Dodaj do ulubionych

Klawiatura **mechaniczna**

27.09.06, 20:51
Jakie firmy dostępne w Polsce sprzedają klawiatury z mechaniczną aktywacją
klawiszy? Nie na membranie, nie na gumie przewodzącej, nie na 'nożyczkach' -
tylko każdy klawisz na własnym mechanicznym przełączniku, tak jak to kiedyś
bywało...
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Klawiatura **mechaniczna** 27.09.06, 21:03
      Pogooglalem
      www.4max.pl/pgrupa.asp?gg=107&g=116
      Sadze, ze moga ci odpowiedziec.
      Obiecujaco wyglada klawiatura Logitech za 99 zl.
      • m.gregor Re: Klawiatura **mechaniczna** 27.09.06, 21:22
        Ale tylko wyglada. To najzwyklejsza membranowa klawiatura o niskim profilu
        klawiszy i maly skoku.
        • krzysztofsf Re: Klawiatura **mechaniczna** 27.09.06, 21:31
          Podalem strone ogolna sprzedawcy - moze wsrod tylu klawiatur (pomijam nakladki)
          znajdzie sie odpowiedniego typu? WIadomo - trzeba przechodzic na strony
          producentow i tam juz sprawdzac szczegolowo.
          • nessie-jp Re: Klawiatura **mechaniczna** 28.09.06, 21:00
            Dzięki, spróbuję napisać do Logitecha. Googlałam też, ale nic mądrego nie
            znalazłam. Jedyne klaw. mechaniczne w ofercie to... klawiatury do kas sklepowych :(

Niestety na membranówce nie da się szybko i komfortowo pisać...
            • Gość: Greg Re: Klawiatura **mechaniczna** IP: 212.76.40.* 04.10.06, 16:50
              Naprawdę nie wiem co ci może nie pasować w klawiaturach Logitecha z krótkim
              skokiem. Fakt, inne firmy produkują namiastki takich klawiatur, ale na zwykłym
              logitechowym ultrax'ie pisze się świetnie! OK, inaczej niż na mechanicznej
              maszynie do pisania, ale chyba chodzi o komfort, a nie zmaganie się z ordynarną
              mechaniką. Nie musisz używać siły, wystarczy delikatne naciśnięcie i klawiatura
              reaguje, a sam moment działania wydaje mi się być dobrze dobrany (OK, nie
              jestem zawodowym maszynistą, ale zdarza mi się czasami dosyć dużo pisać, a na
              rzeczonym ultrax'ie pisze mi się wygodnie i całkiem szybko).
              • nessie-jp Re: Klawiatura **mechaniczna** 04.10.06, 17:22
                Widzisz, rzecz w tym, że nie miałam za bardzo kontaktu z Logitechem, o jakim
                piszesz. Nie mogę się więc o tym wypowiadać. Natomiast wszelkie "nowoczesne"
                klawiatury, z którymi miałam do czynienia, były po prostu drewniane. Od lat
                piszę na jednej i tej samej klawiaturze mechanicznej (od czasów pierwszego AT
                bodajże) i pisze mi się na niej świetnie, nie męczą się ręce, jest komfortowe
                uczucie "odbicia" klawisza na sprężynce i klik wskazujący, że znak się "wpisał".

Natomiast membranówki takich zalet po prostu nie mają. Krótki skok oznacza, że
                osoba przyzwyczajona do uderzania w klawisze, a nie muskania ich, obija sobie
                opuszki palców. Te klawiatury wydają się po prostu "twarde" w dotyku, palec nie
                zagłębia się w klawiaturę przy pisaniu. To tak, jakby porównać pierzynę do
                karimaty
                • Gość: Greg Re: Klawiatura **mechaniczna** IP: 212.76.40.* 04.10.06, 18:53
                  >No i jednak nie ma tego trójetapowego
                  > mechanizmu pisania - 1) wciśnięcie klawisza, 2) klik=wpisanie, 3) dojście do
                  > "dna" klawiatury i odbicie klawisza na sprężynce. To są ważne cechy przy
                  pisaniu bezwzrokowym

Kwestia treningu - sam piszę bezwzrokowo, uczyłem się właśnie na klawiaturze
                  podobnej do opisywanej przez ciebie, ale teraz nie zamieniłbym na nic innego
                  ww. ultraxa, zwłaszcza że z racji kłopotów komunikacyjnych (podróż uczelnia-dom
                  to ponad pół godziny, więc przy krótkich "okienkach" się nie opłaca) piszę na
                  przemian na komputerze stacjonarnym z ww. klawiaturą oraz na laptopie. Nie chcę
                  cię do niczego zmuszać, bo 15 lat to długi okres na utrwalenie przyzwyczajeń,
                  ale może spróbuj kiedyś poużywać którejś z klawiatur właśnie logitech'a z
                  krótkim skokiem (ultrax, ultrax cordless desktop - bezprzewodowa, ew. dinovo) -
                  inne, zwłaszcza mediatech&co. są tylko marnym naśladownictwem. Mnie
                  przynajmniej na takiej klawiaturze pisze się zdecydowanie wygodniej niż na tych
                  z dużym skokiem (ale fakt, nigdy zawodowo nie pisałem na maszynie, wówczas
                  jeszcze nie umiałem pisać bezwzrokowo).
                  • nessie-jp Re: Klawiatura **mechaniczna** 04.10.06, 20:14
                    Dzięki, jak mi wpadnie ten Logitech Ultrax w rękę, to spróbuję. Jak mówię, tego
                    nigdy nie wypróbowałam, więc porównania nie mam. Pracowałam na starej Toshibie
                    Satellite, ale też nie lubię na niej pisać, bo wydaje mi się, że ma trochę
                    gęściej ułożone klawisze, niż tradycyjne klawiatury.

Natomiast moje "ruskie czołgi" opisywane w poście poniżej kosztowały mnie po 12
                    zł sztuka, więc i ze względów ekonomicznych warto było :)))
                    • beata_ Przehandlowałabyś jedną ? :-)))) 05.10.06, 01:34
                      Prawdę mówiąc bardziej zależałoby mi na podwójnych znakach (cyrylica) niż na
                      czym innym, ale jakby co, to ja chętnie :-)

Mam takiego grzmota z dawnych lat, ale mi dawno temu padł był (nie mówiąc o
                      tym, że wtyczkę ma ogromniastą i nawet nie wiem, czy przejściówkę bym dostała -
                      nie szukałam, bo klawiatura i tak na nic) i trzymam jako ściągawkę :-)) Jak
                      potrzebuję coś cyrylicą napisać, to łatwiej mi kiedy mogę podejrzeć niż na nosa
                      celować :-)
                      • nessie-jp Re: Przehandlowałabyś jedną ? :-)))) 06.10.06, 18:48
                        > Prawdę mówiąc bardziej zależałoby mi na podwójnych znakach (cyrylica) niż na
                        > czym innym, ale jakby co, to ja chętnie :-)

Na Allegro spokojnie znajdziesz klawiaturę z cyrylicą.

A tak w ogóle, to możesz sobie kupić naklejki na klawisze albo samodzielnie
                        narysować markerem odpowiednie znaczki na własnej klawiaturze :)
                        • beata_ Re: Przehandlowałabyś jedną ? :-)))) 07.10.06, 02:58
                          nessie-jp napisała:

> Na Allegro spokojnie znajdziesz klawiaturę z cyrylicą.

Tak zatem zrobię, skoro skąpisz :-))))

> A tak w ogóle, to możesz sobie kupić naklejki na klawisze albo samodzielnie
                          > narysować markerem odpowiednie znaczki na własnej klawiaturze :)

O nie! Żadnych półśrodków! :-))))
                          • nessie-jp Re: Przehandlowałabyś jedną ? :-)))) 07.10.06, 13:23
                            > Tak zatem zrobię, skoro skąpisz :-))))

No co ty, jak swoich klawiatur za nic nie oddam, siedzę na nich jak na papierach
                            wartościowych albo innym skarbie :)) Jak będę stara i zgrzybiała, to może do
                            muzeum oddam jeden egzemplarz. A resztę - do trumny! Jak faraon!
                            • beata_ Harpagon ! :-))) 07.10.06, 14:11
                              Ale rozumiem to uczucie miłości do z trudem zdobytego dobra :-)))
    • nessie-jp MAM !!! 04.10.06, 16:41
      Kupiłam w ilościach hurtowych (10 sztuk!) na Allegro stare, ruskie klawiatury z
      cyrylicą na klawiszach :) Ale ten klik! Ten komfort pisania! Każdy klawisz na
      własnym przełączniku, ze sprężynką, całość bardzo zbliżona pod względem warunków
      pracy do elektronicznych maszyn do pisania.

Ludzie kochani, producenci znaczy, róbcie klawiatury takie, jak to drzewiej
      bywało! Bo naprawdę nie każdy posługuje się tylko klawiszami strzałek...
      • panpikpok Re: MAM !!! 07.10.06, 13:34
        hmm, widze ze nie zdazylem odpowiedziec...

mialem polecić Tobie, zainteresowanie sie tzw: :"DAS Keyboard II"
        wiecej info tutaj: www.daskeyboard.com/

Podobno bardzo wygodna, i naprawde przyspiesza pisanie, gdymym gdzies znalazl to moze i sam sie skusze...
        • nessie-jp Das Keyboard 10.10.06, 02:51
          Z opisu ta klawiatura wygląda bardzo ciekawie! No, ale że już mam tę swoją
          zdobycz, i to w dodatku taniej... :) Ale widzę, że jednak niektórzy mają tak jak
          ja, że wolą pisać z "klikiem", i producenci na to reagują.
    • Gość: panammm Re: Klawiatura **mechaniczna** IP: *.acn.waw.pl 07.11.06, 19:24
      www.clickykeyboard.com/
      Tu jest stronka o takich klawiaturach. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka