Dodaj do ulubionych

jak zainstalowac ubuntu

07.09.06, 12:55
sciagnełem 700 megowy spakowany plik i nie wiem co dalej
nie jest to obraz płyty - jak mozna zrobic z tego płyte startowa ???
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: jak zainstalowac ubuntu 07.09.06, 15:19
      minasz napisał:

> sciagnełem 700 megowy spakowany plik i nie wiem co dalej
      > nie jest to obraz płyty - jak mozna zrobic z tego płyte startowa ???

rozpakuj plik i bedzie to obraz iso. zreszta sens kompresji plikow iso jest
      zaden. nastepnym razem sciagaj z "oficjalnych" serwerow albo "mirrorow". skad
      wiesz, ze sciagasz ubuntu, a nie lewizne z backdoorami?

jak zainstalowac? uruchamiasz ubuntu z cd/dvd, partycjonujesz dysk, jak wszystko
      pasuje klikasz na ikonke instalacji. swietna sprawa z instalacja ubuntu.
    • hydroxyzine Re: jak zainstalowac ubuntu 07.09.06, 17:58
      Czym jest spakowane iso?
    • ectogamat Re: jak zainstalowac ubuntu 07.09.06, 22:10
      Napisz do mnie to Ci wyślę tłoczoną, orginalną płytkę instalacyjną za darmo :)
      • minasz Re: jak zainstalowac ubuntu 09.09.06, 22:04
        dzieki ale tak bardzo mi nie zalezy:)
        sciagnełem teraz z ubuntu.pl i jest ok tylko ze jak chce nagrac obraz płyty za
        pomoca clone cd wyswietla mi ze jest to obraz płyty dvd a ja mam tylko cd rw :)
        mozna obraz dvd skonwertowac do obrazu cd?
        a moze po prostu czegos nie wiem i pisze jakas głupote
        • mrowkolew Re: jak zainstalowac ubuntu 09.09.06, 22:33
          nie da się raczej na pewno
          jeśli nie masz-zainstaluj sobie np.program KGet przyspieszający ściąganie plików
          musisz dokładnie czytać co ściągasz
          ubuntu.task.gda.pl/ubuntu-releases/6.06/
          tu są linki do płyt cd,powinieneś wybrać desktop jeśli chcesz do domowego
          kompa,i architekturę procesora,jesli nie AMD to wydaje mi się że 386(czemu nie
          ma 586?),no i najnowsze ma wersję 6.06 to chyba taki link powinieneś wkleić
          sobie w KGet
          ubuntu.task.gda.pl/ubuntu-releases/6.06/ubuntu-6.06.1-desktop-i386.iso
          lub jeśli ściągasz przez jakiś "torrentowy" program:
          ubuntu.task.gda.pl/ubuntu-releases/6.06/ubuntu-6.06.1-desktop-i386.iso.torrent
          jak to mówią do trzech razy sztuka ;)
          sprawdziłam w KGet-link aktywny i nawet dość szybki
          • mrowkolew Re: jak zainstalowac ubuntu 09.09.06, 23:18
            sorki,nie zajarzyłam,że Ty na Windows jeszcze jesteś(CloneCD)
            no to na windows też masz taki program bardzo podobny do KGet i chyba starszy
            od niego
            dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=348&t=20
          • minasz Re: jak zainstalowac ubuntu 11.09.06, 19:15
            korzystałem własnie z tego linku przy sciaganiu -kiedy chciałem wypalic płyte
            clon cd pokazał mi ze jest to obraz dvd a nie cd :)
            • mrowkolew Re: jak zainstalowac ubuntu 12.09.06, 21:48
              nie wiem jakie można miec zaufanie do cloneCD,ale wiem że ja np. mam problemy z
              nagraniem do płytki wielosesyjnej rozpoczetej na linux pod K3B a potem w nero
              po windows-nie umie odczytac chyba końca takiej płytki,albo np. wyczyścić w K3B
              płytki RW zapisanej pod Nero w windows
              więc może problem tkwi w rozpoznawaniu plików linuksowych w CloneCD-moze dla
              niego wyglądają na zapis DVD-nie bardzo chce mi się sciągac ten plik iso(juz
              sciągnełam jedo *buntu) żeby sprawdzić pod linux :)
              rozwiązania są dwa,może trzy
              sprawdzić w innym programie do nagrywania płyt
              zapytać na forum ubuntu czy to taki numer że tam gdzie ma być obraz CD jest
              obraz DVD
              ściągnać jeszcze mniejszą dystrybucje linuxa live(może dyskietkową)-byle miała
              program do wypalania płyt dla linuxa-i wtedy zobaczyć co "powie" program
              linuksowy na temat obrazu iso
              wchodziłaby w grę jeszcze moze emulacja linux na windows-wtedy mozna by odpalić
              jakiś "wypalacz" płyt linuksowy albo są programy emulatory napędów CD-na
              których można by chyba odpalić obraz iso(napęd wirtualny)bo Ubuntu jest chyba
              dystrybucją typu live-można ją tylko uruchomić bez instalacji na dysku,lub
              zainstalować na dysku
              minidystrybucje są tutaj (tylko linki do stron dystrybucji nieaktualne,trzeba
              szukac po nazwach w google)
              www.linuxcentrum.com/old/mini.html
              z dokładnym opisem instalacji,ale nie potrafię znaleźć która ma jakieś
              narzędzie do nagrywania płytek lub emulacji napędu-ale jak zainstalujesz jakąś
              mini DOS dystrybucję to chyba można dociągnąć cdrecord i mkisofs,nawet plus
              jakieś gui np. gcombust
              z łatwiejszych i jeszcze aktualnych to chyba Dragonlinux
            • mrowkolew Re: jak zainstalowac ubuntu 16.09.06, 18:20
              niechcący znalazłam to-zdaje się to wiele wyjaśnia i pomaga w wypalaniu płyt z
              iso linuksów pod windowsem-trzeba mieć odpowiedni program(a że nero wypuścili
              też dla linux-rozsądne skoro liczba linuxusers rośnie=zdaje się że powinien być
              coraz bardziej zgodny też i z linux-taki wieloplatformowy program-wtedy nie ma
              chyba takich problemów jak teraz z dopisywaniem lub kasowaniem CD-RW zrobionym
              np.w K3B a potem na windows w Nero i odwrotnie,jak mamy nero na jednym i drugim
              systemie)
              wiki.cdlinux.pl/index.php/Nagrywanie_ISO_na_CD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka