Dodaj do ulubionych

Bezprzewodowy Ruter

30.06.06, 20:29
Więc będę miał kupiony zaniedługo drugi komputer , ktory bedzie stał w innym pokoju i chce miec w nim koniecznie internet, wiec moje pytanie dotyczy rutera bezprzewodowego:
1. ile mniejwiecej kosztuje taki ruter (taki zeby rozdzielic neta 512 na dwa) + karta sieciowa z odbiornikiem ?

2. Czy musza byc dwie karty karty sieciowe czy wystarczy jedna , jezeli pierwszy komp znajduje sie przy modemie i bedzie mozliwosc polaczenia go po przez kabel sieciowy z ruterem?

3. Mam niestety wrednego sąsiada , mozna nawet powiedziec ze złodziej bo podłacza sie pod kablowki itd, oststanio mi neta podcioł i cham myslał ze nie zauwaze ze mi net wolo chodzi :/ Wiec głupi on nie jest i czy mozna jakos zaszyfrowac , na haslo czy cos , tak by te dane wysylae mogl kozystac tylko moj drugi komputer?

4. I jak mozecie to polećcie mi jakis ruter najlepiej z tej stronki : www.gral.pl

Z góry THX ! :-)
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 21:44
      Zacznijmy od tego, ze jezeli masz komputer stacjonarny to lepiej od razu
      zdecydowac sie na polaczenie kablem sieciowym. Dlaczego? Takie polaczenie jest
      bez porownania stabilniejsze (wifi jest humorzaste, czesto w xp polaczenie z
      niewiadomego powodu nie moze byc nawiazane, ale jest gubione, gdy jest gesto od
      sieci moga nastepowac konflikty kanalow) i bezpieczniejsze (musisz poswiecic
      sporo uwagi na konfiguracje, a nawet i WPA nie jest w pelni bezpieczne).

Jezeli jednak chcesz to kup jak najtanszy router i karte sieciowa (pci, nie usb)
      tej samej firmy (np dlink di-524 jest ok, ma firewall i sporo mozliwosci
      konfiguracji). Koniecznie jednak uwazaj na karte, bo pomagalem juz komus
      poprawiac taka kombinacje i konczylo sie tak, ze magicznie komputer tracil
      lacznosc z routerem (odleglosc raptem < 10m). Skonczylo sie na przewodzie
      sieciowy, dziurze w scianie i stabilnie dzialajaca siecia;)

Pomysl wiec czy warto bawic sie w wifi. Router jest ok takze z wylaczonym wifi,
      tak na przyszlosc;)
      • grzehuu Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:03
        Domyslam sie ze kablowy ruter bedzie lepszy ale zbytnio nie ma mozliwosci przyprowadzenia przez jeden pokoj do drugiego przez przedpokoj , niby mozna bylo by prowadzic górą ale znajduja się szafwki :/ Jeszcze pomysle ale dzieki za rade , byslalem ze to bardziej rózowo wyglada :)
      • grzehuu Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:08
        A własnie , jezeli kupie ten z ruter kablowy to nie bede umiał tych koncuwek założyć :) No chyba ze mi w sklepie założa no ale teraz jak go przez dziurki w scianie przeloze :) :D
        • kell99 Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:15
          Nie ma problemu. Router wifi jest tez routerem "kablowym" tzn ma najczesciej 4
          wyjscia do ktorych mozesz podlaczyc 4 komputery + antene wifi.
          Mozesz sprobowac z wifi, szczegolnie gdy 2gi komputer nie bedzie uzywany przez
          osobe wymagajaca stabilnego polaczenia. Roznica taka, ze karta wifi to wydatek
          ok ~100zl a dlugi kabel sieciowy (mozesz kupic gotowca z wtyczkami przeciez)
          kosztuje sporo mniej.

Dlatego tez mozesz sprobowac z wifi, ew w razie problemow przerzucic sie na
          kabel. Powodzenia!
          • grzehuu Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:30
            A co ja mam rozumiec przez stabilne łącze ? Że będę grał przez neta i nagle mi net sie wyłaczy ? Bo odleglosc kompow byla by mniejwiecej 10 metrow. A te łacze 512 , bedzie rozdzielone na rowne 256 ( nie liczac jakis tam odchyłków)?
            • kell99 Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:34
              Hmm, nie. Lacze bedzie dzielone na zasadzie kto pierwszy ten lepszy;) Czyli obie
              osoby beda miec 512k do wykorzystania.
              Laczysz wszystko na zasadzie: dsl -> router -> komputer. Innym wyjsciem jest
              rezygnacja z routera i rozdzielanie wszystkiego na komputerze (imho
              nieoplacalne, bo koszt 2ch kart wifi to prawie tyle co router + wifi a wtedy
              komputer z modemem musi byc wlaczony non stop).

Ciezko mi powiedziec jak bedzie w praktyce wygladac wifi u ciebie. Moze byc
              super, moze byc tak (wkurzajace), ze wifi potrafi na chwile "znikac".
              • grzehuu Re: Bezprzewodowy Ruter 30.06.06, 22:46
                jak to nie bedzie dzielone :/ mi powiedzieli ze switch nie podzieli łacza na dwa ze bedzie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy ale ze ruter rozdzieli , a pozatym kumpel ma rutera i ma z wojkiem na pol neta , no chyba ze jest jeden komp wlaczony to cala predkosci idzie na jeden komp
                • grzehuu Re: Bezprzewodowy Ruter 01.07.06, 14:48
                  to jak z tym wkoncu jest ? :)
                • hanatol Re: Bezprzewodowy Ruter 01.07.06, 15:49
                  Router podzieli łącze. Przedmówcy chodziło chyba o to, że niekoniecznie po równo.

Tzn. kiedy na jednym kompie będziesz coś ściągał z to na drugim będzie
                  wolniejszy transfer (ale to chyba naturalne).
                  • kell99 Re: Bezprzewodowy Ruter 01.07.06, 20:56
                    router z QoS podzieli lacze tak jak powinien i zadba by zaden komputer
                    podlaczony do routera nie zapychal calego lacza. jednak nie dziala to
                    najczesciej na zasadzie podlaczenia routera, ale jego poprawnej konfiguracji.
                    pytanie, czy warto wydawac wiecej na zaawansowany router dla 2ch komputerow i
                    512k lacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka