Dodaj do ulubionych

urpm Mandriva 2005 → 2006

02.08.06, 17:52
Jak w temacie, czyli jak za pomocą urpm-ów podnieść wersję Mandrivy z 2005 na
2006. Kiedyś widziałam forum, na którym krok po kroku omówiono sposób takiego
"odmładzania" systemu. Dziś niestety nie mogę go odnaleźć. Jeśli ktoś wie jak
to zrobić to bardzo proszę o wskazówki i pomoc.

owca_czarna

Obserwuj wątek
    • bokaj Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 02.08.06, 19:14
      może tutaj coś znajdziesz?...
      forum.mandriva.pl/viewforum.php?f=26&sid=45ba6b932b6ff73da76ef35d71c0e304&PHPSESSID=50702e3e7542a783cc2bb7413003cc18
      • owca_czarna Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 03.08.06, 06:57
        bokaj napisał:

> może tutaj coś znajdziesz?...
        > <a
        href="forum.mandriva.pl/viewforum.php?f=26&sid=45ba6b932b6ff73da76ef35d71c0e304&PHPSESSID=50702e3e7542a783cc2bb7413003cc18"
        target="_blank">forum.mandriva.pl/viewforum.php?f=26&sid=45ba6b932b6ff73da76ef35d71c0e304&PHPSESSID=50702e3e7542a783cc2bb7413003cc18</a>

Przejrzałam i nie ma. Zastanawiam sie, a moze lepiej zainstalować z plytki.
        Ściągnęłam obraz iso

www.pcworld.pl/ftp/linux/programy/878/Mandriva.Linux.CD3.2006.0.html
        i proszę powiedzieć, czym różni się obraz iso od wersji 3 płytkowej? Czy lepiej
        jest system instalować: zgrany jako iso czy jako właśnie z wielu płytek? CZy
        instalując z iso, mogę "uchronić" dysk D z moimi prywatnymi danymi?

pzdr

owca_czarna
        • mrowkolew Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 03.08.06, 19:27
          iso to właśnie jak to fachowo nazywane obraz takiej płytki instalacyjnej (taka
          kopia)-to CD3 to jak sie domyślam właśnie obraz trzeciej płytki instalacyjnej
          (tak samo jak taka kupowana np.z gazetą)-w zasadzie jeśli ktos ma dostęp do
          internetu powinno wystarczyć sciągnąć obraz iso płyty CD1 gdzie sa zwykle
          podstawowe elementy systemu-jadro i biblioteki-gcc,qt itd.potrzebne do
          instalacji reszty-a resztę można dociagnąc potem z internetu
          jesli ściąga sie iso to trzeba też odpowiednio nagrać taką płytkę,są one
          tzw.bootowalne tzn.zmienia się ewentualnie w BIOS aby system był uruchamiany
          (boot) z cdrom a nie conly czy hard disk-jak to różnie w różnych BIOS'ach

wydaje mi sie,że bezpieczniej aktualizowac system właśnie z płytek niż np.
          wykorzystując urpmi-nie wiem czy masz skonfigurowane easyurpmi-wtedy można
          zassac nowsze pakiety z internetu-włącznie z jadrem-tylko problem potem z
          zależnościami-bo mogą sie nie zgadzac wersje różnych programów-tak mi sie działo
          np.jak chciałam jakiś jeden program zainstalowac nowszy np. w ramach
          aktualizacji dotyczących bezpieczeństwa (w rpmdrake aktualizacja systemu to
          jest)-no i z płytek jest szybciej-jeśli sobie zainstalujesz jeszcze KGet który
          przyspiesza sciąganie plików z sieci to i obrazy sciągniesz szybciej

mandrake ma tez opcje aktualizacji systemu z internetu także w ramach instalacji
          systemu-tzn.płytka z poprzednią wersją MDK uruchomiona(ta pierwsza instalacyjna)
          ma opcję oprócz instalacji systemu-aktualizację-i tam chyba była możliwość z
          płyt CD lub bezposrednio z internetu(i tu właśnie kwestia szybkosci łącza,czy
          nie zajęte serwery-a jak urwie się połączenie netowe w trakcie instalacji-to
          rybka:( -trzeba wtedy też wpisac adres serwera z którego ma ściągać
          instalację(to chyba z tzw. cvs jest ściągana instalacja?)

a obrazy instalacyjne najlepiej sciągnać albo prosto ze stron mandrivy-te
          download version-jak masz napęd DVD to ściągnać i wypalić obraz płyty
          instalacyjnej DVD,jak CD-rom to najwygodniej chyba wszystkie 3 płytki instalacyjne

KGet masz raczej w swojej mandrivie na płytkach(o ile pamiętam sciąga też z
          ftpnie tylko http),sciagniete iso wypala się w K3B bez problemu-tylko nie jest
          to w standardowych projektach do wyboru(nie nagraj cd z danymi np.)-chyba 5
          zakładka w menu K3B-tam gdzie jest Kasowanie płytek CD-RW(wielokrotnego
          zapisu)jest też Nagraj iso,po wskazaniu ścieżki do sciągniętegi pliku iso można
          też sprawdzić sobie w K3B md5sum-czy jest dobrze ściągnięty plik iso(suma md5
          powinna być podana też na stronie z której sciąga się obrazy iso-ma być taka
          sama dla pliku który już masz na dysku)-żeby nie marnować płytek
          tu jest opis instalacji z płytek(co jak pamiętam już świetnie masz opanowane,bo
          przecież instalowana poprzednia wersja)
          strefamandrivy.pl/wiki/index.php/Instalacja
          obrazy iso i płytek CD(są 3)lub jedna DVD i z kazdego ftp'a sumy md5 do
          sprawdzenia po ściągnieciu)
          strefamandrivy.pl/strefa/index.php?s=rpm_mirror_search_iso&arch=x86-32&distro=2006+Free+Edition&type=isoftp&szukaj=Wyszukaj+obrazy+iso%21
          lub tu distrowatch.com/table.php?distribution=mandriva
          a tutaj coś im się zepsuło www.linuxiso.org/

ważne też na wszelki wypadek-pliki z /home zwłaszcza te ukryte z . np. .mozilla
          .gg zapisac sobie tzn. zrobić ich kopie np na CD żeby przy omyłkowym kliknięciu
          w czasie instalacji na formatowanie partycji nie stracić potrzebnych
          danych(zresztą nie pamiętam czy nawet jak się wybierze >wykorzystaj istniejace
          partycje,czy nie formatuje ich i tak oprócz swap oczywiście :)-bo przecież musi
          wyczyścić na pewno partycje systemowa zeby zaisntalować na niej nowa wersję systemu
          • domin66 Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 04.08.06, 14:09
            Witam.

Miałem to nieszczęście robić aktualzację Mandrivy 2005 LE na 2006 z płytek cd,
            nie polecam, same problemy, zdublowane wpisy w Lilo itp. Lepiej już zainstalować
            to to od początku - zawsze można skopiować pliki z /home.
            Wogóle to Mandriva 2006 rozczarowała mnie strasznie, działała bardzo
            niestabilnie - może przy innej konfiguracji sprzętowej sprawuje się lepiej.
            Pobyła u mnie ze dwa tygodnie i zainstalowałem Suse.
    • beretelwi Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 04.08.06, 18:30
      Witam
      nigdy nie robie zadnego podnoszenia wersji systemu operacyjnego!!! Po co???
      Wystarczy zarchiwizowac swoje konto i zainstalowac system w nowszej wersji od
      poczatku. Po co sie meczyc? Nie jest wazny system ale ustawienia prywatne i
      prywatne dane!!!! Tu jest istota rzeczy!!! To jest warte ochrony. A reszta nie
      jest istotna!!!
      Pozdrawiam owce_czarna
      • 1oooooo Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 18.10.06, 01:28
        Zgadzam się z przedmówcą, osobna patrycja /Home i po instalowaniu na nowo nowszą
        wersję Linux pozostają ustawienia z programów, hasła itd;
        • owca_czarna Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 18.10.06, 09:47
          1oooooo napisał:

> Zgadzam się z przedmówcą, osobna patrycja /Home i po instalowaniu na nowo nowsz
          > ą
          > wersję Linux pozostają ustawienia z programów, hasła itd;

I tak mam. A upgradowanie systemu chciałam zrobić z ciekawości i dla własnej
          nauki.

A tak przy okazji mam pytanie; czy w przypadku odmłodzenia systemu przy pomocy
          urpm wszystkie zainstalowane programy /inne niż te na partycji z /home/ też
          pozostają?

pozdrawiam

owca_czarna
      • owca_czarna Re: urpm Mandriva 2005 → 2006 18.10.06, 09:41
        beretelwi napisał:

> Witam
        > nigdy nie robie zadnego podnoszenia wersji systemu operacyjnego!!! Po co???
        > Wystarczy zarchiwizowac swoje konto i zainstalowac system w nowszej wersji od
        > poczatku. Po co sie meczyc? Nie jest wazny system ale ustawienia prywatne i
        > prywatne dane!!!! Tu jest istota rzeczy!!! To jest warte ochrony. A reszta nie
        > jest istotna!!!
        > Pozdrawiam owce_czarna

I właśnie za Twoja radą zainstalowałam system od zera. :))))))

Pozdrawiam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka