Dodaj do ulubionych

iPod nano - problem z baterią?

30.07.06, 14:42
Witam!!
Mam pytanko odnośnie baterii w iPod nano (2GB). Otóż na pudełku i w
instrukcji jest napisane że bateria w tym sprzęcie powinna trzymać do 14
godzin nieprzerwanej pracy. U mnie bateria rozłądowuję sie w ciagu 5-6 dni,
ale iPod używany jest góra 3-4 godziny. Chciałem zapytać czy to normalne?
wiem ze bateria (jak w komach) rozładowuje sie nawet jak iPod nie jest
wyłączony, ale mam wrażenie że to jednak trochę za krótko... Wczoraj np.
ładowąłem go wieczorem, włączyłem dziś rano, pochodził z 15 minut i juz nie
ma jednej kreseczki. Gdy tylko go nabyłem sformatowałem baterie i cały czas
staram się ją rozładowywać do końca i ładować też do końca.
Pozdr!!
Obserwuj wątek
    • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 30.07.06, 15:37
      czyli ile ipod dziala po naladowaniu baterii? z tego co mowiesz, to 5 dni po 3
      godziny to 15h?
      po pierwsze, nie musisz rozladowywac do dna baterii, spokojnie mozesz ladowac
      go kiedy chcesz i ile chcesz. tym bateriom to nie szkodzi, a moze i pomaga.
      po drugie, wyswietlacz baterii w ipodzie pokazuje przyblizony czas dzialania na
      baterii przy obecnym uzyciu pradu, co oznacza, ze nie zawsze jest akuratny.
      znikniecie jednej kreseczki nic nie oznacza powaznego (kiedys pokazywalo mi
      prawie pusta baterie a ipod dzialal 1h)
      po trzecie, sprawdz czas podswietlenia ekranu - im dluzszy, tym bardziej zzera
      baterie.
      po czwarte, zrob porzadny test trwania na baterii.
      po piate, docs.info.apple.com/article.html?artnum=61475
      www.apple.com/batteries/ipods.html
      • de125 Re: iPod nano - problem z baterią? 30.07.06, 16:30
        iPod działa przez ok. 5-6 dni przez 3-4 godziny w sumie. Czyli np. jak używam
        go przez ok godzine dziennie w ciągu 5 dni. Stąd moja obawa że coś może być nie
        tak.. np. discman na baterie "paluszki" chodził dluzej.. :)
        Czas podswietlania mam ustawiony na 5 sekund, mam wlaczona korekcję dzwieku.
        Dzieki za linki! Najlepiej bedzie jak zrobie test tak jak radza na stronie i
        bede mial jasnosc :)
        • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 30.07.06, 21:58
          wylacz korekcje dzwieku. zzera duzo energii.
    • emskien Re: iPod nano - problem z baterią? 31.07.06, 11:37
      Witam,

wg moich praktycznych, kilkumiesięcznych doświadczeń, można ewentualnie uzyskać
      na iPodzie Nano deklarowany przez producenta 14-to godzinny czas odtwarzania w
      maksymalnie energooszczędnych warunkach.

Zrobiłem kiedyś 2 razy następujący test: naładowanie iPoda do pełna, następnie
      ustawienie odtwarzania losowego i bez korekcji dźwięku, po czym pozostawienie
      odtwarzacza samemu sobie (bez klikania i aktywacji podświetlania). Udało mi się
      uzyskać nieco ponad 12 godz.

Ale oczywiście tak otrzymany rezultat to warunki "laboratoryjne". Używając
      mojego iPoda Nano 1GB praktycznie, osiągam maksymalnie połowę deklarowanego
      przez producenta czasu, ale raczej 5-6 niż 7 godzin.

Wniosek: Dane producenta o 14 godzinach można traktować tak jak informacje o
      spalaniu samochodów od producenta ;-). W testach na hamowni to pewnie można
      uzyskać podawane przez nich wartości, ale real-life wygląda to inaczej.
      • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 31.07.06, 12:58
        tak sie sklada, ze kazda firma przedstawia wyniki czasu dzialania na baterii z
        laboratorium. zawsze trzeba przeciez jakos zestandaryzowac pomiar, wiec twoj
        oskarzycielski ton jest nie na miejscu.
        • emskien Re: iPod nano - problem z baterią? 01.08.06, 16:32
          No ale chyba zgodzisz się, że warunki laboratoryjne powinny jak najbardziej
          odpowiadać rzeczywistym, bo normalny użytkownik nie używa urządzenia w laboratorium?

W konkretnym przypadku iPoda Nano
          • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 01.08.06, 18:05
            powtórzę sie: wszyscy producenci podaja czas z warunkow laboratoryjnych.
            Bo co to znaczy normalne uzytkowanie? Dla jednego to bedzie sluchanie na
            ogromnych sluchawkach, dla innego korzystanie z equalizera, inny lubi
            pojedyncze piosenki z roznych playlist i przeskakuje z jednej na druga, inny
            czyta e-ksiazki na podswietleniu, inny oglada wideo, a jeszcze inny urzadza
            pokazy zdjec. I powiedz mi teraz, jakie wg ciebie jest "normalne" uzytkowanie.
            Dla ulatwienia dodam, ze wszystkie wymienione czynnosci wydatnie skracaja czas
            prcay na baterii.

> W konkretnym przypadku iPoda Nano
            • emskien Re: iPod nano - problem z baterią? 02.08.06, 10:23
              Dryfujesz w stronę akademickich dywagacji. Proponuję zrobić ankietę "Jak długo
              Twój iPod Nano wytrzymuje na baterii?". Jeżeli będziesz miał dostatecznie dużą
              liczbę ankietowanych (prawo wielkich liczb), wtedy dowiesz się, jaki jest
              rozziew pomiędzy warunkami laboratoryjnymi a rzeczywistością, i
              • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 02.08.06, 10:58
                > Dryfujesz w stronę akademickich dywagacji.

Byc moze. Ale to tez zarzut?

> Proponuję zrobić ankietę "Jak długo
                > Twój iPod Nano wytrzymuje na baterii?". Jeżeli będziesz miał dostatecznie dużą
                > liczbę ankietowanych (prawo wielkich liczb), wtedy dowiesz się, jaki jest
                > rozziew pomiędzy warunkami laboratoryjnymi a rzeczywistością, i
                • emskien Re: iPod nano - problem z baterią? 02.08.06, 15:33
                  Dobrze, że przywołałeś przykład z bateriami do telefonów komórkowych
                  • michal_ludwik Re: iPod nano - problem z baterią? 02.08.06, 19:50
                    > Problem w naszej dyskusji polega na tym, że Ty uciekasz się do ekstremalnych
                    > porównań typu "a jeden użytkownik może zajechać baterię w 10% czasu
                    > deklarowanego przez producenta, jak będzie cały czas używał podświetlenia
                    > ekranu". Ja próbuję Ci pokazać, że można stworzyć na podstawie dostatecznie
                    > dużej liczby informacji od rzeczywistych użytkowników uśredniony, ale
                    > _rzeczywisty_ profil i na jego podstawie podawać czas działania baterii. Niech
                    > będzie, że przybliżony, ale już znacznie lepiej przybliżony.

Apple, ani Ty, nie możecie oczekwiać, że użytkownicy będą dostarczali
                    informację zwrotną o czasie dzialania baterii. Taka informacja zwrotna będzie
                    na nic, gdyż tu dochodzą problemy natury metodologiczno-statystycznej i
                    niestety prawo wielkich liczb nam w tym nie pomoże, a wręcz zaszkodzi z powodu
                    wiary w jej sile sprawczą. Chodzi o to, że nigdy nie wiesz, od jakiego rodzaju
                    użytkowników otrzymujesz informację zwrotną i zapewne można się spodziewać, że
                    nie zostali do tej grupy użytkowników przypisani losowo. Zglaszac sie moga
                    przeciez ci, ktorzy maja np. zastrzezenia co do pracy baterii, lub są z kolei
                    bardzo zadowoleni przy mniejszym udziale osób niezadowolonych w niniejszej
                    próbie. Żeby móc dokonywać uogólnień należy znać prawdopodobienstwa znalezienia
                    się osób w próbie, znać reguly uogolnien statystycznych, a nie liczyć na prawo
                    wielkich liczb. Dla wiekszego wyjaśnienia dodam, cytujac prof. Antoniego Sulka,
                    ze nie trzeba zjesc calej zupy (prawo wielkich liczb) by wiedziec, jak ona
                    smakuje. Wystarczy dobrze zamieszac i zjesc zupę z chochli.

> I jeszcze nie rozumiem, dlaczego moje porównanie ze zużyciem paliwa przez
                    > samochody jest nie na miejscu. Dlaczego niby? Samochody mają za sobą ładnych
                    > kilkadziesiąt lat historii i wypracowane standardy, natomiast iPod i "wysokie
                    > technologie" do ułamek tego wieku i doświadczeń.

Mam nadzieję, ze sam zauważyles, gdzie dokladnie te porownanie jest nie na
                    miejscu. Sam o nich wlasnie napisales. Od siebie dodam jeszcze, ze samochod
                    uzytkowany zima i latem to niemalze dwa rozne auta - nikt przeciez nie
                    procesuje sie z firma Ford o to, ze zima auto wiecej pali i gorzej hamuje,
                    zupelnie inaczej niz napisano w specyfikacji auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka