Dodaj do ulubionych

hard disck

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:04
Mam problem z podłączeniem nowego HD do kompa! Komp go nie widzi co więcej
nie widzi każdego kolejnego napedu/dysku na tej samej taśmie znajdujacego sie
za tym nowym hd. Stary hd z windowsem jest ustawiony na master/single(innej
opcji na master nie ma) a nowy hd na slave. Nigdy nie miałem z tym podobnych
problemów i nawet jak za starych czasów przychodzili kumple z 50gb programów
ładowało sie do taśmy na slavie i kopiowało. Co jest grane? Może w biosie cos
mam pogrzebać, ale na tym to sie kompletnie nie znam! Być może znaczenie ma
fakt iż na na kompie w miejscu nowgo dysku wcześniej był stary drugi naped cd.
dzieki za podpowiedzi
Przemek
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: hard disck IP: *.ists.pl 16.09.06, 23:45
      A UDMA 33 i więcej Twoja płyta obsługuje? Nowe dyski mają już ten interfejs i
      potrzebują "gęstych" taśm.
      • m.gregor Re: hard disck 16.09.06, 23:50
        Nic niczego nie "potrzebuje". Jak podepniesz na zwyklej transfer spadnie do 33
        MB/s. Dopiero UDMA66/100/133 (zeby dzialalo na swojej natywnej predkosci)
        musialo byc podlaczane na 80-cio zylowej tasmie. Jak podpiales na zwyklej
        dzialalo na 33.
        A do autora watku: sprawdz czy w biosie nie masz wylaczonego wykrywania slave na
        kanale.
        • Gość: Obywatel Re: hard disck IP: *.ists.pl 17.09.06, 00:07
          Gość portalu: laik napisał(a):

> Być może znaczenie ma fakt iż na na kompie w miejscu nowgo dysku wcześniej
          > był stary drugi naped cd.

Sugerowałem, zeby sprawdził, czy płyta obsługuje nowe dyski, które wymagają
          gęstych taśm. Nie oznacza to, że na rzadkich nie będą. Tylko nie ma żadnego
          powodu, żeby BIOS nie widział podpiętego dysku.
          • m.gregor Re: hard disck 17.09.06, 00:18
            Z Twojej odpowiedzi wywnioskowalem ze twierdzisz ze na tasmie innej niz 80-tka
            nie beda dzialaly dyski UDMA66/100/133.

A z tej teraz to juz nic nie zrozumialem. Przeczysz sam sobie.
            • Gość: Obywatel Re: hard disck IP: *.ists.pl 17.09.06, 00:25
              Niejasno, się wyraziłem, przyznaję. Zastosowałem zbyt duży skrót myślowy. Tak
              czy owak uważam, że zacząć trzeba od sprawdzenia płyty - co potrafi obsługiwać.
              • m.gregor Re: hard disck 17.09.06, 00:32
                Ja to bym tu raczej stawial na wielkosc dyskow. Np. moja bardzo stara plyta
                CUSL2-C nie widziala dyskow >20 GB. Aktualizacje biosow nie pomagaly.
              • Gość: P Re: hard disc (bez k na koncu) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 00:37
                Najlepiej wymienic plyte,potem zrobic format i zainstalowac conajmniej dwanascie roznych "bardzo waznych "programow ktore sprawdza wszystko do temperatury w spodniach wlacznie.
                A teraz do rzeczy: nie jest bez znaczenia kolejnosc podlaczenia HD do data cable (sa dwie koncowki),sprawdzic czy nie pogiales "pins" przy wkladaniu wtyki.Sprawdzic czy nie wlozyles tylko polowy "pins"(czesto jesli wtykasz po omacku kiedy HD jest w komputewrze0 sprawdzic czy jest zasilanie na drive (swieca diody). Wszystko mozesz zrobic kladac HD na biurku kolo komputera byle kable dostaly .I nie kombinuj z BIOS on nie jest taki glupi zeby bez powodu zmieniac ustawienia a jesli to zrobi powie ci o tym.
                • Gość: Obywatel Re: hard disc (bez k na koncu) IP: *.ists.pl 17.09.06, 00:59
                  Zrozumiał laik? No to wykonać! Sprawdź też czy komputer jest podłączony do
                  prądu, a prąd jest.
                  • Gość: P Re: hard disc (bez k na koncu) obywatel IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 03:00
                    Tobie tez przydala by sie instrukcja obslugi ..tylko czy czytac umiesz ,ale zawsze mozna cie sformatowac .
                    • Gość: Obywatel Re: hard disc (bez k na koncu) obywatel IP: *.ists.pl 17.09.06, 12:27
                      Naprawę świata zacznij od siebie. Na początek przeczytaj swoje posty i odpowiedz
                      sobie na pytanie, czy komukolwiek w czymś pomogły Twoje rady. I - jeśli
                      rozumiesz co czytasz - skup się na temacie wątku, a nie na uczestnikach dyskusji.
                      • Gość: P Re: hard disc (bez k na koncu) obywatel IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 17:00
                        Ja nikomu nie radze ,nie mam zwyczaju i ochoty na dzialalnosc chartyatywna.A czy pomogly.To co pisze wiedza wszyscy ci ktorzy maka jakies pojecie o komputerze a oni rad nie potrzebuja .Natomiast ignoranci w tym i ty odpowiadaja podkreslajac swoja indolencje.A ze mam w racje to pewne.
                        • Gość: beata_ Tak się zastanawiam... PO CO... IP: *.acn.waw.pl 17.09.06, 17:22
                          ... w ogóle zabierasz głos i tracisz swój cenny czas na "dyskusje" z
                          półgłówkami udizielającymi się na tym forum?
                          I bez twoich światłych uwag większość z nas ma świadomość zarówno swoich
                          umiejętności, jak i braku niektórych...

Aaaaaa, już wiem! Przypomniałam sobie, że przecież to twój sposób na szczęście
                          i dowartościowanie. Ty jednak bardzo biedny jesteś...
                        • era77 Re: hard disc (bez k na koncu) obywatel 17.09.06, 18:31
                          "A ze mam w racje to pewne."
                          Ty masz racje, ja mam racje chodź stworzymy d...kracje.
              • Gość: P Re: hard disck obywatel IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 17:06
                Kazdy kto zadaje pytania jak w temacie i kazdy kto ma jedna rade by zaniesc komputer do serwisu nie powinien otwierac jego obudowy.Powinien skupic sie wylacznie na klawiaturze ,myszce i monitorze a z umiejetnosci wiedziec gdzie jest wlacz-wylacz komputera.
          • Gość: P Re: hard disck obywatel IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 17:04
            Sa powody zeby BIOS "nie widzial podpietego dysku.Zepsuty dysk,zle "podpiety ,brak napiecia,wylaczony auto (sam sie nie wylaczy) w BIOS i wiele innych powodow o ktorych zapewne nie slyszales.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka