Dodaj do ulubionych

Dziwne wieszanie sie..... POMOCY

08.02.03, 13:45
Kochani,

Zmienilem wlasnie komputer na AMD Athlon XP 2000+ na płycie głównej ECS z
karta graficzna Radeon 9000. Jedyne co nie zmienilem to RAM - zostal stary
DIMM 128MB. Uzywam WinXP. Wszystko dziala super, ale niestety nie wiem
dlaczego, ale przy graniu w NHL 2002, FIFA 2002 i NFS 6 po jakims czasie (2
tercja w NHL, 2 polowa w Fifa, 2-3 wyscig w NFS) komputer sie wiesza i
jedynce co mozna zrobic to zrestartowac co z palca. Czy ktos z Was ma idee
dlaczego tak sie dzieje??? Jak zlikwidowac ten problem??

Serdecznie pozdrawiam,

Lukas2000
lkraw@plusnet.pl
Obserwuj wątek
    • tibo Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 17:42
      Jak kupisz nowa pamięć DDR to problem na pewno zniknie...
      • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 17:47
        Witam,

Dzieki za szybka odpowiedz. Jesli mozesz wyjasnic dlaczego nastapi zmiana -
        bede wdzieczny. DIMM jest za wolny i zawiesza komputer???? Dlaczego???

LK
      • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 17:49
        tibo napisał:

> Jak kupisz nowa pamięć DDR to problem na pewno zniknie...

problem moze zniknac, ale nie musi. ECS wrecz slynie z tego, ze produkuje niestabilne plyty i ma notorycznie problemy z pamiecia oraz trybem DMA. przede wszystkim wiec nalezy sprawdzic DMA, potem zas mozna sie zastanawiac nad wymiana pamieci. byc moze system nie jest optymalnie skonfigurowany - przejrzyj ustawienia w BIOS'ie. powodzenia ;-)
        • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 17:51
          Na czym ma polegac sprawdzenie DMA i BIOSa?? na co zworcic uwage???

LK
          • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 18:00
            po pierwsze: jezeli twoja plyta jest na chipsecie VIA koniecznie zainstaluij via servie pack - bez tego DMA nie ma prawa prawidlowo dzialac. sprawdz w menedzeze urzadzen-> stacje dyskow -> twoj twardziel -> ustawienia czy jest zakliknieta fiszka DMA (lub czy w ogole jest). jezeli to nie pomoze wejdz w BIOS i sprawdz czy DMA nie jest przypadkiem wylaczone z poziomu BIOS'u... malo prawdopodobne aczkolwiek nie niemozliwe.
            • Gość: rutek Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 18:08
              tez mam od czasu do czasu taki problem. pardon, mialem. system byl
              zoptymalizowany, komponenty markowe (plyta asusa), via4in1 zainstalowane ale
              nic z tego. hangi zdarzaly mi sie miedzi innywi w NFS5 porsche unleashed.
              okazalo sie ze problem jest banalny: XP to nie system do gier (duuuuze problemy
              ze wspieranie kart Rivy (zapomnij o detonatorach), a przede wszystkim bardzo
              kiepsko wspolpracuje (albo lepiej nie wspolpracuje) z direct iksami. presiadz
              sie lepiej na 2000 jest o niebo lepszy.
            • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 18:35
              Heloł,

Okazało się, że:
              -faktycznie w BIOSie S.M.A.R.T był wyłączony - to chyba o to chodzi, prawda??
              -nie ma ustawien DMA w device manager - troche mnie to zszokowalo
              -prawie udalo mi sie przejechac 5 okrazen w NFS6, ale tez sie zawiesil :(
              -dziwne, prawda???? Cos moze jest i w grach, bo wiesza sie tylko podczas
              grania - przy "normalnych" aplikacjach wszystko jest ok.

Czekam na dalsze rady..... :(

LK
              • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 18:44
                No nie - NHL zawiesil sie juz w 1 tercji...... :(((((

Chyba sie zaplacze.......

LK
                • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 19:31
                  jezeli jest lepiej to OK, byc moze problem tkwi(l) i BIOS'ie i w zbyt malej ilosci pamieci. winXP jest systemem bardzo "pamieciozernym", byc moze 128 to zbyt malo... ale moze niekoniecznie warto szalec z wymiana na DDR (zwlaszca na 128), w tym momencie druga kosc 128 DIMM kupisz za grosze (najlepiej pozycz od jakiegos kumpla i prawdz czy pomoze ;)))). a jezeli nie ma w menedzeze nic o DMA, to najprawdopobniej jest OK. mozesz jeszcze wejsc w start -> programy -> akcesoria -> narzedzia sysyemowe -> inf. o systemie -> zasoby sprzetowe -> DMA. nie jestem pewna czy tak samo jest w WinXP. pozdr
                  • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 19:39
                    Wielkie dzieki za pomoc!!!

Faktycznie jest informacja w "Informacja o systemie", ale nic sie nie da
                    zmienic - po prostu jest napisane, ze "Kanał 4" "DMA" "OK" - nic sie chyba nie
                    da zmienic.

Niby jest lepiej - ale nie do konca bo ciagle sie wiesza..... :(

Pozdrawiam,

LK
                    lkraw@plusnet.pl
                    • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 19:45
                      jezeli DMA dziala to nie w nim (lub nie tylko w nim) tkwi problem... przetestuj kompa, nie masz zadnych konfliktow sprzetowych?? czy pamiec jest w gniezdzie DIMM 1 (chyba ze instrukcja od plyty mowi ze ma byc w DIMM 2)??
    • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 19:36
      jeszzce odpal 3dmark'a... jezeli wyniki beda OK, to problem moze tkwic w niestabilnej plycie (tak swoja droga - nasz athlona... czy byl kupiony w wersji BOX czy OEM?? jezeli OEM to jaki ma wentylator?? wentyletory z BOX'u sa przewaznie niewystarczajace jak na potrzeby athlonow, byc moze procek zbytmio sie grzeje) proponuje zajrzec na download.chip.pl znajdziesz tam sporo programikow testujacych m.in. wydajnosc sysemu, grafiki (wspomniany 3dmark) a taklze programy informujace o temp.procka... nie chce klamac, bo nie jestem pewna jaka jest "bezpieczna" temp. pracy athlona, na sieci z pewnoscia te informacje znajdziesz :)
      • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 19:55
        3DMark juz sie sciaga :)

Mam Athlona kupionego w wersji OEM z, mam nadzieje, wystarczajacym
        wentylatorem (tz. jest na prawde duzy ;) )

Ale czy to mozliwe, ze procesor grzal by sie tylko podczas grania????

Pozdrawiam,

LK
        • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 21:15
          Niestety - nic sie nie udalo polepszyc..... :(

Testy z 3DMark:a nic zlego nie pokazaly i uzyskalem wynik ok. 4500
          ichniejszych punktow.

Zadnych konfliktow systemowych nie ma....

Do diabla, sam juz nie wiem co to jest, a drazni mnie okropnie - i to przy
          wikendzie ;)

Moze macie jeszcze jakis inny pomysl?

Pozdrawiam,

LK
          • Gość: rutek Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 21:51
            testowales moduly DirectX?
            • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 22:58
              A jak mozna je przetestowac??

LK
          • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 22:59
            nie znam sie na grafice i na wydajnosci, ale ostatnio testowalam kompa o podobnej konfiguracji - na plycie ASUS'a i z 256 DDR, ale on uzyskal w 3dmark'u prawie 8000 pktow... nie wierze, ze to tylko kwestia ramu... sproboj podmienic plyte glowna.. ECS z pewnoscia nie jest najstabilniejsza plyta i odpowiednia to gier... mozesz jeszcze sprobowac przeinstalowac DirectX...
    • Gość: Valdy Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 22:11
      S.M.A.R.T nie ma tu nic do rzeczy to tylko program który ma Cię informować czy
      z twardym dyskiem nie dzieje się nic złego. Spróbuj poszukać w XP
      opcji "uruchom system w trybie zgodności z win98".Powodzenia
      • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 08.02.03, 23:08
        Witam,

Dziekuje jeszcze raz za zaangazowanie.

I tak:
        -zgodnosc z Win98 nic nie dala :( Zawiesil sie po 2 minutach :(
        -byc moze to DirectX - to by nawet pasowalo.

Zaraz sprawdze i bede raportowal

Pozdrawiam,

LK
        • Gość: lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.03, 12:02
          Hej,

Niestety DirectX poprawil sytuacje, ale nadal sie wiesza......

Jakies inne propozycje??

Pozdrawiam niedzielnie,

LK
          • Gość: Valdy Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 12:56
            Gość portalu: lkraw napisał(a):

> Hej,
            >
            > Niestety DirectX poprawil sytuacje, ale nadal sie wiesza......
            >
            > Jakies inne propozycje??
            >
            >
            > Pozdrawiam niedzielnie,
            >
            > LK

Nie masz przypadkiem w Biosie ustawionych parametrów CAS, RAS- czasy dostępu do
            pamięci zbyt podkęcone- sprobuj ustawić na domyślne-tzn jeśli masz 2 to zrób na
            3. No i procesor jeśli masz podkręcony spróbuj odkręcić i patrz co się dzieje.
          • aga.pe Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 09.02.03, 14:06
            Gość portalu: lkraw napisał(a):

> Hej,
            >
            > Niestety DirectX poprawil sytuacje, ale nadal sie wiesza......
            >
            > Jakies inne propozycje??
            >
            >
            > Pozdrawiam niedzielnie,
            >
            > LK

tak... juz poponowalam, wymaga to sporo zachodu, ale trzeba wykluczyc te mozliwosc - a mianowicie pozycz od kogos pozadna plyte glowna (a przynajmniej nie ECS ani noname) i zobacz co sie dzieje (nie podobaja mi sie wyniki w 3DMark'u), sproboj rozszerzyc pamiec o druga kosc 128 DIMM, sprawdz czy pamiec jest w banku DIMM 1, jezeli bedziesz pewien ze ze sprzetem jest wszystko OK mozemy myslec dalej, nie ma sensu kombinmowac w systemie ani w BIOS'ie jezeli sprzet jest niestabilny... przy kazdej zmianie rob testy w 3DMark'u, aha, jeszcze a prpos athlonow - one potrzebuja naprawde duuuuuzych wiatraczkow, wiec nie jest wykluczone, ze i tak procek sie zbytnio grzeje (to wlasnie gry go najbardziej obciazaja), sprawdz jaka jest dopuszczalna temp. pracy Twojego procka, na download.chip.pl i z pewnoscia w wieeelu innych miejscach znajdziesz programiki podajace temp. procka i plyty glownej...

rowniez pozdrawiam niedzielnie
            • Gość: lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.03, 14:30
              Niestety nie bardzo mam od kogo pozyczyc plyte. :(

Ostatnie pytanie, bo juz nie mam sily i chyba przestane grac do czasu kupienia
              pamieci DDR - i tak musze kupic i tak.

Sprawdzilem w BIOSie jak to wyglada z CAS i RAS. Niestety nie znam sie na tym
              za dobrze i prosze Was o rade. Jest tak:
              SDR/DDR CAS Latency (SPD*/3T/2T)
              SDR/DDR RAS active time (6T*/7T)
              SDR/DDR RAS prechange time (4T*/3T)

* - w tej chwili zaznaczone.

Czy to jest dobrze zaznaczone?? Co oznaczaja te tajemne skroto-oznaczenia??

Pozdrawiam,

LK
              • lkraw Re: Dziwne wieszanie sie..... POMOCY 09.02.03, 23:32
                Witam ponownie,

Byc moze (choc jeszcze nic nie wiadomo) dalo mi sie rozwiazac problem mojego
                zawieszania sie.

Otoz prawdopodobnie wszystko przez NortonUtilities 2003, ktory chodzil caly
                czas w tle.....

Prawdopodobne?!

Pozdrawiam,

LK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka