Dodaj do ulubionych

różnice w partycjach

01.11.06, 18:52
ponieważ się złożyło,że musiałam zakładać komuś partycje na windows i jest to
wg mnie znacznie trudniejsze niż w linux(pomijając wyrazistość programu
qpatred nad fdisk ale to zupełnie inna klasa programów-nie używałam jeszcze
tego graficznego "partycjonera" domyślnego z XP,za to dzieliłam qtparted na
patycje windowsowe :)
nurtuje mnie więc pytanie jak linux widzi partycje-tzn.dlaczego w windows
trzeba nadawać partycjom jakieś atrybuty-że to ma być partycja aktywna na niej
jakieś logiczne się zakłada,a potem partycje rozserzone-jak to się dzieje,że w
linux po prostu zakłada się partycje nadając im tylko punkty montowania-jak to
działa,jak można wytłumaczyć te różnice
czy linuxowi jest obojętne i można na przykład założyć partycję dla systemu
jako czwartą (jak są dwie dystrybucje to wiadome,że ta pierwsza ma system i
potem następną dla drugiego linuxa można założyć gdzieś dalej,np.za swap i za
home wspólną np. dla obu dystro)-i jak to się ma do windows-czy tam też
bootowanie odbywa się z pierwszej partycji i tą trzeba ustawiać jako
aktywną,czy tą systemową partycję można założyć dalej byle by była jako aktywna

w linux trzeba raczej zachować tą kolejność,że jako pierwsza partycja to ta z
montowaniem systemu,druga najlepiej swap(wymiany-która jest osobnym katalogiem
w windows-zdaje się ona ma przydzieloną jakąś pamięć podręczną w
windows-cache?)-co się stanie gdyby w linux nie założyć swap?-bo często system
w ogóle jej nie wykorzystuje jeśli ramu jest 128 i więcej (przynajmniej tak
pokazują aplikacje do monitorowania systemu)

czy partycje linux są odpowiednikiem jakoś albo partycji podstawowej czy też
rozszerzonej windowsa czy jest to jakieś zupełnie inne rozwiązanie,podejście
do sprawy partycjonowania

dzięki za odpowiedzi lub jakieś łatwe do zrozumienia linki
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: różnice w partycjach 01.11.06, 19:16
      coś już mam-więc to,że partycja systemowa musi być z przodu to "wina" BIOS-u
      www.linuxpl.org/SAG/x884.html
      linux.gery.pl/show.php/TOP_opis/SUB_opis_podst/partition.html
      "...Cyfry 1 do 4 oznaczają partycje podstawowe lub rozszerzone. Cyfry od 5 w
      górę oznaczają dyski logiczne. Czyli np. jeśli chcemy dostać się do drugiego
      dysku logicznego drugiego dysku na pierwszym kablu IDE użyjemy /dev/hdb6. Do
      polecenia montowania można używać nazw partycji, czyli polecenia np. mount
      /dev/fd0 i mount /mnt/floppy są równoważne..." czyli że podział dysku jest
      raczej kwestią budowy/strukrury samych dysków niż systemu operacyjnego-dlatego
      tworzy się te partycje?kurcze jakoś nie pamiętam,żeby jakikolwiek partycjoner
      dla linux pytał mnie czy partycja ma być primary czy extended i czy ma być
      ustawiona jako aktywna-czy to kwestia zautomatyzwoania programu typu qtparted-że
      on sam to ustawia-przecież w linux klika się na obraz dysku,tworzy patycje i
      ewentualnie przydziela punkt montowania
      • cyberrafi Re: różnice w partycjach 01.11.06, 21:33
        Na dysku IDE można było założyć maksymalnie 4 partycje. To jest ograniczenie
        sprzętowe. Rodzaj systemu operacyjnego nie ma tu znaczenia. Żeby obejść to
        ograniczenie wymyślono tzw. partycję rozszerzoną na której można było utworzyć
        większą liczbę "dysków logicznych". Każdy program partycjonujący z całą
        pewnością musi to obsługiwać.
        • mrowkolew Re: różnice w partycjach 04.11.06, 14:17
          dzięki-4 partcje podstawowe,musze to zapamiętać (a najlepiej przetestować na
          jakimś pustym dysku-na dłuzej zostaje w pamięci)

to być może dlatego pod linux nigdy nie widziałam partycji rozszerzonych,bo
          zawsze miałam do 4- / systemowa,czasem /root , /swap i /home

za to w windows jedna podstawowa i jedna rozszerzona na 20 GB dysku i nie
          wiedziałam,że trzeba na rozszerzonej utworzyć dysk logiczny(to zdaje się
          skutkuje dopiero nadaniem literki dyskowi)-wyszło dopiero po instalacji systemu
          na pierwszej,bo nie widział drugiej części dysku,dopiero ponowny fdisk i
          utworzenie dysku logicznego na partycji rozszerzonej spowodowało "zobaczenie"
          tej partycji

dalej jednak nie rozumiem jednego-np.instalator MDriva ma przecież graficzny
          program do podziału (partycjonowania dysku)-ale nie ma tam opcji robienia
          partycji "aktywną",Qparted jeszcze nie partycjonowałam dysku pod partycje
          linuksowe,tylko pod windows(i tam jest opcja ustawienia partycji jako
          aktywnej)-czy instalatory linux robią to jakoś "w tle"?czy po prostu tylko
          windows musi mieć te opcje partycji aktywnej na system?(linux instalowałam na
          zupełnie "gołym" nowym dysku więc nie było tam partycji,tym bardziej ustawionej
          jako aktywna)
          jakaś za głupia jestem na windows chyba,nawet prostym fdiskiem nie umiem patycji
          porządnie utworzyć ;)
          • cyberrafi Re: różnice w partycjach 05.11.06, 02:09
            Trudno powiedzieć bo ja w życiu nie widziałem instalatora Mandrivy. W Debianie
            program partycjonujący jest bardzo przyjemny i pozwolił mi wybrać która partycja
            ma być aktywna. Ta opcja nazywała się "flaga uruchomieniowa". Może Mandriva sama
            to ustawia bez udziału użytkownika?
            Jeżeli chodzi o tworzenie partycji pod innym komputerem to można to zrobić także
            przy pomocy cfdisk.
            Pod Windowsem to ja też szczerze mówiąc nie umiem za wiele. :)
      • mrowkolew Re: różnice w partycjach 05.11.06, 16:05
        jeśli kogoś też interesuje pogłębienie wiedzy w tym temacie to to w końcu chyba
        wyjaśnia zagadnienia parycji,przynajmniej w podstawach:
        www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_69719.html
        www.linuxdlafirm.pl/linux_podstawy/instalacja_systemu_linux/linux_z_windows_w_jednym_mieszkaja_domu.html
        gim34.one.pl/publication/linux_przyg.htm
        www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=4427
        wiki.nnd.freesco.pl/index.php/Dyski_i_partycje
        i zależność podziału na partycje od tego jak zbudowane są dyski
        klub.chip.pl/lipka/budowa/hdd.htm

• swawolny.diabel Re: różnice w partycjach 06.11.06, 10:37
      aktywnośc partycji - to tylko ustawienie znacznika 80h w pierwszym bajcie
      definiującym partycje w tablicy patycji. Ostatnim elementem wykonania testów
      post plyty głownej jest wykoeninie int 19H biosu - to ładuje do pamięci piewrszy
      sektor dysku , dyskietki , cdrom i przekazuje sterowanie to załadowanego sektora
      Jaki program zostanie zapisany w tym sektorze decyduje program partcjonujący.
      W systemech MS aktywnośc partycji nadaje sie po to by program zawarty w master
      boot recordzie wiedzial skad ma załadowac sytstem operacyjny. dodatkowo windows
      w przeciwieństwie do linuxa nie wystartuje z partycji która nie jest aktywna.
      W linuxie czesto używa sie bootmanagerów w stylu lilio lub grub. I to one
      zajmują sie ustaleniem skad ładować system.
      Jezeli byś nie zainstalowała ani gruba ani lilo, a dysk podzieliła fdiskiem z
      windowsa to i w linuxie była by potrzebna aktywność partycji.
      kolejnośc patycji.
      a to jest taka sprawa że niektóre biosy nie są w stanie załadowac systemu z
      obszaru powyżej 8GB podobnie miał któryś windows. Jezeli masz pecha i bios nie
      radzi sobie z dużymi dyskami to w linuxie masz wybór albo bootmanager albo
      poniżej 8GB. jak bios sobie radzi to kolejnosc patycji nie ma znaczenia. tyle
      że om plizej początku dysku tym szybsze transfery, dlatego swap warto zakladać
      na początku dyku.
      Partycja podstawowa i rozszerzona nie są ani lunuxowe ani windosowe tylko IDE.
      Partycja jest podstawowa jezeli nie jest rozszerzona i jest opisana w master
      boot recordzie.
      partycja rozszerzona ma fsid (file sysytem id) ustawione na rozszerzona zdaje
      sie ze to wartosć 05h. Fsid decyduje jaka to partycja czy to jest fat12 fat32
      ntfs ,linux swap ,ext2, ale samo ustawienie znacznika nie tworzy jeszcze systemu
      plików do tego słuzy format czy mkfs.

na dysku ide mozna w master boot recordzie umieścic tylko 4 partycje niezależnie
      czy to rozszerzone czy primary ale tylko 4, na więcej nie ma tam miejsca.
      partycje rozszerzone są zbudowane w hierarchi.
      pierwsza ta w master boot recordzie wskazuje na jakiś boot record ( juz nie
      master bo to juz nie sektor 0 ,0,1 dysku ) W tabliby partycji boot recordu jest
      zapisana kolejna para jakas partycja z systemem fsid różnym od rozszerzonego i
      kolejna rozszerzona - która wskazuje na kolejny boot record. Ostatnia partycja w
      hierarchi ma juz tylko partycje z fsid systemu plików.
      • mrowkolew Re: różnice w partycjach 06.11.06, 19:40
        > dodatkowo windows
        > w przeciwieństwie do linuxa nie wystartuje z partycji która nie jest aktywna.

kurczę to muszę Ci,po podziękowaniu za dodatkowe wyjaśnienia, napisac że wczoraj
        robiłam z dyskiem na windows tym od którego narodził się ten wątek po raz
        kolejny-duży dysk 80 GB ale dla starego biosu trzeba mu było dać zworki do
        32GB-zrobiłam 1 partycję podstawową,bo fdisk nie chciał mi zrobić drugiej(może
        dlatego,że niejako "zmniejszony" o 1/3 dysk i założyłam drugą rozszerzoną(miały
        byc 2 windowsy-98 i XP na dwu partycjach podstawowych bo z tego co się teraz
        naczytałam to na system musi być podstawowa). Na tej rozszerzonej utworzyłam dwa
        dyski logiczne-no i na tym D (choć jako partycja aktywna ustawiona byłą ta
        c-podstawowa) zainstalował mi się windows 98 tylko po zmianie scieżki dla plików
        w instalatorze z c:windows na d:windows,no i wystartował bez problemu (dopóki
        nie doinstalowałam xp na tej pierwszej-ale niestety 98 jakieś 5 plików miał tez
        na tej c-wiem,czytałam-na aktywnej zawsze umieszcza plik autostart między
        innymi)-no ale liczy się,że zainstalował się win 98 i normalnie uruchomił i
        działało wszystko-cuda jakieś czy co? a co dziwne te definicje co to określnie
        partycja podstawowa nijak mają się do tego co wyświetla "zarządzanie dyskami" w
        winxp-owszem graficznie są dwie parycje-podstawowa i rozszerzona z dyskiem
        logicznym,ale już ta tabelka na górze w linijce typ wyświetla dla obu
        podstawowa,no oczywiście aktywna ta pierwsza ma oznaczone (na rozszerzonej jest
        jeszcze drugi logiczny ale nie sformatowany więc jest jako pusta przestrzeń i
        tabelka go nie uwzględnia).Z tego jednak wynika,że chyba nic nie wynika :D:D to
        są chyba jakieś umowne te określenia partycja podstawowa,rozszerzona-głowa mi
        już pęka a pojąć tego nie mogę-najlepiej więc chyba po prostu robić tak partycje
        jak to wychodzi,aktywna to wiadomo ta z której ładuje się system,a podstawowa
        czy rozszerzona to już jak tam jaki program to tego podchodzi,w jakim
        kontekście-przykład co widzi fdisk a co "zarządzacz dysków" XP

ale że na rozszerzonej,na dysku logicznym isntaluje się win98,i to jeszcze
        żadnym partmenedżerem nie zmieniłam,że D ma być aktywna a C "czasowo"=na czas
        instalacji zamiana,niekatywna-to ja już pojąć nie mogę(w necie piszą,że to
        niemożliwe)
        • swawolny.diabel Re: różnice w partycjach 06.11.06, 21:32
          z tego co piszesz wcale nie wynika że zainstalowałaś win98 na partycji
          rozszerzonej. Sama napisałaś że jakies pliki były na podstawowej. Jedyne co
          zmienielaś to katalog z c:\win na d:\win. zmianiła sie amienna %windir% tylko
          tyle. Uruchomił sie tylko dlatego ze mail dostep do podstawowoje partycji c:
          skasowałaś mu tem pliki i zima
          było trzeba instalować tylko na d. np usuwaja prtycje ? podstawowa Wtedy by
          nie zadziałał , pewnie nawet by sie nie zainstalował :) win 98 potrzebuje
          partycji podstawowej i aktywnej.

to z partycja rozszerzona i podstawowa to nie jest zadna dowolnosc tylko prawda.
          podstawowa to taka która nie jest rozszerzona i jest zapisana w MBR.
          nie aprawdze jak to jest u mnie bo mam kontroler scsi i windows nie wyświetla
          partycji wcale :D
          • truten.zenobi Re: różnice w partycjach 06.11.06, 22:06
            w zasadzie wszystko sięga czasów dosa

długo sam DOS/windws tworzył 1 partycję podstawową i resztę tylko jako
            rozszerzoną i dyski logiczne.
            partycja aktywna wskazywała partycję z której następował start systemu.
            teoretycznie mogły być 4 partycje podstawowe ale produkty M$ nie przewidywały
            takiej mozliwości. być może pretorianie bila nie chcieli dawać uzytkownikom
            zbyt dużych mozliwosci wszak kazdy powinien się cieszyć z tego co ma.

czyli pierwotnie system startował z primary master aktywnej partycji
            podstawowej. co więcej sektory startowe (a w wcześniejszych wersjach systemu
            cała startowa partycja) nie mogły przektoczyć 1024 cylindra tj około 8GB
            przy czym format FAT12.3 nie przeidywał partycji większych niż 2GB (klepie z
            pamieci więc mam nadzieję że nic nie pokręciłem)

teoretycznie więc można było miec kilka systemów na jednym dysku tyle że
            istniało niebezpieczeństwo że windowsy wzajemnie się uszkodzą.
            wyjściem było (prawie obowiązkowe) ukrywanie partycji systemowych.
            czyli większość windowsowych boot managerów działała na zasadzie nadawania
            statusu odkrytej i aktywnej partycji podstawowej z której miał startować
            windows i i ukrywania i wyłączania statusu aktywnej partycji partycjom
            podstawowym (ale niekoniecznie z systemem)

XP a w zasadzie chyba już od NT można było umieszczać system na dowolnej
            partycji byle Boot.ini był w podstawowej aktywnej partycji.
    • micra to jeszcze kilka informacji 06.11.06, 22:49
      w najprostszym z możliwych narzędzi do partycjonowania w Linuxie - fdisk jest
      taka opcja "toggle a bootable flag"

a w liście dysków widać: (użyję przecinków, co by się to nie rozjechało)
      device,boot,start,end,blocks,id,system
      /dev/hda1,*,1,66,498928+,83,Linux
      /dev/hda2,,67,595,3999240,83,Linux
      /dev/hda3,,596,727,997920,82,Linux swap
      /dev/hda4....
      /dev/hda5....
      /dev/hda6....

czym jest to oznaczenie (*) w kolumnie Boot? Czyżby oznaczeniem partycji aktywnej?

Od systemu Windows 2000 wprowadzono inny podział dysku oprócz standardowego.
      Dyski dzielone są jako Basic (4 partycje, w tym jedna rozszerzona dzielona na
      wiele dysków logicznych) lub Dynamic (wiele partycji), ale format nie
      kompatybilny z trybem Basic = nie może koegzystować na takim dysku partycja
      standardowa (primary lub extended). Zaletą dysków dynamicznych jest także to, że
      można sobie robić woluminy rozrzucone na wiele dysków by uzyskać większą
      pojemność widzianą jako jeden dysk lub RAID (0, 1, 5). Tak skonfigurowane dyski
      przełożone do innego komputera/serwera z systemem Windows 2000 lub nowszym bez
      dodatkowej konfiguracji ze strony administratora będą w stanie rozpoznać
      samodzielnie konfigurację dysków - że tworzą jeden wspólny wolumin dla przykładu.

Od systemu Windows 2000 NTFS pozwala również na montowanie partycji jako
      składniki systemu plików - ścieżki, czyli można podmontować sobie jakąś partycję
      w miejscu np. c:\mount\img.

A fdisk.exe z Windows 9x rzeczywiście jest tragiczny - narzędzia graficzne lub
      nowsze narzędzia tekstowe są dużo lepsze.
      • mrowkolew Re: to jeszcze kilka informacji 08.11.06, 11:35
        > Od systemu Windows 2000 wprowadzono inny podział dysku oprócz standardowego.
        > Dyski dzielone są jako Basic (4 partycje, w tym jedna rozszerzona dzielona na
        > wiele dysków logicznych) lub Dynamic (wiele partycji), ale format nie
        > kompatybilny z trybem Basic = nie może koegzystować na takim dysku partycja
        > standardowa (primary lub extended). Zaletą dysków dynamicznych jest także to, ż
        > e
        > można sobie robić woluminy rozrzucone na wiele dysków by uzyskać większą
        > pojemność widzianą jako jeden dysk lub RAID (0, 1, 5). Tak skonfigurowane dyski
        > przełożone do innego komputera/serwera z systemem Windows 2000 lub nowszym bez
        > dodatkowej konfiguracji ze strony administratora będą w stanie rozpoznać
        > samodzielnie konfigurację dysków - że tworzą jeden wspólny wolumin dla przykład
        > u.
        >
        > Od systemu Windows 2000 NTFS pozwala również na montowanie partycji jako
        > składniki systemu plików - ścieżki, czyli można podmontować sobie jakąś partycj
        > ę
        > w miejscu np. c:\mount\img.

więc zdaje się że ten dynamiczny system podziału na partycje w win2000 i > jest
        to coś podobnego jak w linux,i to podmontowywanie jakoś tak znajomo
        wygląda-tyle,że znów za mało informacji mam żeby to pojąć-bo ile w tym dynamic
        można założyć takich równorzędnych partycji i czy systemowi jest wtedy wszystko
        jedno na której będzie instalowany-czy zasada,że gdzieś z przodu dysku nadal
        obowiązuje?zakładając,że są to jakby takie partycje rozszerzone a na nich można
        zakładac sporą(dowolną?)ilość dysków logicznych jest jakaś ograniczona ich liczba?
        no i jeśli chodzi o podobieństwa z linux(w linux też mimo oznaczeń hda1-4 i
        hda6>można założyć wiele partycji-nie wiem jeszcze ile maksymalnie-chyba zależy
        to tez od pojemności dysku i tego jaki system plików) od win2000 w górę-mimo iż
        w objaśnieniach numerowania dysków przez linux wskazują na to,że partycje
        podstawowe mają cyferki 1-4 a reszta oznacza partycje rozszerzone to jak patrzy
        się na ten zapis
        > /dev/hda1,*,1,66,498928+,83,Linux
        > /dev/hda2,,67,595,3999240,83,Linux
        > /dev/hda3,,596,727,997920,82,Linux swap
        > /dev/hda4....
        > /dev/hda5....
        > /dev/hda6....
        to nie widać różnicy fizycznej między partycjami podstawowymi a
        rozszerzonymi-jest to w zasadzie jakby dynamicznie przyznawanie oznaczeń
        partycjom-no chyba,że mam za mały mózg aby pojąć różnice między partycjami w win
        a linux
        • micra Re: to jeszcze kilka informacji 08.11.06, 19:46
          hmm,

dla pierwszego dysku na pierwszym kanale IDE:
          /dev/hda1 do /dev/hda4 to partycje primary lub extended
          /dev/hda5 ... to dyski logiczne w partycji extended.

Maksymalna ilość dysków logicznych w partycji rozszerzonej to według jednej ze
          stron - 23.

Można sobie wyobrazić taką organizację:
          /dev/hda1 - partycja primary 30% dysku
          /dev/hda2 - partycja extended 70% dysku
          /dev/hda5 - pierwszy dysk logiczny
          /dev/hda6 - drugi dysk logiczny

> więc zdaje się że ten dynamiczny system podziału na partycje w win2000 i
          > jest to coś podobnego jak w linux
          A masz taką możliwość w systemie Linux? Istnieje jakiś natywny dla Linuxa system
          podziału dysku?

> to nie widać różnicy fizycznej między partycjami podstawowymi a
          > rozszerzonymi-jest to w zasadzie jakby dynamicznie przyznawanie oznaczeń
          > partycjom-no chyba,że mam za mały mózg aby pojąć różnice między partycjami
          > w win a linux
          Partycje podstawowe i rozszerzona liczone są kolejno od 1 do 4, a dyski logiczne
          od 5 w górę, o ile oczywiście dyski logiczne istnieją.

W trybie dysku podstawowego systemu Windows różnic nie ma (porównując do Linuxa)
          - występują partycje podstawowe i rozszerzona, różnice pojawiają się przy
          dyskach dynamicznych. W systemach NetWare na dysku istniała partycja rozruchowa
          typu primary active, a reszta była chyba partycją primary, dzieloną już
          wewnętrznie w sposób nie widoczny dla innych systemów na woluminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka