Dodaj do ulubionych

XWindows - przechwytywanie sesji

07.09.06, 12:07
Pytanie do osob zorientowanych w temacie. Chodzi o mozliwosc i sposob
konfiguracji XWindows lub innego podobnego oprogramowanina na Lunuksa
pozwalajacego na zdalne logowanie w trybie graficznym z mozliwoscia
przechwycenia istniejacej sesji (wlasnej). Nie chodzi mi o wlamanie do systemu
na konto zalogowanego aktualnie uzytkownika, ale o zachowanie podobne do
zdalnego polaczenia w Windows XP: pracuje na komputerze lokalnie, potem
podlaczam sie do niego zdalnie i mam ten sam desktop, te same otwarte okna
programow itp. Jesli ktos wie jak to zrobic, bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Pozdr.
Xant
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: XWindows - przechwytywanie sesji 07.09.06, 15:17
      masz na mysli xwindow i linuksa? cos kiepsko szukales, gnome ma konfigurator VNC
      i mozna wszystko skonfigurowac kilkoma "kliknieciami". do VNC potrzebne jest
      jednak dosyc szybkie lacze (i stale ip albo dynamiczny alias). pod windows
      klientem VNC jest np TightVNC.
      dla wolnych lacz mozna sie pobawic w NX (np FreeNX) - na google tego sa tony
      poradnikow.
      • xant Re: XWindows - przechwytywanie sesji 08.09.06, 11:30
        WIem, że jest VNC ale nie o to mi chodziło. Vnc służy raczej do podgladu pulpitu
        i do normalnej pracy średnio się nadaje. Chodzi mi o podłączenie zdalne do X
        (żaden problem) ale tak, żeby dostać używany niedawno desktop z lokalnego kompa
        (+otwarte okna programów) a to jest coś innego. Do WinXP też można się podłączyć
        przez VNC albo przez Remote Desktop Connection i działa to zupełnie inaczej.
        Potrzebuje tej drugiej możliwości na linuksie. Podejrzewam, że się da, ale nie
        wiem jak :(

Pzdr.
        Xant
        • kell99 Re: XWindows - przechwytywanie sesji 08.09.06, 15:03
          Co masz na mysli przez "dziala inaczej". Przeciez do serwea X da sie polaczyc
          zarowno zdalnie a tez i przez VNC. VNC przechwytuje otwarta juz sesje i pozwala
          normalnie kontynuowac prace. Nie dostrzegam roznic miedzy VNC i np Remote
          Desktop w windows, bo to jest praktycznie TO SAMO, roznica jest tylko i
          wylacznie w implementacji.

kelof.no-ip.org/vnc1.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka