Dodaj do ulubionych

Monitor - porada

16.10.06, 12:30

Na wstępię zaznaczę, że forum dość solidnie przeszukałam po kontem mojego
zapytania. Niestety jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o sprawy
komputerowe, parametry i takie tam. Szukam do swojego komputera monitora LCD,
wielkość 17-19". Zależy mi na wyraźnym obrazie, prawidłowych kolorach. Czasem
zdarza mi się dokonać prostej obróbki zdjęcia w photoshopie - polegającej na
wymazaniu tła do koloru białego. Miałam styczność z kilka monotorami LCD, na
których oglądałam przerobione przez siebie zdjęcia i niestety bardzo
przekłamywały one kolory, obróbka na takich moniorach dawała fatalne efekty.
Nie wiem czy była to wina złych ustawień, czy czegoś innego.
Tak więc jeżeli bylibyście w sprzętu stanie mi polecić konkretny model
Monitora, lub powiedzieć na jake parametry warto zwrócić uwagę, to będę
bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Monitor - porada 16.10.06, 12:49
      slyszalem ze monitory pokrywaja 80% rzeczywistego koloru czy tak jakosc ,
      dlatego do obrobki zdjecia lepiej miec moniotry crt
    • Gość: j Re: Monitor - porada IP: 194.246.106.* 16.10.06, 12:57
      philips 190p6es - zreszta ogolnie polecam monitory tej firmy... pozatym tez
      bardzo czesto przeklamywanie kolorow jest wina zlych ustawien kontrastu i
      jasnosci, powiedzialabym ze nawet bardziej niz wina matryc... oczywoiscie, to
      nie jest najnowszy model, ale jeden z najlepszych w swojej klasie w czasie
      kiedy go kupowalam (dokladnie rok temu)...
      pozatym zwracaj uwage na kontrast i ilosc odwzorowywanych kolorow (im wieksze
      tym lepsze matryce), czas reakcji plamki (im mniejsze tym lepsze, chyba max
      wartosc jaka bylabym sklonna kupic to 8, ale wiem ze sa juz 4 i 2)
      • m.gregor Re: Monitor - porada 16.10.06, 13:34
        1 - nie na ilosc kolorow a na ilo bitowa jest ich gradacja
        2 - czas reakcji przy matrycy MVA/PVA/S-IPS nie moze byc nizszy niz 16 ms. Jesli
        ktos podaje nizej (np. 8 ms) to jest to polczas czyli czas grey to grey. A
        podawanie 2 czy 4 ms to juz tylko chwyt marketingowy bo i tak maja 16 ms
        (czarny-czarny).
        3 - do obrobki obrazow nie kupowac monitora na matrycy innej niz MVA/PVA/S-IPS.
        Te matryce maja kontrast >1000 i minimum 10 bitowa gradacje kolorow.
    • m.gregor Re: Monitor - porada 16.10.06, 14:38
      Eizo 1931
      NEC 1990SXi
    • kerryman Re: Monitor - porada 16.10.06, 14:50
      nie patrz na parametry bo producenci maja inne metody/sprzet testowania swoich
      urzadzen. najlepiej wybrac sie do kilku sklepow i porownac monitory "na zywo".
      ale uwaga: ta metoda rowniez bywa niedoskonala. jakosc obrazu w co najmniej 50%
      zalezy od karty graficznej jak i sposobu podlaczenia do niej monitora. czasami
      podlacza sie kilka monitorow do jednej karty graficznej uzywajac analogowego
      rozdzielacza sygnalu i czesto zbyt dlugich kabli. w takiej sytuacji jakosc
      oczywiscie bedzie beznadziejna. w wiekszosci sklepow ekspozycja to komputery ze
      zintegrowana karta graficzna o watpliwej jakosci.
      dobrze ze pytasz na forum, chociaz bywa i tak, ze posiadacze obojetnie jakich
      monitorow beda je wychwalali ponad wszystkie. nie kazdy ma/mial kilka roznych
      modeli.

pracowalem kiedys w sklepie komp i moje zdanie jest takie: nie kupuj niczego
      typu "dobre i tanie". badz bardzo podejrzliwa. placisz za cos co bedzie swiecilo
      ci przez co najmniej kilka lat. oszczedzaj na wszystkim tylko nie na monitorze.
      polecilbym ci monitory Eizo - szczegolnie serii Slim Edge.

www.eizo.pl/support/index.html?contents=/products/lcd/contents.html
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31903
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30552
      nie pozalujesz ani jednej zlotowki wydanej na taki monitor.
      kupilem 2 takie ponad 2 lata temu (wtedy nazywaly sie L568K, mialy ciut inne
      parametry), byly prawie 2 razy drozsze niz dzisiaj. gdybym mial kupic jeszcze
      raz, kupilbym dokladnie takie same.
      superwyrazny obraz, soczyste kolory, kontrast 1000:1 albo nawet 1500:1 (!!!)

oczywiscie jakosc obrazu bardzo latwo skiepscic nawet w najlepszym monitorze -
      tania zintegrowana karta graficzna, wadliwym lub zbyt dlugim kablem (przy
      analogowym zlaczu) czy chocby zlymi sterownikami.
      • kerryman Re: Monitor - porada 16.10.06, 15:09
        powinienem byl napisac "nie patrz TYLKO na parametry". porownanie wedlug
        parametrow jest w 100% dokladne tylko wsrod monitorow jednego producenta.

przyklad. moje eizo maja w specyfikacji laczny czas reakcji matrycy 25ms.
        wiekszosc osob powie ze to straznie wolno i ze na pewno smuzy przy graniu czy
        ogladaniu filmow. prawda jest taka ze smuzenia nie widac. przesiadlem sie na te
        LCDki z dobrego Neca z 100Hz Diamondtronem wiec potrafilbym zauwazyc wyrazne
        smuzenie.
        przed zakupem Eizo mialem na biurku kilka innych monitorow, m.in. Belinea,
        Phillips i LG. bylem zaskoczony, ze pomimo krotszego lacznego czasu reakcji
        (16ms) smuzenie bylo widoczne. a na moich 25ms Eizo nie.
        ostatecznie jednak o wyborze Eizo zadecydowala krystaliczna jakosc obrazu i
        bardzo szerokie katy.
        • Gość: j Re: Monitor - porada IP: 194.246.106.* 17.10.06, 10:42
          widzisz, niestety nie masz racji - na uczelni mam pare monitoro tej firmy, w
          sumie firemki, i niestety, ale jakoscia obrazu to juz nawet Belinea bije je na
          glowe, nie wspominajac o tym, ze z bialego robi sie na nioch raz zolty a raz
          niebieski, ale napewno nie bialy... moim zdaniem to juz nawet samsungi sa od
          nich o klase lepsze
          • kerryman Re: Monitor - porada 19.10.06, 15:42
            j.w. sam monitor to mniej niz polowa sukcesu. do jakich kart sa podlaczone te
            monitory? jakim kablem? czy zarowno karta jak i monitor ma odpowiednie
            sterowniki, czy temp barwowa jest ustawiona odpowiednio itd itd.
            jesli nie ma bieli to bym raczej stawial na ustawienia barw.

> moim zdaniem to juz nawet samsungi sa od
            > nich o klase lepsze

samsung w odroznieniu od eizo jest jedna firm ktore chca zadowolic jak
            najwieksza czesc rynku. maja zarowno tanie i takie sobie modele jak i lepsze.
    • Gość: Darek Re: Monitor - porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:46
      timbunia napisała:

> Nie wiem czy była to wina złych ustawień,

DOKŁADNIE ! :)

Mało kto ma DOBRZE ustawione parametry monitora - niektórzy jadą na takich
      jakie mieli od czasu zakupu w sklepie myśląc, że te "fabryczno-sklepowe"
      ustawienia są najlepsze.
      A tak nie jest !

• Gość: Darek Re: Monitor - porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:52
      Zapomniałem jeszcze dodać:

- nie wszystkie monitory mają zaawansowaną regulację ustawień (zwłaszcza
      temperatury barwowej !) i to trzeba koniecznie sprawdzać przed zakupem monitora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka