Dodaj do ulubionych

Outlook 2000

IP: *.zachem.com.pl 18.12.02, 09:14
Czy ktoś moze i doradzić co zrobić by outlook nie uruchamiał się długo i by z
pliku outlook.pst oczyscić zbędnę wiadomości. Dostaję i wysyłam dużo poczty z
załącznikami i pomimo usuniecia niepotrzebnych wiadomości (z elementów
wysłanych otrzymanych i usunietych) plik rozrasta się do niebotycznych
rozmiarów i potem program ładuje się nawet 4-5 minut (jedyne lakarstwo to
podmiana pliku na czysty i zarchiwizowanie starego). Czy ktoś moze zna mniej
inwazyjne lekarstwo? (jakaś zmiana ustawien itp)
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Outlook 2000 IP: 195.13.26.* 18.12.02, 09:44
      A masz wlaczona autoarchiwizacje? To ustawienie regularnie kompresuje co starsze czesci pliku .pst i przyspiesza start.
    • Gość: jap Re: Outlook 2000 IP: *.bridge.com 18.12.02, 09:56
      Ja używam Outlook 97 English, dlatego moje uwagi mogą nie pasować do twojej
      sytuacji, ale spróbuję. Przede wszystkim poszukaj w Helpie (upakowanie
      folderów, oszczędzanie miejsca na dysku itp.). Foldery Outlooka nie zmniejszają
      się same, jeśli coś usuwasz. Masz w zasadzie dwie możliwości. Albo ztosować
      arhiwizację (automatyczną, lub ręczną), albo kompresowanie plików po usunięciu
      niepotrzebnych rzeczy. Z głównego menu: Tools -> Services. Mam okienko z
      kilkoma pozycjami: foldery na serwerze, książka adresowa, foldery prywatne.
      Zaznaczam to, co mnie interesuje, klikam "właściwości". Wtedy mam
      przycisk "upakuj teraz" (compact now). W 2000 powinno być podobnie.
      Jeszcze jedno: czy Outlooka używasz w połączeniu z serwerem MS Exchange? Jeśli
      tak, to start może być dosyć wolny, bo twoje foldery są na serwerze, a nie
      lokalnie.
      • Gość: pi_iz Re: Outlook 2000 IP: *.zachem.com.pl 18.12.02, 12:13
        Help:
        "Wszystkie dane w programie Microsoft Outlook są przechowywane w pliku danych,
        który ma rozszerzenie *.pst lub *.ost. Z biegiem czasu plik ten może osiągnąć
        duże rozmiary. Można tak zorganizować foldery programu Outlook, aby zajmowały
        mniej miejsca. Istnieje możliwość przeglądania rozmiaru każdego z folderów
        programu Outlook, w celu określenia, które z nich należy zmienić. Prostym
        sposobem zaoszczędzenia miejsca jest wyczyszczenie foldera Usunięte elementy.
        Można również zaprzestać zapisywania pozycji dziennika dla wybranych kontaktów.
        Można też wybrać automatyczną archiwizację lub kasowanie elementów po
        upłynięciu wskazanego czasu. Ponieważ pliki dołączane do komunikatów mogą
        zawierać sporo miejsca, można zapisać te pliki i skasować komunikaty w celu
        zaoszczędzenia miejsca. "

kiedyś wyczyściełem wszystkie elementy usuniete, odebrane i wysłane i plik
        nadal po zrobieniu autoarchiiwizachi nie miał nawet o 1b mniej niż przed.
        Jeżeli coś na stałe chcę wywalic to powinno się to dać zrobić a nie dać zrobić
        tylko wirtualnie bo faktycznie miejsce na dysku jest tak samo zajęte.
    • Gość: M Re: Outlook 2000 IP: proxy / *.kielce.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 11:20
      Plik->Foldery->Kompaktuj wszystkie foldery. (każdy 1 mb otrzymanych, a nawet
      wykasowanych wiadomości powoduje zajęcie ok. 3 mb miejsca na dysku),
      Pzdr
      • Gość: pi_iz Re: Outlook 2000 IP: *.zachem.com.pl 18.12.02, 12:00
        Nia ma tam takiej opcji w Outlook 2000, autoarchiwizacja jest wg ścieżki:
        narzędzia/opcje/inne/autoarchiwizacja. mam to ustawione na co 3 dni. chodziło
        mi jednak o coś innego o możliwość odchudzenia jeszcze tego pliku gdzie jest
        robiona autoarchiwizacja. Plik ten jest czymś spakowany, podczas skanowania
        AVP - program wchodzi w poszczególne wiadomości a więc jest to chyba możliwe by
        zrobić recznie - tylko jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka