Dodaj do ulubionych

Adobe w linuxie

24.10.06, 14:04
Witam, czy ktos moze próbował zainstalować Premiere lub After Effects pod
linuxem? Z Photoshopem nie ma problemu ale ciekaw jestem jak przedstawiałaby
się sprawa tych dwóch programów. Właściwie mógłbym całkowicie pożegnac się z
windowsem gdyby nie właśnie te dwa progsy co do których działania pod
pingwinem mam watpliwosci. Mozektoś coś wie? Bo w necie poza mglistymi "nie dy
rydy" nie bardzo sie pisze. Podejrzewam jednak ze nawet jak da się
zainstalowac to będzie to praca mocno upierdliwa. Na stronie domowej winie
niestety nic o tym nie wspominają.
Szkoda że nie ma odpowiedników dla Linuxa - ktoś moze wie czy można spodziewać
się odpowiedników na Linuxa?
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Adobe w linuxie 24.10.06, 14:14
      Zobacz odpowiedniki - sa jakies podane, moze nei najbardziej aktualne.

www.rwo.pl/zamienniki.html
      • mrowkolew Re: Adobe w linuxie 24.10.06, 22:36
        jak spojrzałam w tabeli zamienników(bo nie wiedziałam do czego te programy
        akurat firmowane Adobe'a)to przecie na niczym innym niż na linux i jego
        oprogramowaniu stworzono Shrek'a,nawet na stronie tego programu o tym było
        napisane,więc z obróbką filmów i tworzeniem 2D/3D nie powinno być problemów

w google.pl/linux po wpisaniu w angielskim coś w stylu program movie (jak jest
        obróbka?:) to nie wiem) i program 3D graphic coś na pewno jest,podałam też raz
        komuś na forum adres anglojęzycznej strony z uporządkowanymi programami dla 3
        platform-win,linux i mac,m.in. do grafiki 3D a propos projektowania wnętrz

a co tam-to chyba wystarczająco ciekawe i są podane programy którymi się
        posłużono,żeby nie było,że na linux się nie da :D:D:D
        preview.millimeter.com/mag/video_linux_hollywood/index.html
        ale linka do tej strony z oprogramowaniem nie chce mi się dziś szukać na forum
        • forresty Re: Adobe w linuxie 25.10.06, 09:35
          problem polega na tym że polscy filmmakerzy, agencje reklamowe itd nie
          wiedziećczemu wywalają kasę na adobe. praktycznie niewiele firm korzysta z
          linuxowego oprogramowania. nie inaczej jak shrek, władca pierścienie, stars wars
          były robione na linuxie - dlaczego? dlatego pewnie że kilkanaście komputerów
          pracujących w sieci nad jednym zadaniem za kilkadziesiat mln $ to o wiele za
          dużo dla microsoftu.
          ja niestety nie mam wyboru - w pracy wszędzie wołają o adobe więc musze
          kształcić sie na adobe. niemniej jednak taki Gimp a photoshop to duża różnica.
          jak z edycją a/v to nie wiem bo linuxowych jeszcze nie próbowałem
          • mrowkolew Re: Adobe w linuxie 25.10.06, 21:58
            > niemniej jednak taki Gimp a photoshop to duża różnica.
            nie wiem na korzyść którego,gimpa czy photoshopa,ta różnica ;)
            forum.chip.pl/viewtopic.php?t=5744&sid=263fc94c6cf6bc102aa352bfaff77465&PHPSESSID=
            ilość programów dla linux rośnie w oczach,np. PhotoPaint zdaje się jest już w
            wersji dla linux,jak już nawet Acrobat Reader i Nero jest w wersji dla linux,to
            droga niedaleka tylko,że ten software dużych korporacji także na linux będzie
            sporo kosztował,a może po prostu czas przekonać pracodawców do innych
            programów,tych linuksowych :D:D:D czy opensource
            www.linuxsoft.cz/pl/sw_list.php?id_kategory=20
            wilk13.net/linux/l-graficzne.php
            w końcu jeśli zapisuje się plik wynikowy operacji w jakimś programie w jakimś
            standardzie,to potem można go otworzyć i przerabiać w innym programie do działań
            na tym typie pliku (czasem może trzeba coś poustawiać jak np.szerokość
            marginesów domyślną w Open Office a MS Office,to w graficznych pewnie domyślny
            rozmiar obrazu itd.)

a na sourceforge na przykład gimp dla windows jest na 7 pozycji najczesciej
            pobieranych programów :)
            sourceforge.net/softwaremap/
            a to ta strona z programami na różne systemy,której wczoraj nie chciało mi się
            szukać
            linux.softpedia.com/get/Multimedia/Graphics/
            • lolek9623 Re: Adobe w linuxie 26.10.06, 22:02

src="my.opera.com/quiris/homes/promocja/88x31opera9blckp.gif" alt="Opera
              9 - twoja sieć, twój wybór" /></a>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka