Dodaj do ulubionych

czyszczenie hp 610c

08.03.03, 22:41
zna ktos linki lub tez porady dotyczace tematu: jak wyczyscic drukrake?? ;) mniej wiecej wiem co w trawie piszczy ale nie jestem pewna co trzeba wyczyscic i czego nie robic, zeby nie zepsuc :) (z hapkami nie mialam niestety do czynienia...)
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: czyszczenie hp 610c IP: *.elartnet.pl 09.03.03, 01:53
      Witam!

Czyszczenie tej drukarki jest bajecznie proste. A wiec od poczatku:

1) odkrecamy dwie sruby pod podajnikiem papieru (gwiazdkowy srubokret)
      2) zdejmujemy tylna klape oslaniajaca elektronike. W otwor od spodu drukarki
      wsuwamy cienki srubokret i z czuciem popychamy. Jest tam plastikowy zaczep
      ktory powinien puscic.
      3) odpinamy tasiemke od panelu przedniego (odciagamy pazurki na zlaczu i
      wyciagamy tasiemke)
      4) pokrywe gorna zdejmujemy podobnie jak tylna: wkladamy srubokret w otwory
      od spodu drukarki i odchylamy plastikowe pazurki
      5) stawiajac drukarke frontem do siebie, po lewej stronie mamy blaszke ktora
      trzyma metalowy pret po ktorym jezdzi karetka. Zdejmujemy ja
      6) zdejmujemy sensor (cienki kawalek, przezroczystego plastiku z kreseczkami) -
      UWAGA!!! NIE PRZERWAC GO ANI NIE ZNISZCZYC!!!
      7) wyjmujemy pret
      8) zdejmujemy pasek z kolka zebatego (jedna strona jest na sprezynie wiec jest
      latwiej)
      9) co czyscimy:
      a) pret - wyczyscic do czysta byle czym (najlepiej jakims silikonem
      technicznym albo czyms takim. Niczym wiecej nie natluszczac po wytarciu do
      scuha)
      b) mosiezne tulejki w karetce (bardzo wazne zeby sie postarac i zeby nie
      bylo w nich zadnych brudow)
      c) karetka od spodu (tam lubia zbierac sie rozne flury)
      d) sensor - najlepiej czyscic alkoholem
      e) gumki na rolkach wciagajacych papier - najlepiej alkoholem
      10) skladamy wszystko spowrotem
      11) cieszymy sie bo drukarka pochodzi kolejne 2 lata...:)

Najbardziej trzeba uwazac na plastikowe zaczepy w obudowie i na to zeby nie
      uszkodzic sensora.

W razie jakichkolwiek pytan prosze o kontakt. Rozkladalem juz sporo takich
      drukarek i moge doradzic.

Pozdrawiam serdecznie
      Michal Gregorczyk < michal.gregorczyk@gazeta.pl >
      • zeppelinka Re: czyszczenie hp 610c 09.03.03, 10:39
        dzieki.... bede sie bawic :)
      • Gość: Vald Re: czyszczenie hp 610c IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 11:26
        Gość portalu: mgregor napisał(a):

> Witam!
        >
        > Czyszczenie tej drukarki jest bajecznie proste. A wiec od poczatku:
        >
        > 1) odkrecamy dwie sruby pod podajnikiem papieru (gwiazdkowy srubokret)
        > 2) zdejmujemy tylna klape oslaniajaca elektronike. W otwor od spodu drukarki
        > wsuwamy cienki srubokret i z czuciem popychamy. Jest tam plastikowy zaczep
        > ktory powinien puscic.
        > 3) odpinamy tasiemke od panelu przedniego (odciagamy pazurki na zlaczu i
        > wyciagamy tasiemke)
        > 4) pokrywe gorna zdejmujemy podobnie jak tylna: wkladamy srubokret w otwory
        > od spodu drukarki i odchylamy plastikowe pazurki
        > 5) stawiajac drukarke frontem do siebie, po lewej stronie mamy blaszke ktora
        > trzyma metalowy pret po ktorym jezdzi karetka. Zdejmujemy ja
        > 6) zdejmujemy sensor (cienki kawalek, przezroczystego plastiku z kreseczkami) -
        > UWAGA!!! NIE PRZERWAC GO ANI NIE ZNISZCZYC!!!
        > 7) wyjmujemy pret
        > 8) zdejmujemy pasek z kolka zebatego (jedna strona jest na sprezynie wiec jest
        > latwiej)
        > 9) co czyscimy:
        > a) pret - wyczyscic do czysta byle czym (najlepiej jakims silikonem
        > technicznym albo czyms takim. Niczym wiecej nie natluszczac po wytarciu do
        > scuha)
        > b) mosiezne tulejki w karetce (bardzo wazne zeby sie postarac i zeby nie
        > bylo w nich zadnych brudow)
        > c) karetka od spodu (tam lubia zbierac sie rozne flury)
        > d) sensor - najlepiej czyscic alkoholem
        > e) gumki na rolkach wciagajacych papier - najlepiej alkoholem
        > 10) skladamy wszystko spowrotem
        > 11) cieszymy sie bo drukarka pochodzi kolejne 2 lata...:)
        >
        > Najbardziej trzeba uwazac na plastikowe zaczepy w obudowie i na to zeby nie
        > uszkodzic sensora.
        >
        > W razie jakichkolwiek pytan prosze o kontakt. Rozkladalem juz sporo takich
        > drukarek i moge doradzic.
        >
        > Pozdrawiam serdecznie
        > Michal Gregorczyk < michal.gregorczyk@gazeta.pl >

Można oczywiście to wszystko zrobić tylko po co????? chyba tylko w celach poznawczych lub jak się ma za dużo czasu.Jeśli drukarka dobrze Ci drukuje bez smużeń itp.
        wystarczy sprężone powietrze, mały odkurzacz, pędzelek.
        Powyższe rady pseudofachowców elektroników zmierzają do tego byś co przy tej rozbiórce niechcący schrzaniła, a następnie zaniosła sprzęt do mgregora który Cię odpwiednio wykasuje.
        • zeppelinka Re: czyszczenie hp 610c 09.03.03, 14:07
          >
          > Można oczywiście to wszystko zrobić tylko po co????? chyba tylko w celach pozna
          > wczych lub jak się ma za dużo czasu.Jeśli drukarka dobrze Ci drukuje bez smużeń
          > itp.

ale nie drukuje dobrze... a wlasciwie czasami juz w ogole nie drukuje, bo sie zacina, taka jest juz brudna.

> wystarczy sprężone powietrze, mały odkurzacz, pędzelek.
          > Powyższe rady pseudofachowców elektroników

a skad wieszczy to fachowiec, czy pseudofachowiec??? wazne, ze potrafi rzeczowo i sensownie odpowiedziec na moje pytanie (mala aluzyjka)

zmierzają do tego byś co przy tej ro
          > zbiórce niechcący schrzaniła,

niewielkie prawdopodobienstwo... ja tylko nie bylam pewna ktore elementy nalezy wyczyscic (zeby nie zrobic tego "na odwal sie"). i nie doczepaij sie do ludzi, ktorzy sluza radami, akurat bardzo mi sie przydaly.

a następnie zaniosła sprzęt do mgregora który Cię
          > odpwiednio wykasuje.

moze jeszcze stanie w progu i sie zapyta jak tam drukarka?? bo jesli cos schrzanialm to bardzo chcetnie (oczywiscie za odpowiednia oplata) mi pomoze??

pozdrawiam
          zeppelinka
        • Gość: mgregor Re: czyszczenie hp 610c IP: *.elartnet.pl 09.03.03, 22:58
          Gość portalu: Vald napisał(a):

> Można oczywiście to wszystko zrobić tylko po co????? chyba tylko w celach
          > poznawczych lub jak się ma za dużo czasu.Jeśli drukarka dobrze Ci drukuje bez
          > smużeń itp.wystarczy sprężone powietrze, mały odkurzacz, pędzelek.
          > Powyższe rady pseudofachowców elektroników zmierzają do tego byś co przy tej
          > rozbiórce niechcący schrzaniła, a następnie zaniosła sprzęt do mgregora który
          > Cię odpwiednio wykasuje.

Posłuchaj. Skoro poprosiła o radę to znaczy ze drukarka nie drukowala
          poprawnie. Jesli chodzi o sprezone powietrze: nie wiem jak chcesz usunac
          sprezonym powietrzem i pedzelkiem brud ktory zwalkowal sie miedzy mosieznymi
          tulejkami a pretem i utrudnia (albo nawet uniemozliwia) przesuwanie sie karetki
          po precie? Albo zasmarowany tuszem zmieszanym z kurzem sensor?
          Jesli chcesz wiedziec to jestem elektronikiem z wyksztalcenia (mam dyplom z
          sieci komputerowych) i pracuje w serwisie komputerowym od 3 lat. Rozebralem juz
          takich drukarek ok 200. Wiec nie nazywaj mnie "pseudofachowcem". Sam nie
          potrafisz pomoc i sie wsciekasz??? Kompletny brak kultury...
          Czyszczenie drukarki kosztuje 100 zł + VAT. Nie wiem czy to duzo czy malo.
          A do Zeppelinki: jesli cos Ci nie bedzie szlo to zapraszam do mnie. Pomoge. I
          na zlosc Vald zrobie to nieodplatnie...:)
    • Gość: Vald Re: czyszczenie hp 610c IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:21
      Miałem fatalny dzień, a że trafiło akurat na ten post? Wybaczcie mnie grzesznemu.
      Zazwyczaj jestem miły grzeczny i co dzień robię rachunek sumienia.
      Pozdrawiam.
      PS. Nie gniewam się za ten brak kultury :):)
    • Gość: qwerty Re: czyszczenie hp 610c IP: *.katowice.pik-net.pl 11.03.03, 10:51
      mam problem dla odmiany z PHoto Trayem w HP DJ 959c - nie wciąga a jeśli już to
      zakleszcza gniecie kartki :(
      Jak najmniejszym sumptem mogę temu zaradzić? Tzn. co musiałbym
      rozkręcić/wyczyścić? Chodzi mi tylko o ten nieszczęsny tray...
      Za pomoc z góry dzięki
      • wamal Re: czyszczenie hp 610c 11.03.03, 13:24
        Przykra nowina (zresztą dotycząca niemal wszystkich atramentówek HP i nie
        tylko), jeśli są problemy z pobieraniem papieru, to niewiele można zrobić poza
        wymianą mechaniki. W serwisach w ramach gwarancji wymieniają całe urządzenia.
        Czasem pomoże przemycie czymś nieagresywnym rolek pobierających.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka