Gość: arek IP: *.centrume.krakow.pl 26.01.03, 20:50 XP, 98 czy 2000? Chciałbym, byście konkretnie doradzili i uzasadnili który z tych trzech i dlaczego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ceti Re: który system lepszy?... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.03, 22:54 A pokręć się trochę po forum, z wyszukiwarki skorzystaj... To pytanie pojawia sie tutaj średnio co dwa dni. Jak się troszkę zmobilizujesz - znajdziesz odpowiedź. Link Zgłoś
Gość: marekggg Re: który system lepszy?... IP: *.acn.waw.pl 26.01.03, 23:13 zalezy od tego co bedziesz na tym komputerze robil. Link Zgłoś
jacek19 Re: który system lepszy?... 27.01.03, 10:11 cze:)) 98 - do gier i ogólnie dośc dobrze chodzi i w miare szybko:P Zawiesza się:((( 2000 - Nastepca NT 4, rzadko sie wiesza, dobrze chodzi ale ma duze wymagania odnoscie pamieci ram:(((( Polecam do pracy w sieci i w domku jesli chcesz miec w miare stabilny systemik. XP - NT 5.1 lepsza wersja 2000, i najładniej wyglada ze wszystkich systemow z serii Windows.. Duza liczba sterownikow kilka wersji systemu miedzy innymi dla domu: wersja Home Edition i dla biznesu Proffesional wiecej info o xp na www.winxp.com.pl O 98 i 2000 tez mozesz sie sporo dowiedziec chodzby na stronach Microsoftu adres chyba znasz albo szukaj na www.google.com :))) lub grupy dyskusyjne:D Link Zgłoś
Gość: zz Re: który system lepszy?... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.01.03, 17:06 jacek19 napisał: > cze:)) > 98 - do gier i ogólnie dośc dobrze chodzi i w miare szybko:P Zawiesza się:((( > 2000 - Nastepca NT 4, rzadko sie wiesza, dobrze chodzi ale ma duze wymagania > odnoscie pamieci ram:(((( Polecam do pracy w sieci i w domku jesli chcesz miec > w miare stabilny systemik. > XP - NT 5.1 lepsza wersja 2000, i najładniej wyglada ze wszystkich systemow z > serii Windows.. Duza liczba sterownikow kilka wersji systemu miedzy innymi dla > domu: wersja Home Edition i dla biznesu Proffesional wiecej info o xp na > www.winxp.com.pl > > O 98 i 2000 tez mozesz sie sporo dowiedziec chodzby na stronach Microsoftu > adres chyba znasz albo szukaj na www.google.com :))) lub grupy dyskusyjne:D pamietaj że jak masz LAN zawsze najłatwiej włamać się do windows 98 bo ma najwoięcej dziur a trudniej włamać się do windows xp chyba najbezpieczniejszy jest windows 2000 na systemie plików NTFS zamiast Fat32. Link Zgłoś
Gość: mundek Re: który system lepszy?... IP: 217.97.140.* 28.01.03, 23:07 > pamietaj że jak masz LAN zawsze najłatwiej włamać się do windows 98 bo ma > najwoięcej dziur a trudniej włamać się do windows xp chyba najbezpieczniejszy > jest windows 2000 na systemie plików NTFS zamiast Fat32. Jak juz kiedys pisalem, takie bajki o bezpiecznym xp to dzieciom opowiadaj, dziur jest moze mniej ale za to wiecej szpiegowskich wtyczek dolozonych (np: mozesz sie zapytac panow od M$ jakie ostatnio filmy ogladales albo co sluchalec na MEDIA PLAYERZE ) chyba ze sie zainstaluje tzw antyspy troche po tym zabiegu to juz lepiej wyglada. Poza tym jak dla poczatkujacego to nie polecalbym xp a raczej do nauki lepszy bylby 98 lub nawet 95 szybciej sie go reinstaluje po nauce :P Link Zgłoś
chmchm Re: który system lepszy?... 29.01.03, 18:01 a co z ME ?? instaluje się łatwiej niż 98 i sprawia mniej problemów - o ile nie zacznie padać definitywnie;)(przynajmniej w pzrypadku 3 kompów z którymi miałem "przyjemność"). za to win 2000 ma ładnie rozbudowane info o stanie systemu, błedach itp. jednak gierce to nie wszystkie na nim pójdą. a xp nie znam w ogóle:( - kolega chciał się pochwalić nowyn sprzetem z xp..ale przy starcie zwisnął , więc podziękowałem za pokaz hyhy. ps. czy ktoś wie dlaczego pod win 2000 wskażnik myszy zamienia sie na textowy zamiast na precyzyjnego wyboru?, a pod win me jest ok. - trzeba załadować jakieś dodatkowe obrazki wskaźników? czy inne dziadostwo???? Link Zgłoś
cin_ek Re: który system lepszy?... 30.01.03, 22:23 czesc osobiscie myśle że xp bo żadko sie zawiesza duzo gierek dziala i ma fajnie wszystko zrobione windowsa 2000 wogle nie znam i nic o nim Ci nie powiem a 98 tez nie jest zły tylko częściej sie zawiesza narka Link Zgłoś
Gość: Goga Re: smutna opowiesc IP: *.oc.oc.cox.net 31.01.03, 08:43 Prosze ze mna lagodnie, bo sie nie znam i od razu mowie. Po krotkich mekach moj windows98 zostal unicestwiony. Zdaniem fachmana zostal wyjatkowo perfidnie zaatakowany przez wirusa, mimo zainstalowanej najnowszej wersji Nortona no i byl mus. Coz... Niestety, fachowiec ten wywalajac rzeczonego Windowsa 98 nie upewnil sie, czy mam w szufladzie skopiowana wersje. Nie mialam, bo kupujac compaqa i Win98 juz byl zaintalowany, w sklepie nie dawali kopii Win98 na cd, a ja nie bylam uprzedzona o takiej potrzebie. (Teraz bede wiedziec, ale troche za pozno.) Fachowiec wmontowal mi Win2000, kazal sie za to b.chwalic i wyjechal w nieznane. No i co my widzimy? Brak dzwieku-to raz. Linki nie chodza, a przynajmniej spora ich czesc - to dwa. Tesknie za ogladaniem TV Polonia, bo sie niepotrzebnie wdrozylam, no i uzaleznienie nastapilo. Tak jak ten latarnik. - To trzy. Acha, bo ja daleko. Czy zdalny instruktarz bylby mozliwy? Jesli tak, to bym sie b.cieszyla. Bo ja pojetna jestem, tylko trzeba do mnie mowic powoli, wyraznie i bez wyrazow trudnych (technicznych) ucalowywuje wszystkich komputerowo uswiadomionych i czekam odzewu Link Zgłoś
stratoos Re: smutna opowiesc 31.01.03, 11:02 Gość portalu: Goga napisał(a): > > Po krotkich mekach moj windows98 zostal unicestwiony. Zdaniem fachmana zostal > wyjatkowo perfidnie zaatakowany przez wirusa, mimo zainstalowanej najnowszej > wersji Nortona no i byl mus. Coz... to mozliwe, choc bardziej prawdopodne byla nieaktualna baza wirusow lub zla konfiguracja. Nie mowie, ze NAV jest najlepszy, jednak dosc skutecznie blokuje wirusy. > Niestety, fachowiec ten wywalajac rzeczonego Windowsa 98 nie upewnil sie, czy > mam w szufladzie skopiowana wersje. > Nie mialam, bo kupujac compaqa i Win98 juz byl zaintalowany, w sklepie nie > dawali kopii Win98 na cd, a ja nie bylam uprzedzona o takiej potrzebie. (Teraz > bede wiedziec, ale troche za pozno.) > Fachowiec wmontowal mi Win2000, kazal sie za to b.chwalic i wyjechal w nieznane marny z niego "fachowiec" > > No i co my widzimy? > Brak dzwieku-to raz. zle lub wogole nie zainstalowal k. dzwiekowej > Linki nie chodza, a przynajmniej spora ich czesc - to dwa. nie wiem o co chodzi z tymi linkami > Tesknie za ogladaniem TV Polonia, bo sie niepotrzebnie wdrozylam, no i > uzaleznienie nastapilo. Tak jak ten latarnik. - To trzy. ??? pewnie nie zainstalowal rowniez tunera ;) > Czy zdalny instruktarz bylby mozliwy? > Jesli tak, to bym sie b.cieszyla. Bo ja pojetna jestem, tylko trzeba do mnie > mowic powoli, wyraznie i bez wyrazow trudnych (technicznych) hmmmm... to chyba zalezy od cierpliwosci ;) Na poczatek szukaj na googlu. Znajdziesz tam naprawde mase przeroznych informacji, poradnikow, instrukcji itp. Link Zgłoś
Gość: Goga Re: smutna opowiesc IP: *.oc.oc.cox.net 31.01.03, 18:08 Dziekuje. Nawet dobra diagnoza sie liczy. Wiem odtad, ze to moze byc brak karty dzwiekowej i brak tunera. Ale nie wiem, co to NAV, no i jest mi wstyd. A w ogole to co ja tu robie miedzy tyloma madralami? No to przepraszam bardzo. Fachowiec jest rosyjskim fizykiem, ale tragedia odbywa sie w scenerii angielskojezycznej. Bedzie w sobote. Czyli juz jutro. Pozdrawiam rowniez. Link Zgłoś
stratoos Re: który system lepszy?... 31.01.03, 09:26 ludzie o czym wy wogole piszecie ? Przeczytalem tylko jeden post, ktory byl na temat - autor stwierdzil, ze w zaleznosci do czego bedzie uzywany komp. Mozna jeszcze dodac, ze w zaleznosci od wiedzy uzytkownika, ale to juz moje zdanie. Kazdy przytacza tu w kilku linijkach opisy trzech roznych systemow. Po prostu genialnie. Do tego mozna przeczytac, eeeeee, mi sie raz zawiesil w2k wiec on jest do kitu. Albo cos w stylu: na w2k nie chodza gry a 98 jest stworzony do gier. A najlepsze sa oceny systemu dzialajacego na jakims innym kompie, np. u kolegi ;) Windows jest ogolnie dosc prostym systemem ale trzeba wiedziec co sie chce robic i jak to zrobic. Nieprawidlowa konfiguracja sterownikow, bledy w konfigurcji systemu nie przekreslja systemu a jedynie swiadcza o uzytkowniku. Link Zgłoś
Gość: wiwa Re: który system lepszy?... IP: *.nyc.rr.com 31.01.03, 19:10 Zupelnie sie z tym zgadzam. Kazdy system ma swoje wady i zalety, tylko trzeba wiedziec jak to wykorzystac. Dla przecietnego uzytkownika, z moich domowych doswiadczen, najlepszy jest zdecydowanie XP. Wiekszosc gier chodzi, reszta tez, wiec moja 12-to letnia corka nie ma z tym systemem najmniejszego problemu. Nie miala tez problemu z 2000, ale wiekzosc jej gier i programow nie chciala chodzic. Do XP koputer musi byc dosc nowoczesny, lub upgraded. Problemy moga byc z kartami (brak driver'ow), lub po prostu za malo pamieci. Link Zgłoś