Dodaj do ulubionych

OpenOffice 2.0.2 i Win 98

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:39
od paru dobrych lat używam OpenOffice, ale dzis pierwszy raz spotkała mnie przykra niespodzianka: w końcu nakłoniłem kolegów w
pracy, żeby spróbowali OpenOffice 2.0.2 zamiast starego Worda97. na kompie mamy Win98 (1-sza edycja). instalacja jakoś przebiegła,
niby wszystko jest ok., ikonka Writera jest - tylko sam Writer nie chce się otworzyć: po kliku na jego ikonke klepsydra przez
parę sekund sie obraca, po czym znika i program się nie otwiera.
dodam, że nastąpiło to po przeinstalowaniu Windowska poprzedzonym formatem dysku (komp był juz tak zaśmiecony po 5 latach, że
trzeba było wszystko wyzerować i od nowa założyc system operacyjny).
ktoś wie, dlaczego tak jest?
(potem juz w desperacji zainstalowaliśmy tego Worda97 - i on działa...)

ps. sorry, powtarzam wątek, bo wcześniej pomyliłem temat z nickiem!
Obserwuj wątek
    • hippeastrum Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 26.04.06, 21:29
      Stawiałbym na to, że macie za słabą konfigurację. U mnie w pracy OO.Ux chodzi na Win98SE, ale komputr to Athlon 1800 z 512 MB RAM.
      • darekkr1 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 26.04.06, 23:09
        U mnie jest Pentium II 350 i na nim windows 98 i na tym jest postawiony Open
        Office i działa całkiem poprawnie.
        Zainstalował się (po uprgadzie instalatora windows :) i działa, może demon
        szybkosci ale po uruchomieniu ktora trwa chwile dziala juz calkiem szybko.
        • Gość: bodo Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 00:24
          u nas jest celeron 300, Open tez zrobił upgrade instalatora windows w trakcie instalacji, otworzył sie pierwszy raz do etapu kiedy jest opcja rejestracji - potem znikł i juz nie dał odzewu...
          • pannatulipanna80 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 27.04.06, 02:39
            a czy Windows ma Pan oryginalny?
            • kell99 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 27.04.06, 03:18
              a niby jakie to ma znaczenie?! zapytaj sie czy byl szczepiony
          • user0001 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 27.04.06, 07:54
            Spróbuj zaktualizować windowsa (z windows update) oraz zainstalować najnowszego
            dostępnego IE. To powinno zaktualizować biblioteki dll do odpowiedniego poziomu.

Niestety testowałem OOo 2.0.2 wyłączenie na 98SE, 2k i XP. Starych 98 nie mamy w
            firmie. Na Celeronach 400 z 160MB RAM i wolnym dyskiem, OOo 2.0 wlokło się
            niemiłosiernie, trzeba było zrobić downgrade do OOo 1.1
            • Gość: bodo Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 20:25
              "a czy Windows ma Pan oryginalny?"

jak najbardziej oryginalny. "firmą" jest jedna z komórek Sądu...
              niestety nie możemy zaktualizować tego Windowsa, bo nie mamy szybkiego łącza internetowego (tylko modemowe).
              wgrany OpenOffice 1.1 muli się niemiłosiernie! (Word97 to przy nim rakieta!)
              • Gość: raul Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 21:00
                A może spróbować AbiWord'a?
                Jest po polsku.
                "Waży" 5MB (z dodatkami 8MB).
                • kell99 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 28.04.06, 21:28
                  raul napisał(a):

> A może spróbować AbiWord'a?
                  > Jest po polsku.
                  > "Waży" 5MB (z dodatkami 8MB).

Abi jest super, tylko daleko mu do funkcjonalnosci OOffice. Jako prosty edytor
                  tekstu sprawdza sie jednak znakomicie.
                  Trzeba trzymac kciuki za sukcesywne wdrazanie otwartego formatu dokumentow
                  (ODF) bo wyeliminuje to bledy w konwersji (odczycie/zapisie) dokumentow.
                  W koncu ODF jest w zasadzie w interesie wszystkich (procz microsoftu;)
    • Gość: sahib Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.04.06, 22:27
      Używam Win98SE. Zainstalowałem OpenOffice by go przetestować i działał bez żadnych problemów. Fakt ładował się dużo wolniej niż Microsoft Office.
      • kell99 Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 28.04.06, 22:29
        sahib napisał(a):

> Używam Win98SE. Zainstalowałem OpenOffice by go przetestować i działał bez
        > żadnych problemów. Fakt ładował się dużo wolniej niż Microsoft Office.

Poprawne zdanie powinno brzmiec "nie ladowal sie przy starcie systemu" ;)
    • mrug Z trochę innej beczki... 28.04.06, 22:50
      Czy OpenOffice wszystkim chodzi tak wolno? Konkretnie chodzi mi o moment
      uruchomiania. Na paru komputerach już tak było...
    • Gość: Bart Re: OpenOffice 2.0.2 i Win 98 IP: *.mnc.pl 28.04.06, 23:40
      U mnie działa, trochę długo się ładuje w porównaniu z <tu niewyraźne pismo>.

Komp. 700MHz, 288MB RAMu, zasilacz 400W, biała obudowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka