Dodaj do ulubionych

- Temperatury Durona

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.03, 20:01
Witam
Mam durona 1300 i problem z jego grzaniem ;)
W chwili obecnej mam sciagniete boki kompa a takze wyciagniety zasilacz i
temperature 42-47. Po zalozeniu tylko prawego (patrzac na kompa wprost) boku
temp. skacze do 52. Po zalozeniu obudowy i zasilacza temp. wynosi prawie 60
stopni. I moje pytanie: czy mojemu duronowi nic sie nie stanie, jak bedzie
pracowal caly czas blisko 60 stopni ? Pracuje stabilnie, ale czy sie nie
przepali ?
Cholera chetnie bym zalozyl obudowe, bo od tego halasu dyskow i wiatraczkow
to swira juz dostaje ;-)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bjbax Re: - Temperatury Durona IP: 213.186.85.* 15.03.03, 20:55
      Raczej nic mu się nie stanie ale wydajniejsze chłodzenie tylko dobrze mu zrobi.
      Powodem temperatury mogą być:
      - słaby cooler
      - złe osadzenie coollera
      - brak pasty przewodzącej
      - słaby przepływ powietrza w obudowie
      Trzeba trochę pokombinować o dojść do tego bo Athlon 2000 na boxowym coolerze
      nie przkracza 50 stopni.
      Pozdrawiam
      • Gość: Konrad Re: - Temperatury Durona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.03, 22:13
        Gość portalu: bjbax napisał(a):
        > Powodem temperatury mogą być:
        > - słaby cooler

TITAN D5TB

> - złe osadzenie coollera

Jakieś 1,5 cm od Zasilacza :( Więc pomaga albo zmiana obudowy albo wyjęcie
        zasilacza na zewnątrz, i tak właśnie zrobiłem.

> - brak pasty przewodzącej

jest

> - słaby przepływ powietrza w obudowie

dodatkowy wentylator "na obudowe" ? Juz sie nad tym zastanawiałem, lecz nie
        wiem gdzie go umieścić ;)

> Trzeba trochę pokombinować o dojść do tego bo Athlon 2000 na boxowym coolerze
        > nie przkracza 50 stopni.
        > Pozdrawiam

Chodzi mi głównie o to, aby mój procek był dobrze chłodzony przy maksymalnym
        wyciszeniu kompa. A to jest trudne zadanie.

Pozdrawiam
        • Gość: bjbax Re: - Temperatury Durona IP: 213.186.85.* 16.03.03, 11:51
          Gość portalu: Konrad napisał(a):

> TITAN D5TB
          ------------
          no to jest dobry cooler
          ------------
          > Jakieś 1,5 cm od Zasilacza :( Więc pomaga albo zmiana obudowy albo wyjęcie
          > zasilacza na zewnątrz, i tak właśnie zrobiłem.
          ------------
          tu bym szukał źródła problemów, ale czy jest to obok czy pos zasilaczem ?? Są
          obudowy w których zasilacz "wisi" nad wiatraczkiem i wtedy to może być problem.
          ------------
          > dodatkowy wentylator "na obudowe" ? Juz sie nad tym zastanawiałem, lecz nie
          > wiem gdzie go umieścić ;)
          ------------
          Albo z przodu aby wdmuchiwał zimne powietrze albo z tyłu aby wyciągał ciepłe.
          ------------
          Pozdrawiam
          • Gość: Konrad Re: - Temperatury Durona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.03, 13:51
            Gość portalu: bjbax napisał(a):
            > > Jakieś 1,5 cm od Zasilacza :( Więc pomaga albo zmiana obudowy albo wyjęcie
            >
            > > zasilacza na zewnątrz, i tak właśnie zrobiłem.
            > ------------
            > tu bym szukał źródła problemów, ale czy jest to obok czy pos zasilaczem ?? Są
            > obudowy w których zasilacz "wisi" nad wiatraczkiem i wtedy to może być
            problem.

U mnie właśnie "wisi" 1,5 cm nad wiatraczkiem :(

> ------------
            > > dodatkowy wentylator "na obudowe" ? Juz sie nad tym zastanawiałem, lecz ni
            > e
            > > wiem gdzie go umieścić ;)
            > ------------
            > Albo z przodu aby wdmuchiwał zimne powietrze albo z tyłu aby wyciągał ciepłe.

Juz tego sprowobalem, umiescilem z przodu. Po za duzo wiekszym hałasem nic to
            nie dało, chyba przez konstrukcję mojej obudowy. A z tyłu nawet nie ma gdzie
            dać.

Chyba przejze oferty nowych obudow ;)

Pozdrawiam
    • Gość: 1 Re: - Temperatury Durona IP: *.chello.pl 15.03.03, 22:35
      Przy 60 stopniach teoretycznie nie powinno sie nic dziac, Durony pala sie wg.
      zalozen producenta przy temp. 90 stopni, sam bylem swiadkiem przypadku gdzie
      Duron 800 MHZ osiagal temp. 85st. Wtedy juz potrzebny byl jednak wntylator.
      Tobie jednak tez radze na zapas zaopatrzyc sie w jakis porzadny cooler,
      poniewaz najczestsza awaria Duronow zglaszana w serwisach jest wlasnie
      przepalenie.
      pozdrawiam
    • Gość: yox Re: - Temperatury Durona a P4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.03, 23:28
      Witam
      Korzystając z okazji chciałem się zapytać jak wygląda sprawa z P4
      Mam P4 celeron 1.7 BOX podkręcony do 2.1 i temperatura normalnej pracy wynosi
      38-45 natomiast przy grach po 1/2 godziny wzrasta do 58-61 czy to nie jest już
      za dużo, czy mam zmniejszyć taktowanie?
      • Gość: chmchm Re: - Temperatury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.03, 15:44
        napatoczyła mi się taka stronka, są tam max temperatury procków itp
        • Gość: chmchm temp- http://www.heatsink-guide.com/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.03, 15:47
          przepraszam omsnęło mi się brakujacy link: www.heatsink-guide.com/
    • Gość: roman_ Re: - Temperatury Durona IP: *.elementy.pl 17.03.03, 23:33
      Ja tez mam od okolo 2 miesiecy Durona 1300BOX na plycie GA 7zx-1.Temperatura
      podczas korzystania z internetu ksztaltuje sie na poziomie 52 stopni,podczas
      ogladania flmu Divix 56-57 stopni przy uzyciu procesora okolo 90%. Wszystkie
      dane z programu SpeedFan. Temp w pokoju okolo 20 stopni przy wilgotnosci
      powietrza 35%. W grach jak to sie przedstawia to nie wiem bo rzadko grywam.W
      tescie Sisoftware Sandra Burn-in Wizard osiagnol przed chwila 61 stopni.
      • silic Re: - Temperatury Durona 13.06.03, 11:53
        Gość portalu: roman_ napisał(a):

> Ja tez mam od okolo 2 miesiecy Durona 1300BOX na plycie GA 7zx-1.Temperatura
        > podczas korzystania z internetu ksztaltuje sie na poziomie 52 stopni,podczas
        > ogladania flmu Divix 56-57 stopni przy uzyciu procesora okolo 90%. Wszystkie
        > dane z programu SpeedFan. Temp w pokoju okolo 20 stopni przy wilgotnosci
        > powietrza 35%. W grach jak to sie przedstawia to nie wiem bo rzadko grywam.W
        > tescie Sisoftware Sandra Burn-in Wizard osiagnol przed chwila 61 stopni.
        Może to te Durony 1300 tak się grzeją. Ja mam D1200 na ECS K7S5A i wiatrak
        Titan D5TB i chyba tylko raz przekroczyłem 50 stopni. Nie mam dodatkowych
        wiatraków, ale latem często otwieram obudowę (głównie dlatego że w pokoju robi
        się gorąco i temp. w zamkniętej obudowie przekracza sporo 30 stopni)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka