Dodaj do ulubionych

Starosc nie radosc...

18.02.03, 15:25
Moj staruszek juz nie daje sobie rady... Szkoda. Mam go
od trzech lat i teraz jest dla mnie zdecydowanie za
wolny. Chce kupic cos nowszego, tylko zastanawiam sie
co? Najchetniej jakbym zmiescil sie w 1500 zl. Chodzi
mi tylko o procesor (no i nie wiem, czy wydawac kase na
drozszy Pentium IV, czy moze kupic np Athlona), RAM
(chcialbym miec 1024 MB, tylko nie wiem, czy ma to
sens), grafike (64 MB powinna wystarczyc), no i
oczywiscie plyte glowna (???). Jak ktos ma troche
wolnego czasu i chec, moze dalby mi wskazowki, co
wybrac.

Z gory dzieki.

Kuba.
Obserwuj wątek
    • awass Re: Starosc nie radosc... 18.02.03, 15:47
      cze,

najlepiej dla mnie, ale wiadomo rozne gusta:
      p IV (1.4-1.7) + asus (P4B533E I845E ) + 512 DDR (wiecej nie wykozystasz) +
      grafika zalezy po co, do gier to nie mam pojecia, poprostu sie nie znam, sam
      mam rive nvidii m64 (wymiata pod linem):), ale podobno radeon 9000 ddr (kolo
      300zl) jest oki. w 1500 powinienes sie zmiescic.
      pozdr A
      • alpetrus Re: Starosc nie radosc... 19.02.03, 13:47
        Kiedys rozmawialem z jedym komputerowcem na temat
        procesorow. Zastanawialem sie nad Pentium IV a Athlonem.
        On nie mial watpliwosci: Pentium jest Pentium i nikt tego
        nie zmieni. A wracajac do postu, to podales mi PIV 1.4 -
        1.7 Cyferki na mnie nigdy nie dzialaly, ale czy nie
        lepiej kupic juz PIV 2.0 albo 2.2 A moze nie ma az takiej
        roznicy?
        • Gość: gearbox Re: Starosc nie radosc... IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 14:35
          Konfiguracja silnie zależy od tego, do czego komp ma być używany.

Taktowanie procesora nie przesądza o wydajności całego systemu (dlatego nie
          wydawaj kupy forsy na aktualnie najwyżej taktowany procesor). Stanowczo polecam
          Athlona z DDR zamiast P4. Lepsza wydajność za mniejsze pieniądze, problemów
          żadnych. W przypadku zakupu Athlona zaddbaj tylko o dobór odpowiedniego
          wiatraka, bo wsadzą Ci coś wydające z siebie dźwięki jak ciągnik Ursus i wcale
          niewiele ciszej.

Szybki dysk jest zawsze wskazany, zatem 7200 obr. na ATA 133. Polecam firmy
          Western Digital i IBM. Do nich nigdy nie miałem zastrzeżeń. Pojemność
          oczywiście w miarę potrzeb, jeżeli nie zamierzasz obrabiać video, 40GB załatwia
          sprawę.

Z RAMem nie ma co przesadzać. Na pewno więcej niż 512MB nie jest potrzebne, w
          większości przypadków 256 jest zupełnie wystarczające. RAM się łatwo i tanio
          rozszerza, nie trzeba szarżować.

Karta grafiki zależy od zastosowania maszyny. Dobre połączenie wydajności w 3D
          (gry!) i jakości obrazu oferują Radeony (np. 9000). 64MB na DDR powinno
          wystarczyć, nie bardzo jesteś w stanie ustawić tryb graficzny wymagający więcej
          pamięci (z uwagi na organiczenia monitora, w 1600x1200 dostaniesz z 60Hz i oczy
          Ci wypadną). Trzymaj się z dala od AGPx8, na chwilę obecną to nic nie daje. W
          przypadku Radeonów sugeruję upewnić się, że na płytce jest napis "powered by
          ATI" lub "made by ATI" (oznacza to, że niezależnie od tego, kto kartę firmuje,
          została ona wykonana przez ATI). Innego nie bierz.

Co od płyty - nie wypowiem się prawie wcale, moje doświadczenia w tym względzie
          są dziwaczne (bardzo markowe płyty mi padają, jakieś ECS czy Shuttle sprawują
          się wzorowo). Zwróć tylko uwagę, żeby sprzedawca nie wciskał Ci jakiś bajerów,
          które nie są Ci potrzebne (np. obsługa RAID) albo nie dobrał płyty w ten
          sposób, że obsługuje ona ATA100, a dysk jest ATA133 (co mi się kiedyś zdarzyło).

Silnie wskazana nagrywarka (są już teraz taniutkie), niekoniecznie specjalnie
          szybka, za to z dobrą korekcją błędów (podejrzyj www.cdrinfo.pl). Należy
          pamietać, że nagrywarka jest wykorzystywana głównie do... odczytu.

Co do floppa, to możesz się zastanowić, czy jest Ci w ogóle potrzebny.

Last but not least - naprawdę dobry monitor, bo to jest jedyny element, który
          może Ci zrobić krzywdę (jak dysk będzie powolny, to najwyżej się powkurzasz,
          jak monitor będzie kiepski, to kupisz sobie okulary). Wskazane 100Hz przy
          1024x768, mała plamka. Jeżeli będziesz dużo grał, zastanów się nad kineskopami
          o podwyższanej jasności (na razie chyba tylko w ofercie Philips, Samsung i NEC).
          • Gość: r Re: Starosc nie radosc... IP: *.telia.com 19.02.03, 15:38
            jedz na narty ,wczasy zaszalej a staruszek komp i tak wytrzyma jeszcze 12-18
            miesiecy a wtedy bedzie znowu cos lepszego
    • Gość: cytryniec Re: Starosc nie radosc... IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.02.03, 18:58
      W moim przypadku było tak:
      popytałem się ludzi,gdzie jest dobry sklep komputerowy.Poszedłem tam i
      powiedziałem gosciowi,że chciałbym kupić AMD 1700 + płytę + wiatrak. Dobrał
      wszystko do siebie i komp mi śmiga.Przy wyborze płyty ważne jest,żeby chodziła
      pod SD133(bo takie chyba jescze masz,a po co wywalać?) i DDR.Kosztowało to
      wszystko 549 PLN.
      Tyle porad laika.
      • alpetrus Re: Starosc nie radosc... 20.02.03, 10:53
        Z tymi nartami, to niezla sprawa. A Sacza jest bardzo
        niedaleko np. na Jaworzyne :-)) A do czego potrzebuje
        kopmuter? Generalnie bawie sie grafika, wiec wszystkie
        operacje w programie zajmuja troche czasu. Nie mowie juz
        o tym, zeby uruchomic np. dwa rozne programy, np. do
        grafiki i edytor HTML w tym samym czasie. Samo przejscie
        z jednego programu do drugiego zajmuje kilkanascie sekund
        :-)) Dlatego pytalem wczesniej o ilosc RAM-u, bo to jest
        chyba tutaj wazne. W kazdym razie dzieki za rady.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka