saprafik 14.03.06, 13:04 Mam pytanie. Zainstalowalem sobie Slackware 10.2 i chcialbym aby po uruchumieniu komputera i zalogowaniu sie jako root automatycznie uruchamialy sie komendy startx wifimanager dhcpcd -n dhcpcd rausb0 Dzieki Rafik Link Zgłoś Obserwuj wątek
kell99 Re: Jak to zrobic 14.03.06, 14:46 pomijajac juz ze to nienajlepszy pomysl by startowac siec i x po logowaniu, te sprawy zalatwiaja skrypty startowe Link Zgłoś
saprafik Re: Jak to zrobic 14.03.06, 15:08 OK. Moga byc skrypty startowe, tylko ze ja nie wiem jak sie je pisze, uruchamia itd. Moja wiedza jest dosc blada w Linuxie. Zona grozi mi Windowsem, jak nie uproszcze uruchamiania komputera i logowania do internetu Dzieki Rafik Link Zgłoś
mmkkll Re: Jak to zrobic 14.03.06, 16:08 Po pierwsze, warto byś sobie przyswoił jakąś część z zawartych poniżej informacji: www.slackbook.org/ Jeśli chodzi o automatyczne uruchamianie X-ów, to w /etc/inittab zmień "3" w "id:3:initdefault:" na "4" Resztę masz poniżej: www.slackbook.org/html/book.html#NETWORK-CONFIGURATION-TCPIP-DHCP www.slackbook.org/html/book.html#NETWORK-CONFIGURATION-WIRELESS Link Zgłoś
smok_sielski Re: Jak to zrobic 14.03.06, 17:35 automatyczny start Xow jak juz ktos podal: Jeśli chodzi o automatyczne uruchamianie X-ów, to w /etc/inittab zmień "3" w "id:3:initdefault:" na "4" pozostale trzy komendy wpisz do /etc/rc.d/rc.local smok Link Zgłoś
kell99 Re: Jak to zrobic 14.03.06, 17:53 smok_sielski napisał(a): > automatyczny start Xow jak juz ktos podal: > Jeśli chodzi o automatyczne uruchamianie X-ów, to w /etc/inittab zmień "3" w > "id:3:initdefault:" na "4" > pozostale trzy komendy wpisz do /etc/rc.d/rc.local Moze tez je dodac do rcS.d, bo zakladam, ze siec/wifi startowac powinno zawsze po wlaczeniu komputera. Mozna stworzyc po prostu plik tekstowy i dodac tam te 3 komendy. Wazne, by startowac to w odpowiedniej kolejnosci, czyli jezeli siec startuje poprzez np S40networking, to twoj skrypt powinien startowac po tym, np S41start_sieci Pokombinuj troche, nic nie zepsujesz. Jezeli chcesz sie pozbyc komunikatow startujacego programu to startuj go dodajac na koncu > /dev/null Link Zgłoś
saprafik Re: Jak to zrobic 14.03.06, 21:12 Dzieki. Do /etc/rc.d/rc.local dodalem dhcpcd -n dhcpcd rausb0 I siec mi startuje. Teraz tak. Po komendzie startx laduje mi sie KDE 3.4. No i tu by mi sie przydalo aby automatycznie starowal kwifimanager Gdzie jest plik startowy do KDE Dzieki Rafik Link Zgłoś
robak_wroc Re: Jak to zrobic 15.03.06, 01:45 widze ze co najwazniejsze juz wiesz, ale nie przeginaj z tym root'em! X'y i root? daruj sobie! linux po to jest tak zrobiony jak jest, zeby root'a uzywac tylko czasami, a do codzienniej pracy pracowac jako zwykly user. potem zona Ci nakaszani na kompie i dupa, a tak - skasujesz jej w ostatecznosci konto i zalozysz ponownie i juz znow cacy bedzie. Link Zgłoś
saprafik Re: Jak to zrobic 15.03.06, 12:50 No i udalo sie 1} Zmodyfikowalem plik /etc/rc.d/rc.local i dodalem dhcpcd -n dhcpcd rausb0 >> te dwie komendy uruchamiaja sie podczas startu linuxa 2} Zmodyfikowalem plik /etc/inittab w pozycji "id:3:initdefault:" z "3" na "4" I po uruchominiu linuxa automatycznie laduje sie KDE 3} Dodalem skroty firefox i wifimanager do katalogu /home/User/.kde/Autostart I te aplikacje laduja sie podczas startu KDE Dzieki Rafik Link Zgłoś