Dodaj do ulubionych

Zablokowanie dostępu do plików

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.06, 12:41
Jako 'administrator' komputera (niezły admin ze mnie) przez przypadek sam
sobie zablokowałem dostęp do folderu (brawo!). nie mam do niego dostępu jako
własciciel, ani jako zalogowany ADMIN w trybie awaryjnym.
da sie do tego jakos dostac?
cy pozostaje re-install winXP?
Obserwuj wątek
    • Gość: LOVER Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.toya.net.pl 06.05.06, 16:27
      reinstalka też Ci wiele nie pomoże bo i tak nie będziesz miał dostępu do tych plików
      • Gość: m Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.06, 16:31
        no jak? format tez nie?
        • Gość: LOVER Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.toya.net.pl 06.05.06, 16:35
          system będzie Ci działał ale jeśli zablokowałeś jakiś folder to do jego
          zawartości już się nie dostaniesz możesz go conajwyżej skasować przy formacie
          • Gość: m Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.06, 16:51
            no to chyba kazdemu moze sie zdarzyc pomylka. o jedno pole za duzo zaznaczylem.
            to co? ja jako admin we wlasnej osobie juz nic nie moge z tym zrobic?
            • bogumil.pason Re: Zablokowanie dostępu do plików 06.05.06, 18:04
              jak albo czym zablokowałeś ?
              • Gość: m Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.06, 18:31
                No poprzez WinXP, odebralem uprawnienia dostepu saemu administratorowi chyba :/
    • thunderx Re: Zablokowanie dostępu do plików 06.05.06, 20:03
      Administrator moze wszystko zablokowac, jak rowniez i odblokowac, tylko trzeba wiedziec jak.

W Internet Explorer wejdz w zakladke Narzedzia/opcje folderow/widok i odznacz opcje "uzyj prostego udostepniania plikow i folderow" Od teraz jak klikniesz na zablokowanym katalogu lub pliku prawym przyciskiem myszki, bedziesz mial mozliwosc przydzielic sobie uprawnienia, mimo iz ich nie masz, ale tak jak mowilem administrator moze rowniez samemu siebie przydzielac uprawnienia wcale ich nie majac.

Dalej sprawa chyba jest juz oczywista :) jak bedziesz miec jeszcze problem z tym to napisz jeszcze raz :)
    • thunderx Re: Zablokowanie dostępu do plików 06.05.06, 20:12
      domyslam sie ze dodatkowo wykasowales wszystkich uzytkownikow i administratora z okna wyboru, tak wiec

1. klikamy prawym przyciskiem myszki na pliku, dajemy zabezpiecznia
      2. Teraz dajesz dodaj
      3. w polu gdzie mozesz wprowadzic nazwe obiektu dajesz nazwe jaka masz w komputerze (konto administratora) Instalujac win podajesz swoja nazwe, przykladowo byla to nazwa Jarek (jest to twoje konto). Wpisujesz ta nazwe w tym polu i dajesz ok, nastepnie przydzielasz sobie uprawnienia i gotowe :) Przypominam ze twoje konto musi byc kontem administratora czyli nasza nazwa "Jarek" Jesli wpisales administrator to wpisujesz w to pole administrator
      • Gość: M Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.06, 10:40
        ale to chyba nie jest takie proste, gdyz:

1. ja mialem ODZAZNACZONA opcje "prostego udostepniania plikow" i wlasnie w
        polu zabezpieczenia dla wszystkich uzytkownikow zaznaczylem "odmow"
        2. w tej chwili jak wchodze na zakladke zabezpieczenia to wyskakuje ze nie mam
        uprawnien do modyfikowania tych ustawien, czyli nie moge dodawac zadnych
        uzytkownikow itp.
        • Gość: M Re: Zablokowanie dostępu do plików IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.06, 10:48
          Ok :) Udalo mi sie :)
          • thunderx Re: Zablokowanie dostępu do plików 07.05.06, 13:51
            Zeby moc cokolwiek modyfikowac, musisz byc na koncie administratora. Ciesze sie ze udalo mi sie tobie pomoc :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka