Dodaj do ulubionych

Problem. Głupieje czy co ??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:15
Witam!Mam problem bo nie dawno zainsatlowałm pamięć 512 SDRAM i po paru
dniach cos dziwnego dzij sie z komputerem(mam AMD Athlon 1700) i poprostu sie
wyłancza albo jak ktoś w cos gra na nim to też po paru minutach wyłancza sie i
uruchami ponownie. Czym to jest spowodowane?? Czy się przegrzewa??Jaką może
mieć temperadurę procesor Mój?? MOage ten problem jakos wyeliminować sama??
Obserwuj wątek
    • mbucz Re: Problem. Głupieje czy co ?? 10.09.06, 12:25
      Typowe objawy nie wyrabiającego zasilacza. Nowa pamięć + gra i brakuje prądu.
      Sprawdź napięcia (np programem Everest Home
      amnezja.org/modules.php?name=News&file=article&sid=4037 )

Jeśli się potwierdzi, trzeba będzie go wymienić na mocniejszy.

• Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:31
        Everest Home mam tylko można było by poprosić gdzie. jak to sprawdzić ?? :)
    • Gość: Szpaq Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: 195.116.211.* 10.09.06, 12:26
      Najlepiej nie przekraczac 55 stopni
      • Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:37
        I jeszcze dzieje mu się coś takigo jak nie raz włanczam internet idzie...
        idzie... a nagle przeglądarka(mozolla )wyskakuje że musi zostać zamknięta i mam
        do wyboru "zamknij" albo "Deb..." i co kolwiek klikne i tak zamknie.Wyłancza sie
        nieraz tez jak włącze komputer i ściągam muzyke to się wyłancza. Prosze o ta
        mała instrukcję do Everesta :) Dziękuję !!
        • Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:41
          Temperatura procesora wynosi raz 38 C raz 40 C a nawet 44C max to 47 C jaką
          zaobserwowałam :)
    • Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:59
      Prosze jak to mam sprawdzić?? To z tym Everestem ?? Prosze ! :)
    • Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 19:23
      Prosze o pomoc jak to sprawdzić ?? Prosze :(
    • Gość: Kamila Pytanie 2 . odpisujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:16
      A mogę coś zrobić żebym narazie nie kupowała tego zasilacza a komputersię nie
      wyłanczał albo żeby jak włącze np. gre to min. po 2 h się wyłączył albo wogóle
      żeby się nie wyłaczał lub ... Pomórzcie !! :(
      • mariuszym Re: Pytanie 2 . odpisujcie 12.09.06, 20:42
        Witaj Kamila

Tu masz dopuszczalne wahania napięć:

www.tomshardware.pl/howto/20040122/power_supplies-02.html
        A tu prosty programik, dzięki któremu można sprawdzić jak te wartości wyglądają u Ciebie:

www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=47&id=276
        Ale myślę, że bez nowego zasilacza się nie obejdzie. Jak nie chcesz na razie wymieniać zasilacza to z powrotem załóż te stare pamięci :) Możesz też spróbować zmniejszyć częstotliwość swojego procka, aby zmniejszyć pobór prądu, ale wtedy komp będzie wolniejszy.
        • Gość: Kamila Re: Pytanie 2 . odpisujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:49
          Starej pamięci nie mam.Jak zrobić żeby się nie wyłanczał tak coś wspominałeś
          ale prosze o instruk. jak to zrobić i jak już bym miła kupować ten zasilacz jak
          mam przywrócić te stare ustawienia :) Prosze o pomoc ! Z Góry Dziekuję !!
        • Gość: Kamila Re: Pytanie 2 . odpisujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:55
          yy.... zainstalowałam mam to teraz porównac z tym co linkeim co podałes
          wczesniej czy mam ci to napisac .. Jka mam ci to napisac to powiedz gdzie to
          jest. Bez urazy ale aj się na kompach tak sobie znam :) z Góry dzięki..!!
          • mariuszym Re: Pytanie 2 . odpisujcie 12.09.06, 21:05
            Odpal SpeedFan i odczytaj u dołu napięcia dla wartości +3,3V, +5V i +12V (są podane w pierwszej zakładce - Readings). Możesz sama porównać czy to się mieści w przedziałach z linku lub napisz co odczytałaś.
        • Gość: Kamila Re: Pytanie 2 . odpisujcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:00
          To wyglada tak

Core: 1,78
          +3,3V 3.32V
          +5V 5,03V
          +12V 12,48 V

a może to nie jest sprawa zasilacza?? Może temperatury albo czegos innego
          czytałś zreszta więc wiesz.. Co??
    • Gość: Kamila :) Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:04
      P R o S Z Ę O P O M O C !!! z Góry dzięki...
      • mariuszym Re: Problem. Głupieje czy co ?? 12.09.06, 21:12
        Wartości napięć wydają sie być ok, ale i tak trzeba by je sprawdzać przy maksymalnie obciążonym kompie.

Owszem, to nie musi być wina zasilacza... Może te pamięci są jakieś felerne?...

Ogólnie potrzebna jest chyba pomoc doświadczonego kolegi i testy na miejscu.
        • Gość: Kamila H E L P !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 07:37
          Mam nowa pamięć i cos sie dzije z komputerem.Wyłanczas ie przy grach .ale nie
          tylko przy grach jak włącze skypa i pisze i gg i słucham muzyki i chodze po
          neci to po pewnym czasi cyki się wyłancza i uruchami ponownie !! Ja mogę
          wszystko sprawdzić mówcię co sprawdzać i i ajjkim programem a ja będe zdawała
          relacje.Proszę !! jest to dla mnie ważne a nie będe wyminiac narazi coś jak
          nie wim czy to jest wina tego zapłacę 150 zł a itak się okaże że musze kupić
          coś innego i dac jeszcze raz tyle... Prosze o pomoc. Z góry dzięki.
          Dziekuje koledze za poświęcenie czasu..
    • Gość: ABC Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 11:29
      wyłĄcza, włĄcza, załĄcza, przełĄcza, łĄczy
      • Gość: Kamila Re: Problem. Głupieje czy co ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 14:24
        co?? Proszę o Pomoc !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka