IP: *.pro.lama.net.pl 29.10.06, 12:36
Doczytałam na forum fotografia że jest taki program i sobie ściągnęłam.
Niestety nie jestem w stanie go zainstalować - za każdym razie jak próbuje
wyskakuja mi komunikaty że brakuje jakichs elementów.
Czy ktoś może wie czym to może być spowodowane? Albo może mi podac link z
którego mogę sobie ściągnąć ten program bez błędów?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: gimp 29.10.06, 12:44
      A gtk sciagnelas?
      prdownloads.sourceforge.net/gimp-win/gtk+-2.8.18-setup-1.zip?download
      Sciagnij, zainstaluj i dopiero instaluj GIMP'a. GTK to biblioteki. Bez tego nie
      pojdzie.
      • Gość: re Re: gimp IP: *.pro.lama.net.pl 29.10.06, 12:55
        No właśnie za pierwszym razem nie zainstalowałam. Potem doczytałam że trzeba.
        Odinstalowałam gimpa. Zainstalowałam GTK i potem gimpa. Wyszły mi trochę inne
        komunikaty ale i tak nie był kompletny :(. Z tym że na stronie z ktorej
        sciągałam GTK było kilka wersji więc może wybrałam niewłaściwą? Spróbuje
        ściągnąć ten podany przez ciebie i zobaczę.
        • m.gregor Re: gimp 29.10.06, 13:46
          prdownloads.sourceforge.net/gimp-win/gtk+-2.8.18-setup-1.zip?download <- GTK
          prdownloads.sourceforge.net/gimp-win/gimp-2.2.13-i586-setup-1.zip?download
          <- gimp

Sprawdzone. Dziala.
    • Gość: Gimpiarz Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 13:49
      Gość portalu: re napisał(a):

> Niestety nie jestem w stanie go zainstalować - za każdym razie jak próbuje
      > wyskakuja mi komunikaty że brakuje jakichs elementów.

To znana od lat cecha charakterystyczna GIMPa - same PROBLEMY z nim. :)

Wcześniejsze wersje zawieszały się często wraz z systemem.
      Teraz problemy z instalacją, czcionkami i parę innych.

Jak już zainstalujesz to nie przestrasz się wyglądu tego programu - wygląda
      całkiem inaczej niż inne programy tego typu.

Taka to wątpliwa uroda GIMPa. :(

• m.gregor Re: gimp 29.10.06, 14:28
        No pewno. Lepiej spiracic sobie Photoshop'a zeby usunac czerwone oczy ze zdjecia
        albo je wykadrowac.
        Korzystam z GIMP'a od jakis 3 lat i nie mam z nim kompletnie zadnych problemow.

Jesli potrzebujesz Photoshop'a to znaczy ze jestes profesjonalista i program
        bedzie Ci potrzebny do zarabiania pieniedzy. A wtedy na pewno stac Cie na
        wydanie 3500 PLN na oryginalne oprogramowanie.
        • Gość: Gimpiarz Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 16:42
          m.gregor napisał:

> Korzystam z GIMP'a od jakis 3 lat i nie mam z nim kompletnie zadnych
          problemow.

Skoro nie miałeś to widocznie nie wykorzystujesz w pełni jego możliwości.
          Ja wykorzystuję i używam go odkąd pojawił się w wersji na Windows.
          I zawsze miałem z nim jakieś problemy wynikające z jego ułomności a nie mojej.

> Jesli potrzebujesz Photoshop'a

Świat nie kończy się na Photoshopie - są i inne programy równie dobre a nawet i
          lepsze.

• neder Re: gimp 29.10.06, 16:49
            > Świat nie kończy się na Photoshopie - są i inne programy równie dobre a nawet i
            >
            > lepsze.

np. jakie?

pzdr
            • Gość: peeq Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 16:57
              Lepszych od Photoshopa to chyba raczej nie ma. W miarę dobry jest Photo-Paint z
              pakietu Corel'a. A jeśli ktoś już się uprze na Photoshopa a nie ma kasy, to
              przecież może kupić wersję Elements (200 czy 300zł)
              • gajowy_marycha Re: gimp 29.10.06, 17:28
                Kult Photoshopa bierze sie stad, iz jest to PROFESJONALNY edytor graficzny, a
                kazdy uzytkownik woli byc profesjonalista a nie amatorem :))

Photoshop to nie jest specjalnie przyjazne srodowisko dla poczatkujacego
                uzytkownika, nie mowiac juz o tym, ze przecietnemu uzytkownikowi takie
                zaawansowane srodowisko w ogole nie jest potrzebne.

Gimp w mojej opinii bardzo przyjazny rowniez nie jest, ale jest darmowy, a to
                duuuza zaleta, no i do zastosowan domowych lub np. przygotowania grafiki do
                stron www zupelnie wystarcza.

Dobre, wystarczajace i znacznie tansze sa edytory: wspomniane Photoshop Elements
                (przy odrobinie szczescia gratis przy zakupie drukarki, skanera lub komputera),
                Corel Painter lub duzo bardziej zaawansowany Corel PhotoPaint, PaintShop Pro
                (Jasc), PhotoImpact (Ulead), Canvas (Deneba). Zeby wymnienic tylko te bardziej
                znane. Photoshop naprawde nie jest niezastapiony.

• Gość: Ajegri Re: gimp IP: *.stk.vectranet.pl 29.10.06, 18:46
                  Zgadzam się - mam już parę lat Ulead PhotoImpact (kupiłem kiedyś ze skanerem)i można na nim wyczyniać cuda ze zdjęciami.
                • Gość: peeq Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 19:01
                  Ooo! Właśnie! Dobrze, że wymieniłeś Paintera! Program jest 1000% lepszy od
                  Photoshopa, gdy używa się tabletu graficznego. Ilość różnych rodzajów pendzli
                  (podzielonych w na takie grupy jak: farby olejne, farby akwarelowe, akrylowe,
                  kredki pastelowe) pozwala poczuć jakby się malowało w rzeczywistości. Moim
                  zdaniem to najlepszy program malarski (jak sama nazwa wskazuje). Wersja Painter
                  Essentials kosztuje 730zł, a okrojona Painter Essentials ok. 300zł. Dodatkowo
                  jego okrojona wersja była dodawana do tabletów firmy Wacom.
                  • Gość: peeq Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 19:02
                    Sorki, chciałem napisać "Pełna wersja Painter IX kosztuje 730zł"
    • Gość: re Re: gimp IP: 212.244.186.* 30.10.06, 11:24
      dziękuję. udało mi się zainstalować - ale żeby nie było tak idealnie to nie
      wgrał się plik z pomocą - co nie ukrywam jest pewnym problemem.
      Ale poszukalam pomocy w googlach i czerwone oczka zlikwidowałam. W mojej ocenie
      obsługa programu jest trudna dla początkującego. Przydałaby się instrukcja obsługi.
      • Gość: Filip Re: gimp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:43
        Gość portalu: re napisał(a):

> Ale poszukalam pomocy w googlach i czerwone oczka zlikwidowałam. W mojej
        ocenie
        > obsługa programu jest trudna dla początkującego. Przydałaby się instrukcja
        obsł
        > ugi.

Przydałaby się nauka chociażby podstaw fotografii i wtedy żaden program do
        usuwania czerwonych oczu nie byłby potrzebny - na zdjęciach nie byłoby takich
        oczek. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka