Dodaj do ulubionych

Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszkodzic?

11.05.06, 15:33
Pora umyc monitor w moim laptopie (Toshiba). Przejrzalam forum i okazalo sie,
ze jedni mowia: czysc woda, nie uzywaj zadnych wynalazkow. Inni: byle nie
woda, robia sie zacieki. Jeszcze inni czyszcza woda z Ldwikiem lub plynem do
mycia szyb (??)

To jak w koncu? Boje sie, ze facet w sklepie mi wcisnie byle co, a potem bede
plakac nad uszkodzonym monitorem. A do tego Toshiby podobno podatne na
uszkodzenia. A w dodatku mam monitor blyszczacy.

Poradzicie? Macie jakies zle doswiadczenia ze srodkami czyszczacymi? A moze
jakies dobre?

Z gory dziekuje.

Moze to:

Jestem przeciw!
Ostrzezenie
Obserwuj wątek
    • pliszka79 Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko 11.05.06, 15:39
      MOze to
      www.e5-shop.de/modules.php?op=modload&name=eShop&file=index&req=itemview&IID=338&KID=2006051114581280.108.124.144
      lub to?
      www.e5-shop.de/modules.php?op=modload&name=eShop&file=index&req=itemview&IID=350&KID=2006051114581280.108.124.144
      • Gość: Janusz Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:49
        Uważaj z tymi piankami !
        Ja taką specjalną pianką do ekranów LCD rozpuściłem powłokę na ekranie i
        zostały mi na niej tęczowe plamy.
        Usunąć jej całkiem nie daje się a te tęczowe palmy denerwują i są w dodatku
        matowe na brzegach.
        Ta plamy nie powstały tak od razu tylko dopiero po 5-7 czyszczeniu.
        Nic wcześniej nie było widać.
        Ekran ładnie lśnił i dopiero po tym ostatnim piankowaniu pokazały się te plamy.
        • m.gregor Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko 11.05.06, 17:41
          Zapewne kolega psiknal pianka bezposrednio na matryce i zanim zebral sie do kupy
          ze szmatka to pianka zdazyla juz troche podzialac na matryce...
          • Gość: Beatka Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:35
            m.gregor napisał:

> Zapewne kolega psiknal pianka bezposrednio na matryce

A to można psikać na ekran bez matrycy ???
            • Gość: werty Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.31.radom.pilicka.pl 11.05.06, 18:47
              z czytaniem nieźle, gorzej ze zrozumieniem.
              • Gość: Beatka Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:17
                Gość portalu: werty napisał(a):

> z czytaniem nieźle, gorzej ze zrozumieniem.

A co tu rozumieć ?

Przecież jest napisane:

[...kolega psiknal pianka bezposrednio na matryce...]

to się pytam życzliwie, czy można psikać NIE bezpośrednio ?

Też bym tak chciała napsikać pianki NIE bezpośrednio na matrycę tylko na ekran !
                Jak to się psika na ekran ale nie na matrycę ?

To zdanie też rozumię jak trzeba:

m.gregor napisał:

> i zanim zebral sie do kupy
                ze szmatka to pianka zdazyla juz troche podzialac na matryce

Oczywiście, że jak ja psikam pianką to najpierw napsikam na ekran pianki a
                potem idę do sklepu po szmatki do wycierania i trwa to kilka godzin - wy tak
                nie robicie ? :)
    • Gość: Ludwiczek Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:38
      pliszka79 napisała:

> A do tego Toshiby podobno podatne na uszkodzenia. A w dodatku mam monitor
      blyszczacy.

WSZYSTKIE monitory są podatne na uszkodzenia nawet te kineskopowe !

A uszkodzeniu ulega...powierzchnia ekranu, czyli powłoka antyrefleksyjna -
      którą mają WSZYSTKIE monitory na świecie.

To ta powłoka ulega uszkodzeniu i jest to awaria nie do naprawienia !

Co do samego czyszczenia to osobiście nie polecam ŻADNYCH "specjalnych środków
      do czyszczenia monitorów" !

Producenci LCD sami zresztą radzą, żeby używać w razie potrzeby
      tylko....czystej wody i delikatnych szmatek.

Sam używam tylko kilku kropli...szamponu do włosów (taki bez odżywek !) lub
      Ludwika.

• bigos.pyskos Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko 11.05.06, 17:13
      Najlepiej przy wylaczonym laptopie. Troche plynu do mycia szyb nie wymagajacego
      splukiwania (najlepiej nie na bazie amoniaku, ale niekoniecznie) na miekki
      papierowy recznik - wilgotnym recznikiem delikatnie przetrzec ekran, poczekac
      az wyschnie, wlaczyc i uzywac.

Robie tak od lat i nic zlego sie nie stalo.

Wody (i bazowanych na niej srodkow) zdecydowanie nie nie polecam, specjalne
      szmatki/cuda ze sklepow komputerowych - jesli zrobione przez renomowane firmy,
      to mozna, ale nie widze roznicy z moja metoda, a sporo kosztuja.

Najwazniejsze zebys nie zalewal ekranu bezposrednio, nie tarl mocno i nie
      czyscil codziennie, bo obrazki wyblakna ;-)

Pozdrowienia,
      • pliszka79 Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko 12.05.06, 14:47
        Naprawde mozna plynem do mycia szyb? I nie uszkodzi to powloki?
        A wynalazki i woda moga zaszkodzic? Kurcze, najchetniej w ogole bym nie myla,
        ale jest juz tak upaprany - paluchy i odpryski z jablka....:(
        • bigos.pyskos Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko 12.05.06, 18:01
          No jesli tak upaprany to inna sprawa. Proponuje pod prysznic (Ty z laptopem),
          szczotka ryzowa, mydlo Bialy Jelen i duuuzo zimnej wody. Jak nie laptopowi to
          Tobie sie na pewno przyda.

Dodatkowe instrukcje tylko za uprzednim zaliczeniem pocztowym ;-)
          • Gość: Mydełko FA Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 10:39
            bigos.pyskos napisał:

> szczotka ryzowa, mydlo Bialy Jelen

Ech !!!
            Aż mi miło się zrobilo na wspomnienie tych dziewcząt erotycznie pachących
            krezolem z mydła Biały Jeleń ! ;D

A potem nastały czasy mydełka FA i krezol poszedł do dezynfekcji kibli. :(
    • Gość: Mariner4 Mam piątego laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:16
      Kup sobie pędzel kosmetyczny, miękki i gruby z naturalnego włosia.
      Odkurz monitor na sucho. Jeżeli ekran jest mało zapluty to
      Miękką, wielokrotnie spraną szmatkę, a jak nie ma to od zony biorę waciki
      kosmetyczne. Zmoczyć to w wodzie destylowanej i przetrzeć ekran, tak długo aż
      nie będzie smug.
      Jeżeli jest mocno opluty, np w wyniku kaszlu, to zrobić delikatny rozwór Ludwika
      i to samo co powyżej. Na koniec uzyć szmatki tylko z wodą.
      Nie używam żadnych "patentów" i zawsz mam ekran OK.
      M.
    • Gość: KlinikaPC.pl Re: Srodki czyszczace do monioraLCD moga go uszko IP: 217.153.152.* 12.05.06, 16:57
      Na ekranach laptopów jest sepcjalna powłoka. Najlepiej czyscić ekran
      specjalnymi sciereczkami i używać do nich płyn np firmy AF do ekranów TFT.

Do laptopów ciekawym rozwiaznaiem sa ściereczki SCREEN CLEAN DUO firmy AF.
      Jest to saszetka gdzie są szczelnie zamknięte 2 ściereczki. Jedna nasączona
      druga sucha. Idealnie mieści się w torbie do laptopa i zajmuje mało miejsca.
      Koszt kompletu 10 sztuk to około 19-20 zł brutto, bądź przy zakupie na sztuki
      2,00 zł za sztukę.

Pozdrawiamy

Sklep Internetowy KlinikaPC.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka