiwniaków) co to się nacięli i później
                  nagłowili przy komputerświatowych poradach. W związku z tym, czy ktoś mógłby
                  polecić coś bardziej wiarygodnego, tzn. zawierejącego trochę więcej info dot.
                  konfiguracji takiego połączenia.Pozdrawiam.
                  • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:20
                    aha, i jeszcze jedno, w zakładce widok okna OPCJE FOLDERÓW (na hoście) nie ma
                    do zaznaczenia opcji "Włącz proste udostępnianie plików i folderów" (to też z
                    pamięci), wydaje mi się że tą opcję zapomnąłem włączyć na 'gościu' (oops). Może
                    to też o to chodzi?
                    • Gość: mmx Re: sieć domowa IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 00:23
                      > aha, i jeszcze jedno, w zakładce widok okna OPCJE FOLDERÓW (na hoście) nie ma
                      > do zaznaczenia opcji "Włącz proste udostępnianie plików i folderów"

A masz Win XP Pro? Bo tej opcji w wersji Home o ile pamietam nie ma.
                      • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 00:27
                        home, niestety. w takim razie co dalej?
                        • Gość: mmx Re: sieć domowa IP: *.acn.waw.pl 17.01.06, 08:03
                          Tutaj powinno cos byc na ten temat:
                          banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
                  • Gość: JacekKra Re: sieć domowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 08:42
                    Jeżeli chodzi o literaturę komputerową to dzisiaj raczej www.google.pl i próby i błędy. Z czasopism to raczej daleko od cyklicznych tygodników/dwutygodników w których niby uczą obsługi komputera i rozwiązują problemy.
                    Teraz co do sieci. Rozumiem, że chcesz na drugim komputerze korzytsać z Interneru i nie działa. A udostępniłeś połączenie internetowe ??
                    I spróbuj udostępnić jakieś pliki - konkretne !! Nie samą ogólną opcję udostępniania.
              • Gość: dominik666 Re: sieć domowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.06, 07:28
                4 i 5 pin to żyły telefoniczne - możesz ich w ogóle nie pakowac do skrętki

w konfiguracji karty sieciowej zostaw tylko tcp/ip w serwerze wpisz 192.168.1.1
                a hoście 192.168.1.2

na hoście zainstaluj ultra vnc server a na serwerze ultra vnc viewer - w prosty
                sposób będziesz mógł przesyłac pliki i zażądzać zdalnie

sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=63887 - VNC
                • Gość: medved666 Re: sieć domowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:38
                  Dzięki za porady i odezwę się jak coś mi wyjdzie (albo i nie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka