Dodaj do ulubionych

do rodaków po Brexit

16.01.19, 12:29
nie martwcie się, gdybyście musieli opuścić Wlk.Brytanię. Niemcy czekają na wykwalifikowanych polskich pracowników.
Na początek informacje z Norymbergii:
www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=n%C3%BCrnberg+polen+brexit&ie=utf-8&oe=utf-8
Dla melomanów: W Görlitz dyryguje od kilku miesięcy nowa GMDirektorin Ewa Strusinska:
www.musik-heute.de/17104/ewa-strusinska-wird-gmd-der-lausitzer-philharmonie/
W niemieckiej części Zgorzelca czekają wolne mieszkania na polskich przybyszów z Europy.
Obserwuj wątek
    • adria231 Re: do rodaków po Brexit 17.01.19, 05:55
      Te wolne miejsca pracy w Niemczech już zajmują Ukraińcy, którzy masowo opuszczają Polskę i jadą na Zachód.
      Mieszkania w Zgorzelcu mogą być dobre, ale nie dla szukających pracy. Wydaje mi się, że pracy należałoby szukać w innej części Niemiec.
      Myślę, że bez względu na wszystko wykwalifikowani pracownicy nadal będą Wielkiej Brytanii potrzebni. Gorzej dla tych, co na socjalu....
      • vermieter Ukraińcy do pracy w Niemczech??? 17.01.19, 18:37
        Ulica tak twierdzi?
        Wprawdzie od 11.06.2017 nie potrzebują obywatele Ukrainy wizy do Unii przy pobycie turystycznym do 90 dni (udowodnione zabezpieczenie finansowe na czas pobytu, rezerwacje hotelowe, zaświadczenie z banku względnie zaproszenie). Kto chce pracować lub studiować potrzebuje wizę, której nie dostanie tak od ręki.
        Mieszkania są dla chętnych na życie w Niemczech a nie tylko zamieszkiwanie.
        Kto chce tylko pracować może nocować w przyczepie kampingowej na parkingu i zajadać domowe przysmaki przygotowane przez mamusię..
        • adria231 Re: Ukraińcy do pracy w Niemczech??? 18.01.19, 05:58
          Ukraińcy przyjeżdżali do polski na wizy turystyczne ( do pracy) już w ubiegłym wieku.Przyjeżdżali na 3 miesiące,potem wracali na Ukrainę i znowu do Polski. Mieli sposoby na to by spełnić wszystkie wymienione wyżej wymagania.
          Obecnie pracują legalnie, zakładają firmy i płacą podatki. Gdyby nasza biurokracja była bardziej wydolna , wynagrodzenia korzystniejsze - może zostawaliby na dłużej. Problematykę ukraińską w Polsce znam nie z ulicy, tylko z autopsji.
          • vermieter a skąd znasz problematykę ukraińską w Niemczech? 18.01.19, 11:01
            też z autopsji? Osobiście już długo nie spotkałem żadnej Ukrainki, same RumBule :(
            • adria231 Re: a skąd znasz problematykę ukraińską w Niemcze 18.01.19, 14:27
              Znam problemy Ukraińców w Polsce, i wiem, co ich u nas boli.
              To, co dzieje się w Niemczech wiem tylko z różnych mediów.
              • hmmm11 Re: a skąd znasz problematykę ukraińską w Niemcze 19.01.19, 14:29
                Zamiast czytać cebulaka spytajcie ludzie ,którzy w 2o11 roku przyjechali z Irlandii i UK do Niemiec a potem wrócili...
                • adria231 Re: a skąd znasz problematykę ukraińską w Niemcze 20.01.19, 11:14
                  Może jaśniej? Nie rozumiem.
    • znana.jako.ggigus Re: do rodaków po Brexit 24.01.19, 11:24
      kurde, tylko jeszcze prace tam. Bo w Görlitz jest teraz b fajnie i dzieki EU tez fajny klimat polsko-niemiecki. Obydwa narody sie nazwajem na siebie otworzyly
      • vermieter ja jestem na zasłużonej emeryturze ;) 24.01.19, 13:28
        ale tłumaczyć chyba będę musiał nawet na łożu śmierci.
        Mnie ciągnie nad morze, gdzieś na Rügen, Usedom.
    • vermieter Re: do rodaków po Brexit 09.02.19, 05:27
      www.spiegel.de/karriere/brexit-sorgen-uni-klinik-duesseldorf-wirbt-in-grossbritannien-um-pflegekraefte-a-1252382.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka